Папа Франциск: в кожному серці існує спрага істини й добра, що є прагненням Бога

12 березня 2020

Загальна аудієнція Папи була присвячена четвертому євангельському Блаженству — прагненню справедливості. Святіший Отець провів аудієнцію не на площі святого Петра, а в бібліотеці Апостольського палацу. Аудієнція передавалась у прямому ефірі.

Папа Франциск: в кожному серці існує спрага істини й добра, що є прагненням Бога

Євангеліє Ісуса Христа — це найбільша справедливість, яку можна запропонувати серцю людства, що її потребує, навіть якщо цього не усвідомлює Про це говорив Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу 11 березня 2020 року, яка пройшла в іншому, ніж зазвичай, форматі: без присутності віруючих. Святіший Отець промовляв з бібліотеки Апостольського палацу у Ватикані, де він, зазвичай, приймає високопоставлених гостей, дотримуючись запобіжних заходів, щоб уникнути ризиків розповсюдження вірусу COVID-19. З Аудієнція передавалась у прямому ефірі через Ватиканські засоби суспільної комунікації, включно з іншими міжнародними ЗМІ.

Що означає мати голод і спрагу справедливості?

Єпископ Риму також і цієї середи звернувся до євангельських Блаженств, коментуючи четверте з них: «Блаженні голодні та спраглі справедливости, бо вони наситяться» (Мт 5,6), наголошуючи, що голод і спрага — це основні потреби, необхідні для виживання людини.

«Але, що означає мати голод і спрагу справедливості?» Відповідаючи на це запитання Святіший Отець наголосив, що не йдеться про бажання помсти, хоча людське суспільство гостро вимагає рівності, правди та соціальної справедливості, а Господь Бог страждає від несправедливості, якої зазнають Його діти. Він підкреслив, що «голод і спрага, про які говорить Господь, є глибшими, ніж законна потреба людини в людській справедливості, потреба, яку кожна людина носить у своєму серці». У Нагірній проповіді Ісус має на увазі справедливість, що перевищує людське право чи особисту досконалість. Це справедливість, що походить від Бога.


Прагнення Бога

«У Святому Письмі знаходимо вирази прагнення глибшого від фізичного, що є прагненням закладеним в основи нашої істоти. Псалом каже: „Боже, ти Бог мій! Тебе шукаю пильно, Тебе душа моя прагне, тебе бажає тіло моє в землі сухій, спраглій і безводній“ (Пс 63). Отці Церкви говорять про неспокій, які живе в людському серці. Святий Августин каже: „Ти створив нас (…) як скерованих до Тебе. І неспокійне серце наше, поки не спочине в Тобі“».

Святіший Отець підкреслив, що існує внутрішній голод і занепокоєння, які кожна людина носить у своєму серці і вони є нічим іншим, як прагненням Бога.

«В серці кожної людини, навіть найбільш зіпсованої і далекої від добра, прихована глибока туга за світлом, навіть якщо вона знаходиться під уламками обману та помилок, однак, завжди існує прагнення правди й добра, що є спрагою Бога. Це прагнення збуджує Святий Дух».

Євангелія Христа — це найбільша справедливість

Святим Духом, бо Євангеліє Ісуса Христа — це найбільша справедливість, яку можна запропонувати серцю людства, яке його потребує, навіть якщо цього не усвідомлює. Проповідник зазначив, що кожна людина покликана відкрити те, що є насправді цінним, чого по-справжньому потребує, що допоможе добре жити. Одночасно, людина покликана осмислити те, що є другорядним і без чого можна обійтися.

Святіший Отець наголосив, що говорячи про голод і спрагу справедливості, Ісус говорить існування такої спраги, яка не розчаровує, спраги, що відповідає Божому Серцю, Його Святому Духові, що є Любов’ю, а також про насіння, яке Святий Дух посіяв у наших серцях.

«Нехай же Господь дарує нам благодать прагнути справедливості, що полягає в прагненні зустріти Його, побачити Бога й чинити добро іншим».

За матеріалами VaticanNews
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae