Блаженніший Святослав: Що означає вірити?

25 жовтня 2020

У 24-му випуску відеопроєкту «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе» Глава УГКЦ розпочав новий цикл катехиз на тему віри. У першій тематичній передачі мова йшла про віру як відповідь люди на одкровення Бога, Який зі своєї власної волі відкриває себе людині. Глава Церкви розповів, що означає віра для кожної людини, яка, за своєю природою, є релігійною істотою. Нижче пропонуємо текстову версію катехизи.

Блаженніший Святослав: Що означає вірити?

Слава Ісусу Христу!

Дорогі у Христі брати і сестри, наші достойні слухачі!

Сьогодні ми розпочинаємо новий цикл роздумів у нашій передачі, і темою наших кількох наступних роздумів буде віра. Сьогодні я хотів би, найперше, роздумати з вами не так над тим, що таке віра, з точки зору пізнання певних істин, пізнання певного переліку тих чи інших правд віри. Я не хотів би, щоб ми говорили про віру як приналежність до тієї чи іншої конфесії. Я хотів би роздумати з вами над тим, яке значення має віра; що стається з людиною, яка вірить; що таке віра як певний вчинок людини, який має дуже глибокі наслідки.

Вірити — це відкритися на Бога, Який об’являє себе людині

Вірити, бути віруючим — це головна риса християнина. Коли ми запитаємо себе: «Що означає вірити?», то відповідь на це питання є наступною. Вірити означає відкритися до Бога, Який об’являє себе людині і їй себе дарує. Отож, вірити означає увійти в особисте спілкування, в особистий стосунок з Богом.

Тут дуже важливо усвідомити собі, що Бог, у Якого ми віримо, не є чимось, але Кимось. Бог, у Якого ми віримо, є особою. Ми деколи говоримо, що наш Бог є живий, а отже Він є живою істотою. Він є особою, яка першою до нас стукає, об’являється, нав’язує з нами стосунок і спілкування. Тому ми кажемо, що вірити означає відповісти. Вірити означає прийняти. Вірити означає отримати.

Кожна людина є релігійною істотою, яка шукає Бога

Кожна людина, не залежно від того, усвідомлює вона це чи ні, є релігійною істотою. Ми так були сотворені нашим Творцем, що, хочемо цього чи ні, ми шукаємо сенсу, змісту свого власного життя. Людина шукає джерела свого життя, запитує: «А звідки ми прийшли?». Подібно людина шукає мети, цілі свого життя. Навіть науковці, які досліджують ті чи інші археологічні епохи, чітко можуть розрізнити, де поховання людини, а де рештки тварини, з того лише факту, що людина є істотою релігійною. У похованнях первісних людей археологи знаходять елементи їхнього релігійного життя. Це означає, що людина відчуває, що вона є істотою, яка переступає смерть, істотою, що покликана до вічності.

Людина як релігійна істота носить у собі печать вічного життя. Таким чином людина шукає Бога. Бог зближається до людини, не накидаючи себе, не накидаючи спілкування з нею, а відповідаючи на її пошук. Тому кожен з нас, хоч у різний спосіб, але шукає Бога, потребує Його. Кожна людина в той чи інший спосіб готується і шукає зустрічі із живим Богом, Який об’являється людині.

Віра — не лише почуття

Дуже часто ми говоримо про релігійні почуття, про почуття віруючих. Але віра — це відповідь людини Богові не лише почуттями. Людина відповідає усією своєю істотою, своїм розумом, своєю волею, а відтак і своїми почуттями.

Бог не є німим чи бездіяльним

Як Бог до нас говорить? В який спосіб Він стукає до нас? Як Він до нас зближається? Дуже часто, ми можемо не розпізнати, що Бог є поруч. Як же можна по-справжньому відчути Божу присутність? Іншими словами, як Бог говорить до мене? Очевидно, Господь діє, як жива істота, як живий Бог, як особа. Той Бог, у якого ми віримо, не є німим чи бездіяльним. Бог говорить, Бог має слово, яке скеровує до кожного з нас, і Бог діє.

Пізнати Бога можна по Його ділах

Найперше, ми можемо пізнати Господа Бога по його ділах. Ми можемо пізнати Господа Бога, споглядаючи світ, який Він сотворив, гармонію цього світу, відблиск досконалості Бога в різних досконалостях Його творіння. Ми можемо відчути Божу красу, споглядаючи красу цього світу. Можемо відчути Божу велич, споглядаючи на велич його творінь. Ми можемо відчути Божу мудрість у гармонії і впорядкованості цього світу. Також Господь Бог до нас говорить через історію, говорить через обставини, у які Він нас кличе. Господь Бог є Богом історії, яку Він чинить, як один із елементів супроводу людини у цьому житті.

Але вповні Господь Бог об’явив себе людині, коли Син Божий, Боже Слово, друга Божа особа Пресвятої Тройці силою і діянням Святого Духа сам став людиною. В Ісусі Христі Бог почав говорити до людини людською мовою. Бог в людському тілі замешкав між людьми. Бог зблизився до людини в такий спосіб, щоб вона могла Його бачити, чути, Його дотикатись і з ним жити. Господь Бог почав говорити до людини її власною людською мовою і жити людським життям.

***

Часом ми не знаємо того Бога, в Якого віримо. Тому наші роздуми, наші розважання будуть мати на меті нас дещо ближче познайомити з Господом Богом, в Якого ми віримо, в Якому ми живемо, в Якому, за словами апостола Павла, ми рухаємось і існуємо. Нехай відчуття Божої присутності, здатності відкрити Йому себе, буде змістом життя кожної віруючої людини! Амінь.

† СВЯТОСЛАВ,
Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae