#НазустрічРіздву: День 30. Бог віддає перевагу останнім

14 грудня 2023

#НазустрічРіздву — це авторський духовний медіапроєкт владики Богдана Дзюраха, апостольського екзарха для українців візантійського обряду у Німеччині та країнах Скандинавії. У ньому єпископ прагне спільно із усіма людьми доброї волі благодатно та ефективно переживати кожен день Різдвяного посту на шляху до світлого празника Воплочення Божого Сина. Тому з усіма своїми фізичними та духовними силами вирушаймо у спільну мандрівку віри із владикою Богданом!

#НазустрічРіздву: День 30. Бог віддає перевагу останнім

У подіях, пов’язаних з народженням Спасителя, показано логіку Божого діяння у світі, а саме, що Бог віддає перевагу убогим, останнім, маргіналізованим, тим, хто перебуває на периферіях — географічних, духовних і суспільних. Ця Божа логіка червоною ниткою проходить через усе Святе Письмо, а в пастирях отримує свій особливий вияв.

Варто пам’ятати, що з Вифлеємом пов’язане походження царя Давида, який був там пастухом, а на додаток — наймолодшим з усіх синів свого батька Єссея, що не давало йому жодних шансів на родинну чи суспільну промоцію. Цікаво, що коли Бог наказав пророкові Самуїлові іти до Вифлеєму і помазати одного з синів Єссея на царя, сам пророк не відразу збагнув логіку Божого діяння, то ж був схильний обирати найстаршого — Еліява, доки не почув від Бога застороги: «Не вважай на його вид та на його високий стан, я його відкинув. Господь бо не дивиться так, як чоловік: чоловік дивиться на лице, Господь же дивиться на серце» (1 Сам. 16, 7). Вибір Бога зупинився на пастухові Давидові, якого Самуїл помазує на царя і тим самим робить його «Пастирем Ізраїлю» (пор. 2 Сам. 5, 2; Єз. 34, 23).

Уся традиція Ізраїлю пронизана цією пастирською тематикою. Досить згадати, що пастухами були Авраам, Ісаак, Яків, Авель і навіть Мойсей, який впродовж довгого часу пас вівці свого тестя Їтра, а сам Господь, як в Старому, так і в Новому Завітах, представляє себе в образі Пастиря, Який турботливо пасе своїх овечок — свій улюблений народ (пор. Іс. 40, 11; Зах. 9, 16; Йо. 10, 11–17; Одкр. 2, 27; 7, 17).

Незважаючи на таку глибоко закорінену у Св. Письмі пастирську традицію, в часах Ісуса пастирі вже не втішалися давною пошаною з боку суспільства. Що більше, з огляду на стиль свого життя, який не давав їм змоги докладно виконати усі релігійні приписи, дотримання яких вимагали фарисеї, пастухи належали радше до ганьбленої частини суспільства, разом з митарями та грішниками. Вони перебували на тогочасній суспільній драбині заледве одним щаблем вище від рабів-невільників. Таким чином пастирі в описі Різдва Христового представляють собою останніх щодо суспільної ваги осіб Ізраїлю.

Однак, Господь у своєму милосерді ламає людські схеми і стереотипи та скеровує свій погляд і свою увагу саме туди, де панує темрява, зневага, маргіналізація, убогість. Ісус на початку своєї публічної діяльності цитуватиме в синагозі Назарету пророцтво Ісаї, в якому висвітлено саме таке діяння Бога, скероване в першу чергу до убогих і знедолених: «Господній Дух на мені, бо він мене помазав. Послав мене нести Добру Новину бідним, звіщати полоненим визволення, сліпим прозріння, випустити пригноблених на волю, оповістити рік Господній сприятливий» (Лк. 4, 18–19; пор. Іс. 61, 1).

Таке діяння Бога є знаком надії для кожної людини, яка в різний спосіб досвідчує свою убогість — фізичну, моральну, духовну, — для кожного, хто почувається визискуваним, приниженим у своїй гідності, ігнорованим у своїх правах, випханим на маргінес суспільного життя. Різдво пригадує нам і усвідомлює, що Господь приходить в першу чергу саме до таких людей і виявляє їм своє «благовоління», дарує їм усю свою любов і милість.

То ж Різдво — це свято надії для убогих і пригноблених, самотніх і сумуючих, — усіх, кого суспільство нераз ігнорує і принижує. Саме таких людей Господь запрошує до Вифлеєму — «Дому хліба», — щоб тут, при яслах, в яких лежить Хліб життя, сповнилася обітниця Господня: «Це місце мого відпочинку назавжди, тут оселюся, бо я його собі вподобав. Благословлю поживу його щедро, бідних його насичу хлібом. Там приготую світильник для помазаника мого» (Пс. 132, 14–17).

Молитва

Милосердний Боже, втілена Любове і вічна Доброто! Віддаю Тобі поклін і разом з Богородицею прославляю Тебе, що підносиш вгору смиренних і насичуєш благами голодних. В моїй убогості і нужді не падаю в зневіру, але, наслідуючи вбогих пастушків, з ще більшою довірою припадаю до ясел, що стали для убогих цього світу престолом благодаті. Обдаруй мене своєю милістю і благодаттю та будь для мене Добрим Пастирем тут, на землі, і колись у вічності. Амінь.

† Богдан Дзюрах,
апостольський екзарх у Німеччині та країнах Скандинавії

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae