Папа: не переслідувань, а змарнувати своє життя повинен боятися Ісусів учень

26 червня 2023

Про те, чого повинен і чого не повинен боятися Христовий учень роздумував Папа Франциск, зустрічаючись з паломниками в останню неділю червня.

Папа: не переслідувань, а змарнувати своє життя повинен боятися Ісусів учень

«Не бійтеся», — тричі закликає Ісус своїх учнів в уривку з Євангелії від Матея, який Церква латинського обряду пропонує в ХІІ неділю звичайного періоду. Коментуючи це читання перед проказуванням молитви «Ангел Господній» в неділю, 25 червня 2023 року, Папа Франциск звернув увагу на те, що перед цим Ісус говорив про переслідування, яких учні зазнаватимуть задля Євангелія. То чого слід насправді боятися? Про це інформує українська редакція «VaticanNews».

Не піддатися паралізуючому страхові

Святіший Отець зауважив, що Церква від самих своїх початків зустрілася з дійсністю переслідувань, і так триває до сьогодні: вона переживає як радощі, так і переслідування. «Це здається парадоксальним: звіщення Божого царства — це послання миру й справедливості, що ґрунтується на братній любові та прощенні, однак, зустрічає спротив, насильство та переслідування», — відзначив Папа, підкреслюючи, що Ісус закликає не боятися. Не тому, що «все буде добре», але тому, що «ми є цінними для Отця, й ніщо з того, що є добрим, не буде втрачене». Таким чином, Христос каже не дозволити паралізувати себе страхом, але боятися чогось іншого, «однієї речі»…

Не змарнувати цінний дар

Щоби пояснити це, Христос використовує промовистий образ, вживаючи слово «геєна». Долина Геєни була добре відомою мешканцям Єрусалиму. Це було велике міське сміттєзвалище. Тож Ісус хоче сказати, що по-справжньому потрібно боятися «викинути в сміття своє життя». Тобто, потрібно не стільки боятися нерозуміння й критики, втрати престижу чи економічної вигоди, залишаючись вірними Євангелію, як «розтринькати життя, ідучи за маловартісними речами, які не наповняють існування сенсом».

«І це є важливим також і для нас. Також і сьогодні можна бути висміяним чи дискримінованим, якщо не дотримуємося певних модних взірців, які часто ставлять у центрі другорядне: речі а не людей, послуги а не стосунки», — сказав Наступник святого Петра, наводячи деякі приклади з життя. Батьки, що мусять працювати, щоб утримувати сім’ю, не можуть жити лише для того, щоби працювати, бо потребують часу на перебування з дітьми. Або ж священик чи черниця повинні бути відданими в своєму служінні, але не можуть забувати про час, який слід присвятити на спілкування з Ісусом на молитві, без чого «впадають у духовну світськість і втрачають сенс того, ким вони є». Або ж молоді люди, які мають тисячі занять та інтересів, але потребують зустрічей і здійснювання великих мрій, «не витрачаючи час на речі, які безслідно минають».

Залишатися вірним тому, що вартісне

«Все це, браття і сестри, тягне за собою певне зречення перед обличчям ідолів ефективності та споживацтва, але воно необхідне для того, щоб не загрузнути в речах, які потім викидаються, як це робилося тоді в Геєні. А в сьогоднішніх „геєнах“, натомість, часто опиняються люди», — зазначив Святіший Отець, вказуючи на те, що до багатьох ставляться як до непотребу, як до небажаних речей. Але «залишатися вірним вартісному має свою ціну», бо означає «іти проти течії», звільнятися від обумовлень «загальноприйнятого», бути відкинутими тими, «хто на хвилі». Але Ісус наголошує, що єдине, що повинно нас лякати, це змарнувати життя мов непотріб. Тож, підсумовуючи, Папа заохотив замислитися над тим, чого боїмося. Втратити щось, що мені подобається? Не досягти цілей, які мені накидає суспільство? А чи не сподобатися Господеві й не поставити на першому місці Його Євангеліє? «Нехай же Марія, Премудра Вседіва і Мати, допоможе нам бути мудрими та сміливими в рішеннях, які приймаємо», — побажав Наступник святого Петра.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae