«Ми свідчимо перед цілим світом силу віри нашого народу», — владика Богдан Дзюрах у день Різдва Христового

29 грудня 2023

Ми сьогодні зібралися, щоб перед цілим світом і перед нашим ворогом засвідчити, що Божа сила є сильніша від усіх його потуг, що сучасні Іроди кануть в небуття, а Божий народ жив, живе і буде жити. Бо Бог сильніший від усього пекла. Це наша віра, віра нашого народу. Ця віра перемагала різних диктаторів у різні періоди нашої історії. Ця віра переможе і сучасного диктатора, який бажає нам смерті. Але Бог є життєдавець, Він збереже наше життя. Про це сказав апостольський екзарх для українців візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії владика Богдан Дзюрах під час проповіді у день Різдва Христового в катедральному храмі Покрову Пресвятої Богородиці м. Мюнхен.

«Ми свідчимо перед цілим світом силу віри нашого народу», — владика Богдан Дзюрах у день Різдва Христового

«Ми дякуємо Богові, що змогли тих свят дочекатися, бо багато наших співвітчизників сьогодні святкують Різдво не за родинним столом у рідних домівках, але на фронті, в казиматах, в полоні та на чужині. Багато також Господь прийняв на свій небесний бенкет Різдва Христового в небі, бо вони стали жертвами несправедливої агресії російського окупанта проти нашого народу», — сказав владика Богдан Дзюрах на початку своєї різдвяної проповіді, як розповідає пресслужба Апостольського екзархату у Німеччині та Скандинавії.

У своєму духовному слові архиєрей, беручи до уваги події війни проти російських окупантів в Україні, наголосив на силі віри українського народу в боротьбі з ворогом, поручаючи захисників під могутню опіку Пресвятої Богородиці, а всіх, хто став жертвою цієї несправедливої війни, безмежному і вічному Божому милосердю.


Християнське життя — це дорога

Владика Богдан представив участь людини, яка відгукнулася на слово Боже, в таїнстві народження Божого Сина. «Сьогодні пастухи разом з царями кличуть нас в дорогу. І в цих запрошеннях є вся сутність нашої віри. Християнське життя — це дорога, наслідування Ісуса, в якого ми повірили, якому ми довірились і за яким ми ідемо», — сказав проповідник.

«Крокування за Ісусом є дорогою хреста, тобто дорогою любові, бо хрест є знаком, доказом і виявом найбільшої любові — любові до ближніх і навіть до ворогів, що є силою Божою, яка діє в нашому народі. Ми, котрі повірили Ісусові, віримо в цю любов і намагаємося жити тою любов’ю. Ми йдемо дорогою цієї вічної і непереможної Божої любові. Господь кличе усіх іти цією дорогою так як покликав пастухів і мудреців», — наголосив апостольський екзарх.

Мудрість трьох царів

Далі єпископ показав корінь чесноти мудрості трьох царів. «Ті троє мужів були мудрими, бо пізнали суть життя, бо піднесли очі свого серця до неба і вирушили у дорогу за тою зорею, яку запалив Господь для них. Це велика Божа мудрість пізнати, що в житті найважливіше, піднести свої очі до небесних горизонтів, бо дуже часто люди обмежують свій погляд до земних горизонтів, стремлять і йдуть за матеріальними багатствами, намагаються осягнути статус, здобути владу, накопичити грошей. Але повнотою людського життя людина живе тоді, коли її погляд скерований до неба», — сказав проповідник, наголошуючи на тому, що людина, яка керується вищими цінностями, є готовою пожертвувати комфортом і власним життям, щоб осягнути щось вище і дати свідчення перед іншими, що в житті не йдеться тільки про добробут і матеріальний достаток.


Беручи за приклад мудреців та їхні пошуки новонародженого царя, владика Богдан представив відмінність людської логіки від Божої, закликаючи усіх присутніх у храмі керуватися Божим словом, яке є скарбницею мудрості і світла для людських доріг.

«Те за чим йшли мудреці виявляється згідним із Божим словом. Часто люди науки думають, що Боже слово суперечить і його не можна поєднати з наукою. Насправді так не є. Боже слово і справжня людська мудрість, людська наука завжди є натхнені з висот. Вони завжди перебувають у гармонії і одне одному не суперечать, але доповнюють одне одного. Там, де наука не може пояснити приходить Божа мудрість і Боже слово нам на поміч», — наголосив архиєрей.

Різдво — це зустріч із Месією

Говорячи про зустріч мудреців з новонародженим Христом, єпископ звернув увагу на їхнє коліноприклонення, яке, за словами апостольського екзарха, було їхнім піднесенням, бо людина осягає велич, коли вона клячить перед великим і святим Богом.

Натомість, повернення мудреців іншим шляхом, яке відбулось після даного Богом попередження, є символом духовної переміни людини після зустрічі з Богом, коли особа стає іншою і не йде тими самими дорогами як було до того часу. Також владика Богдан наголосив на важливості Божого запрошення, приймаючи яке, людина покликана вийти назустріч своєму Господеві, докладаючи зусиль над самим собою і зустрівши Бога в поклонінні.

«Різдво — це зустріч із Месією. А для цього треба вирушити в дорогу», — підкреслив архиєрей.


Бути щирими і витривалими шукачами Бога

Повертаючись до теми війни в Україні, владика Богдан сказав наступне: «Сучасний Ірод, який напав на Україну, як Ірод прикривається релігією, інструменталізує свого первосвященника, щоб вбивати невинних дітей Божих в Україні. Це не просто злочин проти людства і людяності, це є зневага всього святого, це блюзнірство проти Божого закону. Але ми не є байдужі чи ворожі до Ісуса, ми є улюблені діти Божі. І ми сьогодні є тут, зробивши крок назустріч. Але не зупиняймося в дорозі, будьмо витривалими шукачами Бога. Кожного дня вставаймо і вирушаймо Йому назустріч, щоб Його знайти у слові, в історичних подіях, навіть таких болючих, які ми зараз переживаємо. Вміймо побачити присутність Бога навіть у нашому стражданні».


На завершення своєї проповіді архиєрей закликав людей бути щирими і витривалими шукачами Бога. «А, переживши з Ним зустріч у слові, Євхаристії, Сповіді, у спільній церковній молитві, у служінні ближнім, повертайтесь додому іншою дорогою та іншими людьми», — мовив єпископ.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae