«Господь з нами у наших болях і стражданнях, у нашому особистому житті і в історії нашого страждального народу», — владика Діонісій Ляхович у Велику п’ятницю

17 квітня 2022

15 квітня 2022 року, у Святу і Велику П’ятницю за григоріанським літургійним календарем, якого від 1 вересня 2021 року дотримуються у богослужбовому житті в усіх громадах Української Греко-Католицької Церкви в Італії, в Українській парафії святих мучеників Сергія і Вакха та Жировицької ікони Пресвятої Богородиці в Римі були звершені уставні богослужіння цього дня Великої і Святої Седмиці.

«Господь з нами у наших болях і стражданнях, у нашому особистому житті і в історії нашого страждального народу», — владика Діонісій Ляхович у Велику п’ятницю

Після молитви Великих Царських Часів та Обідниці була звершена Вечірня з винесенням Плащаниці. Про це повідомляє Відділ комунікації Апостольського екзархату в Італії.

Моління очолив владика Діонісій Ляхович, Апостольський екзарх для українців католиків візантійського обряду в Італії, у співслужінні з єреєм Русланом Сідельником, віцепарохом Української парафії святих мучеників Сергія і Вакха та Жировицької ікони Пресвятої Богородиці в Римі та єреєм Іваном Сехною, працівником Курії екзархату.

Під час проповіді, єпископ наголосив на спасенному сенсі Христових страждань, який зазнав на собі всі види людського терпіння — фізичного, психологічного, духовного, та «зійшов навіть до аду, щоб нас з аду вивести». Однак, навіть воскреснувши, Ісус продовжує страждати, розділяючи страждання кожної людини, а також усього нашого зболеного народу.

Vechirnia z vystavlenniam Plashchanytsi 1

«Христос народився, жив, вмер і воскрес, раз назавжди, але він продовжує народжуватися, жити, страждати та вмирати разом з нами. Тепер Він є з Нами, Бог у наших стражданнях. Він продовжує свої страждання, коли приходить наша черга страждати та вмирати, нам особисто і нам як Народ. Зараз ми страждаємо, нас б’ють, руйнують міста, мішають із землею, пробивають цвяхами ракет, кулями автоматів, закопують у братських могилах. Якщо ми з’єднані з Ним, він тепер з’єднаний з нами! Він — з Нами Бог!».

Владика Діонісій заохотив усіх вірних не зневірюватися навіть під тягарем наших хрестів, не боятися смерті, бо своїм Воскресінням Христос знищив її жало, подарував нам надію та запевнив, що Він є з нами у кожну мить нашого життя та історії.

«Коли ми страждаємо, ми не самі. Ми разом зі всіма, що страждають і вмирають. Разом зі всіма нами — Христос, що перейшов цю дорогу! Зараз, у зв’язку з пандемією, не можемо цілувати Плащаницю, проте можемо при плащаниці відчути, що Господь з нами у наших болях і стражданнях, у наші тривогах та смерті, у нашому особистому житті, і в історії нашого страждального народу. Господь з нами! З нами Бог! Єднаймося з Ним, і Він буде з нами!»


СЛОВО

владики Діонісія Ляховича,
апостольського екзарха для українців візантійського обряду в Італії,
у Страсну П´ятницю

Дорогі у Христі брати і сестри!

«Нема жодного людського болю, якого б не переніс Христос у своїх стражданнях. У фізичному болі Він зазнав неймовірних ран аж до розп’яття, Його моральний біль — це біль зради, людського суду, покинутості та принижень. Однак Христос зазнав також духовного болю — відчуття богопокинутості, яке Він висловлює у словах „Боже мій, Боже мій, чому ти мене покинув?“ Тут Ісус доходить до пекла, щоб нас з пекла вирвати. Коли ми цілуємо плащаницю, єднаймося з Христом. Не має жодного людського болю, щоб був чужим для Ісуса. Те, що ми переживаємо, він пережив на собі.

У ці дні переживаємо вершину таїнства спасіння, та продовжую, споминаємо історію спасіння у Христі. Якщо у Старому Завіті Господь не бажав об’явити своє ім’я чи показати своє обличчя (Патріархові Якову чи великому Мойсеєві) і якщо у Старому Завіті Бог говорив через пророків, але себе повністю не об’явив, то у Новому Господь повністю себе об’являє. Він народжується як звичайна дитина, нарікається ім’ям Ісус («той, що спасає»), приймає нашу природу, наші турботи, наші тягарі. Коли прийшов час, іде хреститися на Йордан і починає свою місію. Здійснюючи післанництво, нічого не робить від себе самого, але все те, що заповідає Йому Отець.

Христос об’являє світові Отця як Любов, як Милосердя. Це виявляється у Господньому житті: Він недужих лікує, прокажених очищає, бісів виганяє, говорить про Блаженства, про нову заповідь («Любіть один одного, як я вас полюбив»), навчає нової молитви («Отче наш»), проповідує любов. Але світ не сприймає любов. Христос іде в Єрусалим, знаючи, що Його там хочуть убити, по дорозі воскрешає Лазаря, приймає віття від людей, а згодом входить у свої Страсті. Йде в Оливний город і молиться до Небесного Отця, бачить перед собою всю картину Страстей, знає, що присудять Йому хресну смерть, бачить перед собою Хрест і всі наруги. Тому тривожиться, з чола Його виходить піт з кров’ю, Він просить Отця віддалити чашу. Але відчувши, що ця чаша — воля Отця, сам йде назустріч терпінню.

Немає жодного людського страждання, яке би Господь Ісус не відчув на собі. Про Його тілесні болі ми виразно чуємо в літургійних стихирах, де говориться, що все тіло Його було побите, вражене неймовірними муками. Зазнає Христос також і моральних тортур: на Нього плюють, над Ним знущаються, а більше того, учень Його, який був покликаний стати підвалиною Церкви, Його зраджує. Інший учень, покликаний бути наріжним каменем Церкви, тричі відрікається Його. А далі страждання на хресті, коли кажуть Йому: «Зійди з хреста і ми повіримо в Тебе». Христос не сходить з Хреста. П’є чашу до останньої краплини. І тут Він підходить до брам пекла, коли відчуває у своїм серці, у своєму нутрі, що навіть Небесний Отець Його покинув, єдина Його Опора, Отець, Якого Він слухав, волю Якого сповняв. Оточений ненавистю і самотою кромішньою, Христос з глибини свого серця воскликає: «Боже мій, Боже мій, чому Ти мене покинув?» Але знову відчуває Отця, в Його руки віддає свого духа.

Христос народився, жив, вмер і воскрес, раз назавжди, але він продовжує народжуватися, жити, страждати та вмирати разом з нами. Тепер Він є з Нами, Бог у наших стражданнях. Він продовжує свої страждання, коли приходить наша черга страждати та вмирати, нам особисто і нам як Народ. Зараз ми страждаємо, нас б’ють, руйнують міста, мішають із землею, пробивають цвяхами ракет, кулями автоматів, закопують у братських могилах.

Зараз наша черга це чинити на «Його спомин» — «Fate questo in memoria di me!» У всьому! І в тому, коли він був розіп’ятий на хресті, молився за своїх ворогів: «Отче, прости їм, бо не знають, що роблять». Вийти, «fare unauscita dal suо cuore», зі свого болю, щоб могти зрозуміти інших, навіть тих, що мене вбивають і молитися за них. Тут появляється справжній учень Ісуса Христа.

Якщо ми з’єднані з Ним, він тепер з’єднаний з нами! Він — з Нами Бог!

Саме тут, у цій Церкві, один журналіст на початку розмови каже мені: «Ви тут молитися, і Бог Вас не слухає!» Відповідаю: «Бог завжди нас слухає і вислуховує. Він — з нами Бог! Він дає нам силу не здаватися, не падати духом, надіятися на воскресіння».

Коли ми страждаємо, ми не самі. Ми разом зі всіма, що страждають і вмирають. Разом зі всіма нами — Христос, що перейшов цю дорогу!

Зараз, у зв’язку з пандемією, не можемо цілувати Плащаницю, проте можемо при плащаниці відчути, що Господь з нами у наших болях і стражданнях, у наші тривогах та смерті, у нашому особистому житті, і в історії нашого страждального народу.

Господь з нами! З нами Бог! Єднаймося з Ним, і Він буде з нами!

† Діонісій Ляхович,
апостольський екзархат в Італії

Рим, 15 квітня 2022 року

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae