Папа Франциск: Зберегти вірність Євангелію, навіть ризикуючи життям

16 травня 2021

Зберігати віру, єдність та істину. Такий заповіт залишив Ісус, прощаючись з учнями. Думками про те, що це означає, Папа Франциск поділився під час Святої Меси, відслуженої в намірі М’янми.

Папа Франциск: Зберегти вірність Євангелію, навіть ризикуючи життям

«У болючі хвилини прощання зі Своїми учнями та з цим світом Ісус молиться за Своїх друзів», — це зауваження стало відправною точкою для проповіді Папи Франциска, яку він виголосив під час Святої Меси, яку відслужив у базиліці Святого Петра у Ватикані в намірі М’янми. В неділю, 16 травня 2021 року, біля катедрального престолу базиліки зібралися представники м’янмарської спільноти Риму, щоб помолитися за припинення насильства на своїй батьківщині.

«З молитви Ісуса, — зауважив проповідник — також і ми вчимося долати трагічні та болючі моменти життя. Зупинімося окремо на дієслові, яким Ісус молиться до Отця: берегти. Дорогі браття й сестри, в той час, як ваша дорога країна позначена насильством, конфліктом і репресіями, запитуємо себе: що саме ми покликані берегти?».


Підвести погляд вгору

Насамперед, як зазначив Святіший Отець, «берегти віру». Перед тим, як навести слова Ісуса, Євангелія описує Його поставу: «підвівши очі до неба, Ісус молився». У хвилини тривоги, маючи перед Собою пітьму ночі, почуваючись зрадженим і покинутим, саме в такій ситуації Він «підносить погляд до Бога». Він «не схиляє голову перед злом», але дивиться вгору, і це також заповідав Своїм послідовникам.

«Зберігати віру означає тримати погляд, звернений вгору, до неба, в той час як на землі ведеться боротьба та проливається невинна кров. І не піддаватися логіці ненависті та помсти, але залишатися із поглядом, зверненим до того Бога любові, Який кличе нас бути між собою братами», — сказав Папа, додаючи, що це молитва «відкриває наше серце на довіру до Бога у важкі хвилини, допомагає нам надіятися всупереч всьому очевидному, підтримує нас у щоденній боротьбі». І це не втеча від проблем, але — єдина зброя «для збереження любові та надії серед багатьох озброєнь, які сіють смерть».

Наважитися на узи любові та братерства

Другим аспектом, за словами Святішого Отця, є «берегти єдність». Ісус просить Отця за Своїх: «щоби були одне, як і ми». Він добре знав серця учнів, бачив їхні суперечки. Поділи є «смертельною недугою», а проти єдності існує чимало гріхів, якими є заздрощі, шукання власних інтересів замість добра усіх, осуджування інших… І «малі конфлікти, що існують між нами, відбиваються потім у великих». Останнім дорученням Ісуса перед Його Пасхою є єдність, бо «поділи приходять від диявола». І ми покликані «серйозно поставитися» до цього палкого Ісусового благання та «наважитися жити зв’язком дружби, любові та братерства».


«Я знаю, що деякі політичні та соціальні ситуації перевищують вас, але зусилля на користь миру та братерства завжди зроджуються знизу: кожен, небагато, але може зробити свою частку. Кожен може старатися бути в малому будівничим братерства, бути сіячем братерства, трудитися над відбудовою того, що розбите, замість того, щоб помножувати насильство. Ми покликані чинити це також як Церква: пропагуймо діалог, пошану до іншого, пильнування брата, спільність!» — закликав проповідник.

Зберігати цілісним послання

Врешті, «берегти істину». Ісус просить Отця за учнів, посланих у світ продовжувати його місію: «Освяти їх в істині». Зберігати істину, як зазначив Папа, «не означає захищати ідеї, ставати сторожею системи доктрин і догм, але залишатися пов’язаними з Христом, бути посвяченими Його Євангелію». Ісус молиться, аби «живучи в світі, учні не слідували за критеріями цього світу», аби не піддалися зачаруванню ідолами, але «зберігали дружбу з Ним» та «зберігали цілісним Його послання».

«Берегти істину означає бути пророками в усіх життєвих ситуаціях, тобто, бути посвяченими Євангелію та ставати його свідками також і тоді, коли ціною цьому є прямувати проти течії. Ми, християни, іноді, шукаємо компромісів, але Євангеліє вимагає від нас перебувати в істині та бути за істину, стояти за його істину, даруючи своє життя іншим. І там, де панує війна, насильство, ненависть, бути вірними Євангелію та ремісниками миру означає анґажуватися, також і шляхом соціальних і політичних рішень, ризикуючи життям», — сказав проповідник, додаючи, що лише так речі можуть змінитися.


Не втрачати надію

Підсумовуючи, Папа зазначив, що сьогодні прагне принести до Господнього вівтаря страждання м’янмарського народу та молитися разом з ними за те, щоб «Бог навернув серця усіх до миру». «Нехай же молитва Ісуса допоможе нам берегти віру також і у важкі хвилини, бути будівничими єдності, ризикувати життям за істину Євангелія. Прошу вас, не втрачайте надію: Ісус також і сьогодні молиться до Отця, показує Отцеві під час Своєї молитви рани, що є ціною нашого спасіння. Так молячись, Ісус заступається за нас усіх, щоби вберіг нас від лукавого та визволив від сили зла», — сказав Святіший Отець.


За матеріалами VaticanNews
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae