#НазустрічВоскресінню 68. Благовіщення — початок нашого спасіння

7 квітня 2023

#НазустрічВоскресінню — це медійний духовно-пізнавальний проєкт апостольського екзарха для українців візантійського обряду у Німеччині та країнах Скандинавії владики Богдана Дзюраха. У ньому єпископ ділиться своїми духовними роздумами над словами Євангелія задля ефективного духовного приготування до світлого празника Воскресіння Христового. Роздуми розпочалися із Неділі про Закхея та триватимуть до самої Пасхи. Тож дозвольмо Божому Слову доторкнутися нашого серця та наповнити його Божою силою і благодаттю для переміни власного життя у цей період Великого посту!

#НазустрічВоскресінню 68. Благовіщення — початок нашого спасіння

У нинішньому святі, яке Господь дарує нам під час великопостової мандрівки, перед нами постає Пресвята Богородиця в найважливішому моменті свого життя і в ключовому моменті історії спасіння: людина перед обличчям Бога приймає рішення, яке відкриє шлях до спасіння для всього людства. «Сьогодні початок нашого спасіння і об’явлення відвічного таїнства», — молимося в тропарі Благовіщення.

Споглядаючи на Богородицю, ніхто не має права сказати, що від однієї людини нічого у світі не залежить. Справді, як часто люди, котрі не хочуть взяти на себе відповідальність за долю власної країни, прийняти певні важливі життєві рішення, виправдовують свою пасивність та інертність, мовляв, я проста смертна людина, від мене нічого на цьому світі не залежить… Це не так! — від кожного з нас залежить дуже багато! Нашими рішеннями ми можемо урухомити процеси, які приведуть до благодатних змін у нашому особистому житті, а відтак — у нашому найближчому оточенні, у нашому народі і навіть у цілому людстві. Про це свідчить історія простої нікому не відомої дівчини з провінційного містечка Назарет, ім’я якої було Марія.

Втім, не рішення саме по собі може мати таку благодатну силу і такий спасенний потенціал. Не можемо сказати: я приймаю будь-яке рішення, бо маю таку можливість і таке право, бо я є вільною людиною і тим самим можу робити те, що хочу. Ні! Лише рішення, які ми здійснюємо перед лицем Господнім, у світлі Його Слова, шукаючи і бажаючи сповняти Його волю, приносять нам і світові спасіння і благословення. Тому нам, перш ніж приймати рішення, слід втихомирити свій внутрішній світ і налаштувати наше серце на «хвилі Бога», щоб могти почути Його голос в серці і здійснити необхідне розрізнення духів, щоб, остаточно, сказати об’явленій Божій волі наше «Так!»

І третє, чим прагну поділитися у цей святковий день із Вами, це думка про те, що переміна світу починається від переміни власного серця і власного життя. Зауважмо: Пречиста Діва не намагається міняти світ, своїх сусідів, друзів чи знайомих. Вони бажає лиш одного: щоб у її особистому життя сповнилася свята Господня воля: «Ось я — слугиня Господня, нехай зо мною станеться за Твоїм словом». Якщо ми намагатимемося міняти спершу інших, — сусідів, друзів, родичів, — а не самих себе, то це буде неправильне рішення і воно не принесе ніякого добра ані для нас самих, ані для інших. Пречиста Діва зробила єдино правильний крок і добре рішення: дозволила, щоб Бог увійшов у її життя і зробив її знаком своєї присутності і знаряддям свого спасенного діяння у світі.

Пречиста Діво, Богородице, Мати і Владичице нашого краю! Випроси для нас у Господа дар миру, щоб ми дочекалися і нашого національного Благовіщення — благої вістки про закінчення війни, про визволення від ворога і про віднову нашої землі і нашого народу! Нехай це станеться через переміну нашого власного серця і через сповнення святої Божої волі у нашому особистому житті!

† Богдан Дзюрах,
апостольський екзарх у Німеччині та Скандинавії

Ікона Благовіщення Пречистої Діви Марії авторства Катерини Кузів

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae