8 натхненних цитат папи Бенедикта XVI

14 жовтня 2022

Понтифікат папи Бенедикта XVI тривав не надто довго, але його вплив на Церкву був величезним.

8 натхненних цитат папи Бенедикта XVI

Його глибокі слова й сьогодні продовжують формувати філософію, теологію та життя Церкви і світу. Бачення вислуженого Папи може допомогти Церкві подолати критичні виклики, що стоять перед нею. Про це зазначає католицький суспільно-релігійний інтернет-часопис «Credo».

Ось деякі з його найпроникливіших ідей.

Про розуміння того, що насправді потрібно людям

«Дивлячись очима Христа, я можу дати іншим набагато більше, ніж їхні зовнішні потреби; Я можу надати їм погляд любові, якої вони жадають».

Про надію, що живе навіть у найтяжчі часи

«Якщо ви виконуєте волю Божу, ви знаєте, що, незважаючи на всі жахливі речі, які відбуваються з вами, ви ніколи не втратите останнього притулку. Ви знаєте, що основою світу є любов, так що навіть коли жодна людина не може або не хоче вам допомогти, ви можете рухатися далі, довіряючи Тому, хто любить вас».

Про роль жінки у християнстві

«Теологічно та антропологічно для жінки важливо бути у центрі християнства. Через Марію та інших святих жінок жіночий елемент перебуває у серці християнської релігії».

Про відповідь на зло

«Мати християнську надію означає знати про зло і все ж з упевненістю йти назустріч майбутньому. Суть віри полягає у прийнятті того, що Бог любить нас, і тому вірити означає сказати „Так“ не тільки Йому, але й творінню, істотам, і перш за все — людям, намагаючись побачити образ Бога в кожній людині, і таким чином стати люблячим».

Про безкорисливу відданість Богові

«Якщо ми дозволяємо Христу повністю увійти в наше життя, якщо ми повністю відкриваємося Йому, чи не боїмося ми, що Він може щось у нас забрати натомість? Чи не боїмося ми відмовитися від чогось значного, від чогось унікального, від того, що робить життя таким прекрасним? Ні! Якщо ми впустимо Христа у своє життя, ми не втрачаємо нічого, нічого, абсолютно нічого з того, що робить життя вільним, прекрасним і великим. Ні! Лише у цій дружбі широко відкриваються двері життя. Тільки у цій дружбі по-справжньому розкривається великий потенціал людського існування. Тільки у цій дружбі ми відчуваємо красу і звільнення. І тому сьогодні, з великою силою і великим переконанням, на основі багаторічного особистого життєвого досвіду я кажу вам, дорога молоде: не бійтеся Христа! Він нічого не забирає, але дає все. Коли ми віддаємося Йому, ми отримуємо у стократ більше».

Про мету справжньої освіти

«Мета християнської освіти понад усе полягає в тому, щоб навчити віруючого дорослої віри, яка може зробити його „новим творінням“, здатним свідчити серед свого оточення християнську надію, яка його надихає».

Про Божий заклик любити

«Мої дорогі юні друзі, я хочу запросити вас „наважитися любити“. Не бажайте для свого життя нічого меншого за любов, сильну й прекрасну, здатну перетворити все ваше існування на радісне завдання віддавати себе у дар Богові та своїм братам і сестрам, наслідуючи Того, хто любов’ю навіки переміг ненависть і смерть».

Про потребу краси у Літургії

«Краса — це не просто оздоба, а радше суттєвий елемент літургійного дійства, оскільки вона є властивістю самого Бога та Його Об’явлення. Ці міркування повинні спонукати нас усвідомити необхідність потурбуватися про те, щоби літургійне дійство відображало свою вроджену велич».

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae