«Чи ми віримо, про що просимо у молитві?» Відеоблог № 18 владики Венедикта Алексійчука

11 червня 2019

Правлячий архиєрей Чиказької єпархії святого Миколая Чудотворця владика Венедикт Алексійчук продовжує започатковану «Школу молитви» через особистий відеоблог на youtube-каналі. Цього разу Владика Венедикт пояснює, що таке «погано молитися», за словами Апостола про те, чому ми просимо і не отримуємо.

«Чи ми віримо, про що просимо у молитві?» Відеоблог № 18 владики Венедикта Алексійчука

Чому Бог не вислуховує наші молитви?

«Любі і дорогі друзі, коли ми подивимося на нашу молитву, то доволі часто звертаємося до Бога із різними проханнями. Щиро кажучи, це 99 % наших молитов. Ми стаємо перед Богом і просимо у Нього те чи інше. Дуже часто, кажучи по-людськи, не отримуємо. Деколи ми маємо величезні проблеми, труднощі чи клопоти, тоді по-особливо просимо Бога, але знову ж таки, не маємо відповіді, не стається того, що би нам хотілося. Чому так є? Апостол каже, не отримуємо, бо погано просимо.

Потрібно знати якусь «особливу» молитву?

Що значить «погано»? Бог хоче, щоб ми якось особливо Його просили чи особливо перед Ним промовляли, щоб ми казали Йому якусь особливу молитву? Часто люди запитують про те, яка є особлива молитва, щоб помолитися і мені допомогло. Однак, тут не йдеться про особливість тієї чи іншої молитви; не є справа у тому, які молитви ми промовляємо, чи своїми словами, чи тими молитвами, які є у молитовниках. А справа є доволі проста: це питання нашої довіри до Бога.

Що є основним у кожній молитві?

Коли подивитися на сторінки Євангелія, ми можемо побачити, що тисячі людей ходили навколо Нього. В той же час на сторінках Євангелія ми не знаходимо настільки багато оздоровлень чи зцілень, чи тих чи інших чуд. Чому? Тут нам дає відповідь Господь, коли творив чудеса і казав: «По вірі вашій дасться вам». Господь може робити все, для Нього не існує речей неможливих. Це ми є обмеженими у своєму розумінні: що є можливо, а що неможливо. Бог може все. Питання є до нашої довіри та уповання на Бога.

Чи я вірю, що Богові є можливим це зробити?

Тому коли ми у своєму житті будемо мати якісь чергові труднощі, проблеми чи клопоти і станемо на молитву перед Богом, то насамперед маємо себе запитати: «Чи я вірю, що Богові є можливим це зробити? Чи я дійсно покладаюся чи уповаю на Нього?» Коли дивитися на наше життя, у ньому знаходилися моменти, коли ми дійсно уповали на Бога. А чому? Бо ні на що інше не знаходили цього уповання, ніхто чи ніщо інше нам не могли допомогти. Саме тому ці складні та трудні моменти життя немовби видобували із нас віру. І ця віра у нас є! Просто ми її не вживаємо і нею не живемо.

Тому, коли стаємо на молитву і хочемо у Бога щось просити, з чимось до Нього звернутися, маємо перед тим стати і запитати самих себе: «Чи я вірю, що це є можливим? Чи я вірю, що Бог це може зробити?» Адже по нашій вірі дасться нам».

За матеріалами офіційного youtube-каналу Чиказької єпархії святого Миколая Чудотворця
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae