«Дістати з-під завалів власне «я»»: десять настанов Блаженнішого Святослава на Великий піст

27 лютого 2023

Бажаючи відбудувати все довкола себе, спочатку відбудуй храмину свого внутрішнього життя, власного «я»». Цією та іншими настановами поділився Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді в Патріаршому cоборі Воскресіння Христового у Сиропусну неділю.

«Дістати з-під завалів власне «я»»: десять настанов Блаженнішого Святослава на Великий піст

1) У теперішніх обставинах життя України не маємо права змарнувати чи упустити час посту.

Великий піст — це період, від якого дуже багато залежить у нашому особистому, церковному та суспільному житті. Він є доброю нагодою, яку дарує нам Господь Бог і яку ми не маємо права змарнувати чи упустити, особливо в теперішніх обставинах життя України.

2) У цей благодатний час нас впроваджує Боже слово про прощення, справжній піст і скарб серця (Мт. 6, 14–21).

Впроваджуючи нас у час Великого посту, Христова Церква відкриває наш духовний зір і слух на слухання особливого Божого слова. Сьогодні в Євангелії від Матея ми чуємо частину з Нагірної проповіді Ісуса Христа, що, властиво, є осердям Його науки, переданої учням і апостолам. Це євангельське читання начебто об’єднує три теми: слово про прощення, про справжній піст і про скарб, у якому перебуває наше серце. Закінчується цей уривок так: «Бо де твій скарб, там буде і твоє серце» (Мт. 6, 21).

3) Бог є джерелом життя і прощення, справжнім скарбом людини.

Якщо людина зуміє знайти цей скарб, то стане непереможною. Ба більше, повсякчасно зможе відновлюватися, як таємничий фенікс з попелу. Говорячи про прощення, Господь Бог хоче вивести нас із людської логіки ображеного і винуватця.

4) Прощати тих, хто нам завинив, означає наслідувати Господа Бога, який ніколи не ображається.

Що означає прощати тих, хто нам завинив? Це значить наслідувати Господа Бога, який ніколи не ображається і не втомлюється нам прощати. Це ми іноді втомлюємося просити прощення, натомість наш Отець ніколи не закриває від нас свого милосердного обличчя.

5) Господь Бог нас впроваджує нас в логіку того, хто дає.

Хочеш отримати більше, віддай більше. Хочеш відновитися, відродитися? Дай із себе життя, віддай те добро ближньому, яке очікуєш від самого Бога.

6) Великий піст — це час особливої реконструкції людини.

Час Великого посту — це час особливої реконструкції, відбудови, відновлення нашого внутрішнього світу, того храму Святого Духа, яким є кожна людина.

7) Кожний наш гріх подібний до смертоносної ракети.

Тепер, під час війни, ми щодня бачимо по телебаченню нові й нові руйнування, які приносить війна. Споглядаючи на ці кадри, ми мусимо усвідомити, що кожний наш гріх подібний до смертоносної ракети. Проте він руйнує не тільки зовнішній світ, а й підвалини життя і діяльності людини, нищить гармонію і красу її внутрішньої храмини.

8) Великий піст — це час, коли з-під завалів потрібно дістати власне «я».

Як з-під уламків споруд рятівники дістають людей, життя, яке там ще, можливо, жевріє, так період посту призначений для віднаходження на дні душі й серці людини джерела життя, яке Господь Бог у неї вклав і яке вона засипає своїми гріхами, коли від Нього відвертається.

9) Великий піст — час заглиблення у внутрішні завали.

Як ми чуємо в Божому слові, Великий піст не є зовнішньою річчю, що через неї ми маємо показати іншим, які ми правильні. Це час заглиблення у внутрішні завали, час відбудови, віднаходження Божественної сили благодаті Духа Святого, яка хоче нас усередині відродити до повноти життя.

10) Господь заохочує разом з Ним віднайти у час Великого посту скарб вічного життя.

Каже сьогодні Господь Бог про скарб, який є в нас, — скарб вічного життя. Господь Бог вклав його в нутро, у серце кожної дитини, яку закликає: «Віднайди його. Хочеш, разом його відродимо? Бажаючи відбудувати все довкола себе, спочатку відбудуй храмину свого внутрішнього життя, власного „я“».

За матеріалами Департаменту інформації УГКЦ
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae