#НазустрічРіздву: День 10. Назарет — школа родинного життя, молитви, праці і любові

24 листопада 2023

#НазустрічРіздву — це авторський духовний медіапроєкт владики Богдана Дзюраха, апостольського екзарха для українців візантійського обряду у Німеччині та країнах Скандинавії. У ньому єпископ прагне спільно із усіма людьми доброї волі благодатно та ефективно переживати кожен день Різдвяного посту на шляху до світлого празника Воплочення Божого Сина. Тому з усіма своїми фізичними та духовними силами вирушаймо у спільну мандрівку віри із владикою Богданом!

#НазустрічРіздву: День 10. Назарет — школа родинного життя, молитви, праці і любові

Назарет — місце укритого життя Ісуса, Марії і Йосифа. До Нього, після Вифлеєму, звернені думки і погляди усього віруючого люду. Там, після років вигнання, неспокою і тривоги, Господь Ісус з Пречистою Дівою і Св. Йосифом нарешті зазнають спокою, безпеки і певної, бодай відносної, стабільності.

А водночас — це школа, де малий Ісус вчиться людської мудрості і побожності від своїх батьків — св. Йосифа-Опікуна та Пресвятої Богородиці, а для усієї родини Назарет — це місце затишку і школа інтенсивної молитви, ревної праці та чистої любові. Споглядаючи Святу Родину в Назареті, ми споглядаємо життя усіх родин, покликаних бути дзеркалом Божої любові і школою молитви, праці і служіння.

Святий папа Павло VI, відвідуючи Назарет 5 січня 1964 року, поділився такими думками про це святе для кожного християнина місце: «Дім в Назареті — це школа, де ми навчаємося розуміти життя Ісуса, тобто це — школа Євангелія… Тут розуміємо, на чому полягає життя в сім’ї. Назарет пригадує нам, чим є сім’я, тобто сопричастя любові, її сувора і проста краса, її священний і непорушний характер; дає нам зрозуміти, наскільки приємним і незамінним є виховання у сім’ї; навчає нас про її природню функцію щодо суспільного ладу. Нарешті, ми засвоюємо тут урок праці. О, оселе в Назареті, мешкання Сина теслі! Тут, перш за все, хочемо розуміти і вшанувати закон, щоправда суворий, але і спасенний, людського труду; тут прагнемо підкреслити благородну гідність праці, щоб її відчували всі; пригадати під цим дахом, що праця не повинна стати самоціллю, і що вона отримує свою досконалість не лише від економічною вигоди, але від того, що перетворює її на благородну мету. Тут, остаточно, бажаємо привітати трудівників в усьому світі і показати їм великий взірець, їхнього божественного Брата, Пророка всіх справедливих справ, які турбують їх, — а саме Христа, нашого Господа».

Сьогодні поручаємо Божій опіці усі наші сім’ї і родини, а особливо ті, в яких бракує гармонії, злагоди, взаєморозуміння і любові. Без сумніву, Свята Родина завдячувала свій мир, гармонію і злагоду присутності у ній Христа. Хтось влучно зауважив, що для подружнього щастя потрібно трьох: чоловіка, дружини і Ісуса-Бога.

Споглядаючи скромну і просту щоденну працю Пресвятої Родини в Назареті, вчимося рівно ж цінити кожен людський труд, вбачаючи у ньому не просто джерело заробітку, але передовсім — спосіб і простір реалізації нашого християнського покликання до служіння. Кожна чесна і корисна професія для нас, християн, стає нагодою прославити Бога і послужити нашим ближнім. Таким чином зможемо освячувати кожен день і надавати глибокий непроминаючий сенс нашим щоденним справам і заняттям. Бо все, що зроблене в любові і з любов’ю, наближає нас до Бога і уподібнює нас до Бога, Який є Джерелом любові і прикладом служіння.

Словами Псальмопівця призиваємо благословення Боже на наші сім’ї і родини:

Щасливий кожний, хто Господа боїться і хто його путями ходить! Як будеш їсти працю рук твоїх, щасливий будеш і добре тобі буде. Жінка твоя, неначе лоза плодовита, у середині дому твого. Діти твої, мов парості оливки, навколо столу твого. Ось так буде благословенний чоловік, що Господа боїться. Нехай Господь благословить тебе з Сіону, щоб ти міг бачити добро Єрусалиму, поки віку твого, щоб ти міг бачити дітей твоїх дітей! Мир на Єрусалим! (Пс. 128).

† Богдан Дзюрах,
апостольський екзарх у Німеччині та країнах Скандинавії

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae