Глава УГКЦ у 293-й день війни: «Українська молоде, відкрий Божу пам’ять про себе!»

13 грудня 2022

Сьогодні до кожного хлопця (кожної дівчини) я хотів би сказати: для Господа Бога ти дуже дорогий (дорога) і цінний (цінна), бо ж ти — творіння Його рук, улюблений Божий син (Божа донька) серед світу, повного ненависті, злоби і смерті. Саме тому Він звертає на тебе увагу і згадує тебе з любов’ю — маєш вірити в пам’ять Бога про тебе. Цими словами звернувся Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав до молоді в щоденному воєнному зверненні у 293-й день повномасштабної війни, яку російський загарбник і окупант приніс на мирну українську землю.

Глава УГКЦ у 293-й день війни: «Українська молоде, відкрий Божу пам’ять про себе!»

З ранкових воєнних новин дізнаємося, що на сьогодні найзапеклішими бої є, як і в попередні дні, на Донеччині та Луганщині. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

«Ми молимося за українське військо біля міст Сватового і Кремінної, Бахмута і Авдіївки. Молимося за наших мужніх дівчат і хлопців, які захищають майбутнє, захищають життя», — каже Предстоятель.

«Ворог невпинно обстрілює мирні міста і села України всюди, де може досягнути своєю зброєю. Ми простежуємо певну ескалацію, збільшення обстрілів на нашій багатостраждальній Сумщині. Тільки за минулий день вона зазнала 38 ударів із різного виду зброї. Стріляли і гради, і гранатомети, і міномети… є нові руйнування, жертви. Наша молитва лине до Херсону, який Росія планомірно знищує своєю артилерією. Постраждали місцеві шпиталі, зокрема пологовий будинок. Знову під російськими ударами загинули в Херсоні люди», — ствердив Глава Церкви.

У таких драматичних обставинах, каже архиєрей, Господь Бог продовжує промовляти до серця української молоді. «І ми, як спільнота віруючих людей, як спільнота Церкви, покликані нашу героїчну молодь підтримувати, огортати увагою і любов’ю та за неї молитися», — зазначив він.

Предстоятель зауважив, що ми часто зі сльозами на очах співаємо гімн «Вічная пам’ять» лише тоді, коли ховаємо наших Героїв, коли проводжаємо в ту останню дорогу наших рідних і близьких. Проте, за його словами, саме пам’ять Бога про людину — це гімн нашої надії, запевнення, що Він про нас не забуває ніколи, і Його пам’ять нас животворить.

«Господь пам’ятає про нас під час нашого життя і супроводжує своєю пам’яттю нас навіть тоді, коли ми переходимо із земного життя до вічного. Його пам’ять — це не жорсткий диск на якомусь комп’ютері чи гаджеті, що записує, архівує всі наші дані. Його пам’ять — це ніжне серце і співчуття. Його пам’ять — це Божа любов, яка радіє, коли остаточно видаляє всі наші дані про залишки зла в нашому серці», — пояснив Патріарх.

«Коли ти грішиш, Господь Бог насамперед бачить не так твій гріх, як тебе, свою любу дитину, яка згрішила. А відтак робить усе, щоб визволити тебе з цього зла гріха і смерті. Він не хоче згадувати твоїх помилок, натомість прагне допомогти тобі чогось навчитися навіть тоді, коли ти встаєш із власного упадку», — підкреслює Глава УГКЦ.

І запевняє: «Божа любов знає набагато більше про підйоми, аніж про падіння, набагато більше про примирення, ніж про заборони, і набагато більше намагається дати нам нових можливостей, аніж спішити з осудом. Господь Бог відкриває нам наше майбутнє, оздоровлюючи нашу пам’ять про минуле».

Українська молоде, звертається Отець і Глава УГКЦ, відкрий Божу пам’ять про себе! Дорогі наші дівчата і хлопці, постарайтеся відчути і сприйняти Божу любов, яку Господь Бог хоче вилити на кожного з вас. В умовах цієї жорстокої війни саме впевненість у тому, що ми люблені Богом, робить нас непереможними, коли нам доводиться протистояти злу, боротися за майбутнє нашої Батьківщини.

«Сьогодні ми молимося: Боже, огорни Твоєю любов’ю і Твоїм милосердям народ України!» — наголосив архиєрей.

Патріарх нагадав і про жертв війни. За його словами, Організація Об’єднаних Націй періодично оновлює дані про жертви війни в Україні. Йдеться, звичайно, лише про випадки, зареєстровані з дотриманням усіх бюрократичних вимог. «Згідно з нещодавно оновленою інформацією, в Україні загинуло і було поранено щонайменше 17 тисяч людей, з них 424 випадки загибелі та 781 випадок поранення дітей. Але скільки насправді загиблих і поранених військових та цивільних — знає тільки Господь Бог. Може, і колись ми довідаємося, але Бог пам’ятає про кожного», — зазначив Глава УГКЦ.

«Боже, благослови Україну! Боже, благослови наших дівчат і хлопців на фронті! Боже, залікуй наші рани! Боже, дай нам перемогти війну, того духа війни, який несе смерть і розруху на нашу землю! Боже, благослови Україну Твоїм справедливим, небесним миром!» — просить у молитві духовний лідер українців.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae