#НазустрічРіздву: День 4. Еммануїл: Бог приходить, щоб бути завжди з нами

18 листопада 2023

#НазустрічРіздву — це авторський духовний медіапроєкт владики Богдана Дзюраха, апостольського екзарха для українців візантійського обряду у Німеччині та країнах Скандинавії. У ньому єпископ прагне спільно із усіма людьми доброї волі благодатно та ефективно переживати кожен день Різдвяного посту на шляху до світлого празника Воплочення Божого Сина. Тому з усіма своїми фізичними та духовними силами вирушаймо у спільну мандрівку віри із владикою Богданом!

#НазустрічРіздву: День 4. Еммануїл: Бог приходить, щоб бути завжди з нами

«Ось, діва матиме в утробі й породить сина, і дадуть йому ім’я Еммануїл, що значить: З нами Бог!» (Мт. 1, 26; пор. Іс. 7, 14).

Це перше з п’яти старозавітних пророцтв, які наводить євангелист Матей у перших розділах свого Євангелія, де йде мова про народження і дитинство Месії-Спасителя.

Пророк Ісая скерував це слово до вибраного люду Божого в конкретних історичних обставинах смертельної загрози, заповідаючи цареві Ахазові несподівану Божу поміч у протистоянні з ворогами. Навколишні царі ідуть війною на Юдею і Єрусалим. Юдейський цар Ахаз, розпачливо шукаючи рятунку, вирішує звернутися за поміччю до Ассирії. Водночас, готуючись до облоги міста, наказує будувати водогін, щоб не втратити доступ до джерел води.

Натомість пророк Ісая, натхнений Богом, дбає, щоб не вичерпалася в народі надія на спасіння. Він закликає покладатися не стільки на сильних цього світу, скільки радше — на Божу поміч, тому стає для народу справжнім пророком віри, а навіть ще точніше — «пророком довіри»: «Господь же сказав до Ісаї: „Вийди назустріч Ахазові… та й скажи йому: Вважай, мовляв, і будь спокійний! Не бійся, і серце твоє нехай не тривожиться, … через те, що Сирія задумала на тебе лихо… Так говорить Господь Бог: Нічого з того не буде, так воно не станеться.… А як не вірите, не встоїтеся“ (пор. Іс. 7, 3–9).

Згодом Ісая скаржитиметься на народ і його провідників за те, що не довірилися Богові і Його слову та вкотре ставить перед духовними очима мешканців Єрусалиму образ вірного і милосердного Бога: «Бо так говорить Господь Бог, Святий Ізраїля: „В наверненні й спокої ви спасетеся; у тиші та в довір’ї — ваша сила. Але ви не хотіли… Тому Господь чекає, щоб вам учинити ласку; тому встає, щоб змилосердитись над вами. Бо Господь — Бог справедливий: щасливі всі, що надіються на нього“ (Іс. 30, 15. 18).

Сумніви, вагання і недовір’я до Божої присутності і дії є знаками слабкої віри. Новонароджене Боже Дитя назване «Еммануїлом» — «Богом з нами», щоб ми ніколи не забували і не сумнівалися в Божій присутності, у Божій вірності і в Його всеперемагаючій любові. З пророком Давидом можемо взивати: «Господь зо мною — не злякаюсь; що може людина мені зробити? Господь зо мною, моя допомога, і я дивитимусь на тих, що мене ненавидять. Ліпше до Господа прибігти, ніж покладатися на людину. Ліпше до Господа прибігти, ніж покладатись на князів» (Пс. 116, 6–9).

Молитва

О Господи! І ми так часто почуваємося у внутрішній облозі, оточені численними загрозами, проблемами, спокусами. Не допусти тоді, щоб наше серце мліло в наших грудях, а наші душі попадали в стан паралічу, тривоги і страху. Розвій своєю благодаттю і своїм словом всі наші журби, усунь неспокій, дай відчути Твою спасенну присутність, щоб ми разом з пророком кликали перед обличчям наших ворогів: «Задумуйте задуми, та вони не вдадуться; давайте накази, та вони не здійсняться, бо з нами Бог!»

† Богдан Дзюрах,
апостольський екзарх у Німеччині та країнах Скандинавії

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae