«Хрест став ключем, який відкрив двері до воскресіння», — владика Богдан Дзюрах в Страсну п’ятницю

14 квітня 2023

14 квітня 2023 року владика Богдан Дзюрах, апостольський екзарх для українців візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії, очолив в катедральному храмі Покрову Пресвятої Богородиці м. Мюнхен Вечірню з виставленням Плащаниці.

«Хрест став ключем, який відкрив двері до воскресіння», — владика Богдан Дзюрах в Страсну п’ятницю

У своєму слові до вірних, які прийшли вшанувати розп’ятого Спасителя, єпископ сказав, що гріб став весільною світлицею Божого Сина, який започаткував нове життя, Боже Царство, вічний бенкет повноти життя з оновленим людством. «Саме те місце, про яке вороги думали, що там буде кінець, Господь вибрав, щоб започаткувати тріумф добра і любові над гріхом, ненавистю і смертю. Незбагненна Божа мудрість. Тільки Бог міг це зробити. Жодна людина не була здатна перемогти смерть і подолати наслідки гріха, ненависті і злоби, яка спроваджує на людство погибель і вічне прокляття. Тільки Господь у своєму милосерді та у своїй могутності міг довершити те найбільше чудо в історії людського роду — чудо воскресіння», — сказав архиєрей, як про це повідомляє Пресслужба Апостольського екзархату у Німеччині та Скандинавії.


Звертаючи увагу присутніх на хрест, який мав би наче припечатати кінець земного шляху Ісуса, натомість «він став ключем, який відкрив двері до воскресіння, до вічного життя». «Невипадково ми чули в Євангеліях Страсного тижня, що коли Ісус віддав своє життя за життя світу, повідкривалися гроби праведників і тіла померлих встали та з’явилися багатьом в Єрусалимі. Ісус воскресає не сам, але після свого воскресіння кличе до життя тих, що померли в Ньому — в Господі. Той, хто жив з Богом, воскресне на вічне життя. Той, хто жив без Бога у гріху, також воскресне, але на вічну погибель», — наголосив владика Богдан.

Говорячи про жертву Ісуса задля спасіння людства, проповідник не оминув і жертву, яку сьогодні чинять захисники України. «Ми сьогодні вдивляємося в лик нашого Спасителя, в бездиханне тіло і будемо бачити в Ньому лики наших захисників: чоловіків і жінок, які віддали своє життя за те, щоб ми жили. Ми нераз можемо ставити питання: „Чому Господь допускає це? Чому Господь нас не врятує від цього страждання?“. А Христос показує нам сьогодні Божу мудрість, яка нам каже, що Господь рятує не тільки від страждання. Він нас провадить до спасіння через страждання, до спасіння крізь смерть. І про це нам об’являє покладений до гробу і воскреслий Христос. Для нас це є джерелом нашої надії і нашої сили у цих теперішніх страшних випробуваннях», — сказав апостольський екзарх.


Також єпископ запевнив у Божій присутності та співдії стражденному українському народу. «Ворог думає, що він нас знищить тими стражданнями, а Господь бере нас за руку і веде крізь ці страждання до життя», — сказав проповідник.

«Сьогодні, коли будемо віддавати шану розп’ятому за нас Спасителеві, в глибині серця дякуймо за кожного і кожну, хто віддає своє життя з Христом в ім’я любові за те, щоб ми жили. Поручімо всіх загиблих і невинно убієнних наших братів і сестер Божому милосердю, силі та премудрості, Божому вічному життю. Вони жили із Богом, в ім’я Боже вони йшли захищати нас із вами. Але молімося, якщо вони щось грішне забрали зі собою у вічне життя, щоб Господь у своєму милосерді пробачив їм їхній гріх і прийняв їх до вічного життя», — мовив владика Богдан, закликаючи усіх до молитви за тих, хто загинув від рук російських окупантів.

«А водночас із Великоднього святкування черпаймо силу і впевненість у те, що кожен, хто живе і вмирає з Христом, воскресне з Ним, щоб жити навіки з Господом. Черпаймо силу і впевненість у тому, що Господь Бог через страждання і випробування нас оновлює і провадить до нового життя. Дай Боже, щоб ми перейшовши ті випробування, стали народом Божим, народом оновленим, який живе Божою любов’ю, правдою і Божим життям», — сказав архиєрей, скріпляючи усіх у вірі через Божий задум спасіння кожної людини.

«Нехай Господь, розп’ятий і воскреслий, прийме наших героїв у свої батьківські люблячі обійми. Нехай захистить наших захисників! Нехай дасть нам силу пройти Хресну дорогу гідно докінця і дочекатися нашого національного Великодня!», — сказав на завершення владика Богдан.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae