«Бути Богом — це дарувати», — владика Гліб Лончина про стиль життя християнина у період пандемії

6 серпня 2020

2 серпня 2020 року, у VIII Неділю по Зісланні Святого Духа та в день літургійного спомину святого пророка Іллі, преосвященний владика Гліб Лончина, апостольський адміністратор Паризької єпархії святого Володимира, відвідав парафіяльну спільноту Преображення Господнього у м. Львові та поділився своїми думками щодо стилю життя християнина серед теперішніх випробувань пандемії.

«Бути Богом — це дарувати», — владика Гліб Лончина про стиль життя християнина у період пандемії

Живемо в незвичних, а навіть небезпечних часах. Можна зненацька набратися вірусу, тяжко захворіти, або й померти. Нема чого дивуватися, що іноді нас проймає тривога, страх чи журба за завтрашній день, за родину, за своє здоров’я.

Різні питання кружляють у нашій голові. Звідки це все? Для чого воно? Може, це Божа кара? А, може, нам не говорять всієї правди, видумують? Ще інші вдаються до конспірологічних теорій, мовляв, хтось хоче нас знищити. Мабуть, відповідей таки й не знайдемо.

Як нам цю ситуацію пандемії переносити по-християнськи?

Але всі ці питання зайві. Одиноке, над чим слід застановлятись, це — як нам жити? Як нам цю ситуацію по-християнськи переносити? Як нам знайти відповідь віри на проблеми сучасности?

Як християни, у першу чергу, покладаємось на Бога і молимося, щоб випросити для себе не людської мудрости, а Божої. Просимо Господа берегти нас, наших рідних, усіх людей від лиха. Коли молимося з вірою, наша молитва ніколи не йде намарно.

Мозаїка "Пророк Ілля і вдова із Сарепти"Мозаїка "Пророк Ілля і вдова із Сарепти"

Приклад життя і молитви Іллі Тесвітянина: слухати Бога

Маємо також і приклади праведників з біблійної історії, які допомагають нам своїм словом, прикладом, досвідом. Таким є славний пророк Ілля, пам’ять якого нині святкуємо.

Ілля Тесвітянин жив у неменш складних і небезпечних часах. Він також тривожився, як ви і я. Одного разу, утікаючи від лихої цариці Єзавелі, крикнув до Господа: «Буде з мене! Тепер, Господи, візьми мою душу, бо я не ліпший від моїх батьків» (1 Цр. 19, 4). Але Господь не піддався емоційному настрою пророка, тільки послав йому ангела, який сказав: «Уставай та їж, бо далека тобі дорога» (в. 7). Ілля послухав. Він не задовольняв своїх почуттів, а зробив те, що Господь йому велів. Це для нас дороговказ, щó нам робити в час пандемії: почути Боже слово і сповнити його.

Ілля та бідна вдова з Сарепти

Є ще один епізод, який може кинути світло на нашу ситуацію. Ілля подався в Сарепту Сидонську, де зустрів убогу вдовицю. Удови в Ізраїлі, як, зрештою, усюди у світі, незахищені; а ще, коли мають дитину, мусять власними силами її виховувати. Тому Господь в особливий спосіб ставиться до вдів і сиріт, а й людей закликає мати до них співчуття, щоб допомагати їм у їхній тяжкій долі.

Побачивши вдову, Ілля просив у неї трохи води з глечика, а коли вона пішла по неї, «кликнув услід і каже: „Принеси мені, будь ласка, і шматок хліба“» (17, 11). Та вона зі свого горя призналась, що в неї залишилась остання пригорща муки і трохи олії. Вона сподівалася, що приготує собі і синові, „а там — каже — з’їмо і помремо“ (в. 12). А Ілля таки настоював, щоб вона наперед спекла коржика і принесла йому.

Абрахам ван Дайк, "Пророк Ілля та вдова зі своїм сином", XVII ст.Абрахам ван Дайк, "Пророк Ілля та вдова зі своїм сином", XVII ст.

Бути Богом — це дарувати

Якби ми стояли збоку і споглядали на цю картину, щó ми подумали б? Що це чоловік себелюб, нелюд, жорстокий! Бідна жінка не має чим нагодувати сина, а той вимагає, щоб йому спекти хліба!

Але перед тим, як ми засудимо пророка, погляньмо краще, і пізнаємо, що він хоче її навчити глибокої Божої мудрости. Каже їй: «Так бо говорить Господь, Бог Ізраїля: Посуд з мукою не опорожниться, глечик з олією не опустіє…» (в. 14). Він учить її наслідувати Господа Бога. Бути Богом — це дарувати. Бог дарує, а коли Бог дарує, дар розмножується. Ми це бачимо в сьогоднішньому Євангелії на 8-му неділю після П’ятдесятниці (Мт. 14, 14–22): Христос бере п’ять хлібів і дві риби і дарує їх людям — а їх було п’ять тисяч, окрім жінок і дітей.

Постійно дивитися на Господа і наслідувати Його дію

Ось чого вчить нас пророк Ілля в час пандемії: постійно дивитись на Господа і наслідувати Його дію. Нам, натомість, притаманно брати для себе, привласнювати те, що, нам здається, принесе щастя. Але це ж самообман! Бо, чим більше маємо, тим менше ми задоволені, і тому ще більше хочемо! А коли даруємо, тоді не ми, а Бог розмножує наші дари, і це приносить нам більше щастя, аніж те, що ми самі намагались здобути.

Тому будьмо щедрими. Даруймо наш час, щоб вислухати когось, хто хоче виговоритися, поділитись своїми труднощами. Даруймо наші статки, ділімось із тими, хто бідує. Даруймо любов, бо такі часи, як сьогодні, спонукують нас замикатися в собі. Христос перестерігав: «Через те, що розбуяє беззаконня, любов багатьох охолоне» (24, 12). Пильнуймо, щоб — навпаки — любов допомогла нам ставитись до ближнього з милосердям.


Наснага, милість і радість у даруванні

Отож, дорогі сестри і брати, молімось до Господа, особливо, коли переживаємо випробовування. Шукаймо в Божому слові дороговказ, щоб зрозуміти, куди нам іти і що робити, водночас виконуючи те, що Господь нам велить. Укінці, намагаймось більше дарувати, аніж брати, свідомі того, що Господь ніколи не дасть себе перевищити у щедрості.

І нехай приклад пророка Іллі надихне нас, щоб і ми «палали горливістю за Господа, Бога сил» (1 Цр. 19,10.14) та в час пандемії віднайшли наснагу, милість і радість у даруванні.

† Гліб Лончина,
апостольський адміністратор Паризької єпархії святого Володимира

2 серпня 2020 року, Львів,
церква Переображення Господнього,
у VIII Неділю по Зісланні Святого Духа
та день пам’яті святого пророка Іллі

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae