«Для чого молитися до святих?» Відеоблог № 71 владики Венедикта Алексійчука

25 липня 2020

Владика Венедикт Алексійчук, єпарх Чиказький, продовжує щотижневу «Школу молитви» через єпархіальний youtube-канал. Цього разу владика роздумує над значенням молитви до святих та її метою для нашого духовного життя.

«Для чого молитися до святих?» Відеоблог № 71 владики Венедикта Алексійчука

Коли візьмемо до рук молитовник, то побачимо, що там, окрім молитов до Бога та Ісуса Христа, є молитви до Богородиці і різних святих. Щодень присвячений святим, яких ми шануємо, до яких молимося і просимо про заступництво.

Часто виникає запитання: чи треба молитися до святих, адже маємо Господа, який і так дає нам відповіді на молитви? Хто ці святі? Це ті, яких ми зустрічаємо на сторінках Євангелія: бачимо, як сотник прийшов попросити за свого слугу; як жінка, в якої помер син звернулася до Господа, як Діва Марія в Кані Галілейській звертається до Господа…

Так, Господь знає всі наші потреби. Та ми маємо довкола осіб, які жили свято й праведно. І вони, як люди, розуміють наші проблеми. А з іншої сторони, святі ― це ті, які пройшли дорогу християнського життя. То хто, як не вони можуть поділитися з нами досвідом, як цією дорогою іти, і хто, як не вони можуть предстояти перед Господом за всі наші нужди, бо самі через це пройшли?

Тому звертаймося до святих, читаймо історії їхнього життя, щоб через їхній досвід зрозуміти свою унікальну дорогу, навчитися святості.

Саме святі нам показують, що християнство можливе не лише в декларуванні, . Їхній приклад показує, як християнство втілювати в реальному житті. Ви не знайдете однакових святих: кожен із них ― унікальний. Їхній приклад нас заохочує. А їхнє заступництво допомагає нам іти тією дорогою, якою вони прийшли.

Молімося за всіх святих, щоб вони заступалися перед Господом за кожного з нас.

За матеріалами офіційного youtube-каналу Чиказької єпархії святого Миколая Чудотворця та Дивенсвіту
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae