Папа Франциск: Час, аби прийняти дароване Богом спасіння — короткий

26 січня 2021

Думкам про значення часу були присвячені недільні роздуми Папи Франциска, що зупинилися на тому, як святий Марко описав початок прилюдного служіння Ісуса.

Папа Франциск: Час, аби прийняти дароване Богом спасіння — короткий

Наше життя — це дар безмежної Божої любові та час на перевірку нашої любові до Нього. На цьому наголосив Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 24 січня 2021 року, уривок з першої глави Євангелії від Марка, в якому розповідається про «передачу естафети» від Івана до Ісуса. Коли Предтечу було заарештовано, Ісус почав Свою проповідь, підсумовану словами: «Сповнився час, і наблизилося Царство Боже. Наверніться і віруйте в Євангеліє!». Це послання, за словами Святішого Отця, заохочує нас замислитися над «двома суттєвими темами», якими є час і навернення.

Вирішальна переміна

Як зауважив Папа, в цьому уривку час слід розуміти як «тривалість історії спасіння, довершеної Богом». Тож час, який «сповнився», це той, який у цій спасенній дії «досяг своєї вершини»: йдеться про «історичний момент», коли Бог послав Сина у світ, а Його царство стало «близьким» як ніколи раніше. Однак, «спасіння не є автоматичним», воно є даром любові, а тому «є вільним і вимагає свобідної відповіді», тобто, потребує навернення.

«Тобто, йдеться про те, щоби змінити ментальність — в цьому й полягає навернення — і змінити життя: не слідувати більше за моделлю світу, але за Божою — за Ісусом. Робити так, як Ісус робив і як Ісус навчав. Це вирішальна переміна бачення та поведінки. У дійсності, гріх, а перш усього гріх світськості, що немов повітря витає повсюди, приніс у світ ментальність, яка схильна до самоствердження проти інших, і також проти Бога» — сказав Святіший Отець.

Короткий час

Цьому, як зауважив далі Наступник святого Петра, протиставиться послання Ісуса, Який заохочує «визнати себе потребуючими Бога та Його благодаті», мати «врівноважений підхід до земних благ», пізнавати себе та самореалізуватися «у зустрічі та в служінні іншим». «Для кожного з нас час, аби прийняти відкуплення, є коротким: ним є наше життя в цьому світі, а воно коротке», — сказав Папа, поділившись досвідом спілкування зі стареньким, якому уділяв таїнства останнього напуття.

«Життя, — додав він, — це дар безмежної любові Бога, але також період нашої любові до Нього. Тому кожен момент, кожна мить нашого існування є цінним часом, щоби любити Бога та ближнього, й так увійти у вічне життя».

Час на зустріч з Господом

Святіший Отець зазначив, що історія нашого життя має «два ритми». Один з них вимірюється та складається з годин, днів і років. Другий складається із пір нашого розвитку: народження, дитинство, підлітковий вік, зрілість, старість смерть. «Кожен час, кожен етап, має власну цінність і може бути привілейованим моментом на зустріч з Господом. Віра допомагає нам відкривати духовне значення цих періодів: кожен з них містить особливе Господнє покликання, на яке можемо дати або позитивну, або негативну відповідь», — сказав Папа, і перед тим, як розпочати проказування молитви, побажав:

«Нехай же Діва Марія допоможе нам переживати кожен день, кожну мить як час спасіння, коли Господь проходить і кличе нас іти за Ним. Кожен відповідно до власного життя. І нехай допоможе нам навернутися від ментальності світу, від штучних вогнів фантазій світу, до ментальності любові та служіння».

За матеріалами VaticanNews
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae