Папа Франциск: всі почуваймося покликаними свідчити Ісуса

16 грудня 2023

Папа Франциск підсумував цикл катехиз про євангелізаційний запал, якими він ділився з паломниками під час загальних аудієнцій протягом 2023 року. Він нагадав про загальний обов’язок свідчення, який стосується всіх охрещених, зробивши це на основі одного із жестів, яким супроводжується уділення Святого Таїнства Хрещення.

Папа Франциск: всі почуваймося покликаними свідчити Ісуса

«Всі почуваймося покликаними, як охрещені, свідчити та звіщати Ісуса», — цими словами Папа Франциск підсумував свою катехизу, яку він виголосив з нагоди загальної аудієнції в середу, 13 грудня 2023 року, яка, в свою чергу, стала підсумком цілого циклу повчань, який розпочався ще в січні та був присвячений євангелізаційному запалові за апостольській ревності. Святіший Отець нагадав, що протягом цього періоду ми черпали натхнення з Божого слова, щоб розвивати апостольську ревність, яка «стосується кожного охрещеного». Він навів частину літургії хрещення, під час якого священнослужитель доторкаючись вух та уст охрещуваного, звершує так званий обряд еффата, назва якого походить від Ісусового чуда, описаного в Євангелії. Про це розповідає українська редакція «VaticanNews».


Запрошення вийти із замкнутості

Святий Марко розповідає, як Ісус прибув у сторони Тиру та Синоду, що були землями, переважно заселеними язичниками, й саме там Спаситель оздоровив глухонімого. Папа зауважив, що глухота й німота в Біблії мають метафоричне значення, що окреслює закритість на Божі заклики. Ісус, торкнувшись уст і язика глухонімого, сказав: «Effatà», що арамейською мовою означає: «Відкрийся». За словами Наступника святого Петра, це запрошення звернене не стільки до чоловіка, який не міг його почути, а до учнів, як тодішніх, так і до учнів кожного часу. І ми також, отримавши жест «еффата» під час Хрещення, покликані відкритися. «Ісус каже кожному віруючому та Церкві: „Відкрийся“. Відкрийся, бо євангельське послання потребує тебе, щоб свідчити та звіщати!» — сказав Святіший Отець, додаючи, що це означає, що «християнин повинен бути відкритим на Боже слово та на служіння іншим», а християни, які не є відкритими, є не християнами, а ідеологами.


Запрошення, звернене до всіх

Як зазначив Папа, наприкінці Євангелій Ісус вручає нам своє місіонерське прагнення, кажучи: «Ідіть і проповідуйте». «Браття, сестри, почуваймося всі, як охрещені, покликаними свідчити та звіщати Ісуса. І просімо як Церква про благодать зуміти здійснити душпастирське й місіонерське навернення», — закликав він, нагадавши про те, як під час однієї з останніх зустрічей з учнями після свого воскресіння, Ісус запитував Петра про те, чи він Його любить, а тоді доручив пасти Його вівці. Тож Святіший Отець спонукав слухачів відповісти в своєму серці на схожі запитання: «Чи я справді люблю Господа, настільки, щоби прагнути звіщати Його? Чи я хочу стати Його свідком, а чи вдовольняюся бути Його учнем? Чи людей, яких зустрічаю, приймаю до свого серця та приношу їх Ісусові на молитві? Чи прагну зробити щось для того, щоби радість Євангелія, яка перемінила моє життя, зробила прекраснішим також і їхнє?»

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae