Христове Воскресіння в Запоріжжі: Божественна Літургія, освячення великодніх кошиків та святковий концерт

9 травня 2024

Великдень — це найголовніше християнське свято усього богослужебного року. Для християн цей день символізує перемогу життя над смертю, звільнення від тягарів гріха, перехід до вічної свободи і любові.

Христове Воскресіння в Запоріжжі: Божественна Літургія, освячення великодніх кошиків та святковий концерт

5 травня, у світле свято Воскресіння Господнього, храм Матері Божої Неустанної Помочі в місті Запоріжжі був переповнений вірянами, які зібралися, щоб разом прославити цю величну подію. Про це розповідає пресслужба Донецького екзархату УГКЦ.

Архиєрейську Божественну Літургію очолив владика Максим Рябуха у співслужінні отця Романа Вовка, настоятеля парафії, о. Ростислава Спринюка, о. Михайла Заверчука, о. Святослава Розлуцького та диякона Маркіяна Буняка. До богослужіння долучилися також семінаристи Львівської духовної семінарії Святого Духа.

Воскресіння дарує нам надію та спасіння

У своїй проповіді владика Максим підкреслив велич свята Воскресіння, яке дарує нам надію та спасіння. Він закликав вірян зміцнювати свою віру, жити по-християнськи та нести світло Христової любові у світ. «Сьогодні життя перемогло смерть раз і назавжди. Смерть більше не має влади над нами, а це означає, що кожен з нас від цього світлого торжества Христового Воскресіння покликаний переосмислити своє життя, почати дивитися на своє життя Божими очима. Ми не знаємо, як воно є, але Христос сьогодні вносить світло у нашу душу, у наші серця, у наші думки», — закликав він зібраних молільників.

За словами проповідника, ці роки війни мають запах смерті. Ми часто ходимо в нерозумінні та певній розгубленості, бо ніхто із нас не знає, чого можна чекати. Але, власне, сьогодні Христос кожного із нас на цій землі немов би стрясає, бо виходить із гробу і каже нам, що ніхто не може ув’язнити життя у гробниці. Сьогодні розуміємо, що Бог кличе нас до життя.

«Яким має бути це життя?» — запитує архиєрей і відразу дає відповідь: «Життя несе любов. Бо власне з величезної любові до кожного із нас Христос сьогодні відкриває усі гробниці. Із величезної любові до нас Христос сьогодні приходить і дарує нам надію. А це означає, що цю любов ми маємо берегти у своєму серці, нею наповнюватися, надихатися, освітлюватися і також нести її у світ, в якому ми живемо».

Перемагати зло поруч із Богом

«Знаєте, там, де Бог присутній, відступає будь-яке лукавство. Там, де Бог присутній, будь-які немочі преображаються на силу. Будь-який розпач стає величезним знаком любові. Бог є з нами. І сьогодні хай про це знає цілий світ. Хай кожне людське серце пригадає собі, що ми є люблені. А бути любленими Богом означає буде огорнутими Його силою, Його підтримкою, Його близькістю і Його поглядом на наше життя», — продовжив свою проповідь єпископ-помічник Донецького екзархату.

«Коли шукаємо собі відповідь на питання, як приносити мир на нашу землю, як перемогти це зло, яке намагається нас опанувати? Тут. Поруч із Богом. Бо лише своїми силами ми нічого зробити не можемо, як лише заперти камінь біля гробниці Христа. І лише Божа сила має ту силу перемоги, силу миру і силу любові. Тут поруч із Ним, дивимося на життя і усвідомлюємо щее раз глибше, що зло перемогти не може. І кожного разу, коли зло наближається до Бога, воно усвідомлює свою безпорадність і відступає. І саме тому це світло Христового Воскресіння не може бути лише одноденним святом. Навіть церковний календар приписує називати тиждень, який починається від сьогодні — Світлим Тижнем», — наголошує архиєрей.

Після урочистої Літургії відбулося освячення великодніх кошиків. Віряни з щирою радістю вишикувалися у довгі черги, щоб освятити паски, крашанки та інші святкові страви.

Завершенням святкового дня став зворушливий концерт, підготовлений дітьми та дорослими парафії Матері Божої Неустанної Помочі. Їхні щирі пісні та виступи подарували присутнім незабутні емоції та заряд позитиву.

Божественна Літургія у Світлий понеділок

6 травня, у Світлий понеділок, Архиєрейську Божественну Літургію звершив владика Степан Меньок, екзарх Донецький, разом з о. Романом Вовком, о. Ростиславом Спринюком, о. Михайлом Заверчуком та дияконом Ігорем Бойком.

У часі проповіді було зачитано Великоднє послання владик Донецького екзархату УГКЦ до вірних, в якому духовенство щиро привітало вірнян зі святом Воскресіння Христового та побажало їм миру, радості, міцної віри та Божого благословення.

«Святкування Великодня стало справжнім духовним бенкетом, яке об’єднало вірян у спільній молитві, радості та вірі у всепереможну силу добра та любові», — зазначають у пресслужбі Донецького екзархату УГКЦ.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae