Папа Франциск: Народження Ісуса — універсальна подія, що стосується всіх людей

22 грудня 2021

На покорі як єдиній дорозі до Бога наголосив Папа Франциск під час передріздвяної загальної аудієнції.

Папа Франциск: Народження Ісуса — універсальна подія, що стосується всіх людей

«Послання Євангелій є чітким: народження Ісуса — це універсальна подія, що стосується всіх людей», — наголосив Папа Франциск, присвятивши свої роздуми з нагоди загальної аудієнції в середу, 22 грудня 2021 року, події, «від якої історія не може абстрагуватися», тобто, народженню Ісуса! Про це повідомляє українська редакція «VaticanNews» та «Живе телебачення».

Народження, призначене для всіх

Як розповідає Євангелія від Луки, щоби виконати наказ кесаря Августа про перепис, Йосиф і Марія вирушили в дорогу з Назарету до Вифлеєму, де Марії довелося народити Сина у стайні, оскільки не знайшлося місця в заїзді. Папа зазначив, що «Творцеві всесвіту не знайшлося місця, щоби народитися».

Ангел звістив про це народження пастухам, а зоря показала волхвам дорогу до Вифлеєму. Святіший Отець зупинився на кожному з цих «учасників» розповіді, пояснивши, що ангел — це Божий посланець, а зоря є нагадуванням про те, що Бог створив світло, а це Дитя є «світлом для світу». Пастухи уособлюють вбогих Ізраїля, «простих людей, які живуть з усвідомленням особистих нестач, а тому більше від інших уповають на Бога». І саме вони «першими бачать Божого Сина, Який став людиною», а ця зустріч докорінно їх перемінює.

Євангелії не говорять нам про те, ким були мудреці, скільки їх було, чи були вони царями. Лише те, що прибули зі Сходу, шукаючи «Царя Юдейського», якого в своєму серці ототожнювали з Богом. Вони, за словами Папи, представляють поганські народи, «всіх тих, які крізь віки шукають Бога та вирушають у дорогу, щоби Його знайти», а також «багатих і могутніх, які не є рабами володіння», тобто, «не є опанованими речами, якими, як вважають, володіють». «Послання Євангелій є ясним: народження Ісуса — це універсальна подія, що стосується всіх людей», — сказав Святіший Отець.

Ступити на дорогу покори

Наступник святого Петра зауважив, що «лише покора є дорогою, яка веде до Бога», а ведучи нас до Нього, вона «веде нас до суті життя, до його найправдивішого значення, до найбільш вірогідної причини, задля якої життя варто прожити». Лише покора відкриває нас на «досвід істини, на справжню радість, на знання, які вартують». Без неї ми залишимося «поза розумінням Бога та себе самих».

«Мудреці могли бути великими згідно з логікою світу, але применшуються, впокорюються, й саме завдяки цьому стають спроможними знайти Ісуса та розпізнати Його. Вони приймають покірність пошуків, того, щоби вирушити в подорож, запитувати, ризикувати, помилитися», — сказав Папа, наголошуючи на тому, що «кожна людина в глибині свого серця покликана шукати Бога», і саме завдяки «Його ж благодаті» може знайти Його.


Всі запрошені до вифлеємської печери

«Дорогі браття й сестри, хочу запросити всіх людей до вифлеємської печери, щоби поклонитися Божому Синові, Який став людиною», — мовив Святіший Отець, скеровуючи своє запрошення, насамперед, до бідних, яких святий Папа Павло VI називав «таїнством Христа», Який захотів ототожнитися з ними. «Я хотів би супроводжувати до Вифлеєму, як зоря волхвів, усіх тих, які не відчувають релігійного неспокою, не ставлять перед собою проблему Бога, а навіть і воюють з релігією, всіх тих, кого невідповідно названо атеїстами», — вів далі Папа, нагадуючи вчення Другого Ватиканського Собору, згідно з яким «Церква вірить, що визнання Бога жодним чином не протиставляється гідності людини, оскільки ця гідність саме в Бозі знаходить свої підвалини та досконалість».

Святіший Отець закликав повертатися додому з побажанням ангелів: «Мир на землі людям, яких Він полюбив», завжди пам’ятаючи про те, що це не ми полюбили Бога, але Він перший полюбив нас. «В цьому й полягає причина нашої радості: знати, що нас полюбили без жодної заслуги, що Бог завжди випереджує нас у любові, настільки конкретній любові, яка втілилася і оселилася між нами. Як Дитина, яку бачимо у вертепі. Ця любов має ім’я та обличчя: Ісус є ім’ям і обличчям любові, яка лежить в основі нашої радості», — підсумував Папа.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae