Папа Франциск: Євангеліє звіщається не поодинці, а як спільнота, що ділиться дарами

17 липня 2024

Зустрічаючись опівдні з паломниками, Папа Франциск звернув увагу на те, що спільнота та поміркованість є запорукою успішного євангельського звіщення.

Папа Франциск: Євангеліє звіщається не поодинці, а як спільнота, що ділиться дарами

Святий Марко на сторінках своєї Євангелії розповідає про те, як Ісус посилав своїх учнів на місію. Відправляючи їх по двоє, Христос підкреслює, що вони повинні брати з собою лише необхідне. Саме на ці два аспекти заохотив звернути увагу Папа Франциск паломників, які в неділю, 14 липня 2024 року, зібралися опівдні на площі Святого Петра у Ватикані, щоб помолитися разом з ним молитву «Ангел Господній». Про це зазначає українська редакція «VaticanNews».

Позбавлятися від того, що обтяжує подорож

Коментуючи цей уривок зі Святого Письма, Святіший Отець підкреслив, що Євангеліє «звіщаємо не самі, але разом, як спільнота», і для того, щоб це робити, потрібно вміти «зберігати поміркованість», тобто, «вміти бути стриманими в користуванні речами, ділячись ресурсами, здібностями й дарами», а також не нагромаджуючи зайве, «щоб залишатися вільними» і для того, «щоб усі мати необхідне для гідного життя». Крім того, за словами Наступника святого Петра, йдеться про те, щоб бути «поміркованими в думках і почуттях, відмовляючись від упереджень та закам’янілості», що немов «непотрібний багаж», обтяжують подорож.

Сприятливе середовище

У цьому контексті Папа заохотив звернути увагу на те, що відбувається у наших сім’ях чи спільнотах. «Коли вдовольняємося необхідним, навіть якщо цього небагато, з Божою допомогою вдається прямувати вперед, і прямувати в згоді, ділячись тим, що маємо, кожен відмовляючись від чогось і підтримуючи одні одних», — зазначив він, підкреслюючи, що це «вже є місіонерським звіщенням», ще перед словами, бо «втілює красу Ісусового послання в конкретності життя». «Сім’я чи спільнота, яка живе таким чином, насправді творить навколо себе середовище, багате любов’ю, в якому легше відкритися на віру і новизну Євангелія, і з якого людина виходить кращою, спокійнішою», — сказав Святіший Отець, додаючи, що якщо кожен думає лише про своє, а вартісними вважає лише речі, «яких завжди не вистачає», якщо переважають індивідуалізм і заздрість, «то життя стає важким, а зустрічі стають нагодою для неспокою, смутку та знеохочення».

«Дорогі браття і сестри, сопричастя і поміркованість є важливими цінностями для нашого християнського життя, незамінними цінностями для Церкви, щоб вона була місіонерською на всіх рівнях», — сказав Наступник святого Петра, заохотивши відповісти собі на кілька запитань, починаючи від того, чи стараємося ділитися радістю й світлом, які випливають зі зустрічі з Ісусом, чи стараємося чинити це разом з іншими, розвиваючи поміркований стиль життя, уважний до потреб ближніх. «Нехай же Марія, Цариця Апостолів, допоможе нам бути справжніми учнями-місіонерами, в сопричасті та в поміркованості життя», — побажав Папа.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae