25 порад владики Богдана Дзюраха щодо приготування до доброї проповіді

10 листопада 2020

9 листопада 2020 року преосвященний владика Богдан Дзюрах, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, у радіопрограмі «Добра розмова» із ведучою Галиною Бабій на «Живому радіо. Воскресіння» поділився кількома порадами щодо того, як добре приготуватися до проповіді.

25 порад владики Богдана Дзюраха щодо приготування до доброї проповіді
  • Проповідник є свідком Слова, яке він передає вірним, а тому це Слово спершу мусить перейти через його власне життя, через його серце.

  • Слово проповіді має бути поживою, а не просто інформацією.

  • Слово проповіді має давати відповідь віри на те, що переживає суспільство, людство і окрема людина.

  • Проповідь не може бути абстрактною, відірваною від життя, але має вносити Божу дійсність і Божу благодать у конкретику щоденного людського життя.

  • Два джерела, які повинен мати під рукою проповідник для підготовки доброї проповіді, а саме — Святе Письмо і щоденна газета.

  • Слід позбутися комплексу всезнання і не намагатися у проповіді дати відповіді на всі запитання.

  • Людський жест співчуття, милосердя, навіть сльоза, яка прокотиться по твоєму обличчі, коли ти присутній на похороні, це — теж проповідь.

  • Будь-яка проповідь вимагає щирості, автентичності і любові.

  • Щоб розібратися у вирі інформації, слід мати внутрішні духовні «антени», які мають бути налаштовані на правду, на добро і на любов; а це осягається завдяки молитві.

  • Першим етапом підготовки до проповіді є твоя особиста зустріч зі Словом Божим на молитві.

  • Досвідчені проповідники радять, щоби вже в понеділок перечитати євангельський уривок з наступної неділі, і носити його в своєму серці, в духовному «лоні».

  • Першим адресатом Божого Слова, слова проповіді завжди є сам проповідник.

  • Коли Боже Слово «зачепить» тебе особисто, щось у тобі пробудить, тоді ти зможеш поділитися ним з іншими у автентичний спосіб.

  • Від нас люди не очікують «гарних» проповідей, не очікують, щоб ми були красномовними; люди очікують автентичності і щирості, тому, якщо проповідник намагається жити тим, що проповідує, його слова є переконливими.

  • Свого часу Блаженніший Любомир поділився таким спостереженням: «Мені багато хто казав: „Владико, як гарно Ви сьогодні проповідували!“, але ще ніхто не сказав мені: „Владико, завдяки Вашій проповіді я став кращим“. Але саме про це ідеться: щоб Боже Слово перемінювало наше життя, робило нас кращими.

  • Успішність проповіді ніколи не вимірюється «вподобайками» на наших сайтах чи похвалами в коментарях, бо все це — емоційні реакції, натомість глибинні зрушення, які відбуваються в душі людини, непідвладні зовнішнім оцінюванням.

  • Проповідники не є власниками Слова, а тільки Його слугами.

  • Під час Літургії Слова ми усі слухаємо Євангеліє, тому, коли диякон читає Євангеліє, священнослужитель повинен разом з усіма дуже уважно слухати це Боже Слово.

  • Ніколи не можна казати чи думати: «Я вже знаю це Євангеліє», бо ми, люди, ніколи до кінця не будемо знати усієї ширини, глибини і краси Божого Слова; Боже Слово мусить нам кожного разу наново об’являтися.

  • Проповідника творять слухачі. Бувають ситуації, коли ти можеш бути дуже добре підготовленим, але проповідь тобі «не йде», є якісь блокади в аудиторії, які ти можеш відчувати; натомість, коли слухачі є відкритими, тоді буває дуже легко говорити таким людям про Бога.

  • Людська недоля, людська рана нераз стають тим шляхом, яким Божа благодать і Божа любов входять у людське життя.

  • Можливо, Бог допустив цю нинішню ситуацію пандемії коронавірусу, щоб людство більше відкрилося на це Боже послання, змістом якого завжди є любов, надія, милосердя.

  • Я нераз відчуваю вдячність слухачів. У нашому Патріяршому соборі є дуже добрі вірні, тому тут дуже легко проповідується.

  • Після проповіді треба пильнувати себе, не впадати в якесь самолюбство, марнославство, розуміючи, що ти — слуга, сказав те, що мав сказати, зробив, те, що мав зробити, — зараз Слово має діяти без тебе, під впливом Божої благодаті, яка діє в людських серцях.

  • Боже Слово, подібно до зерна, лише тоді виконає свою роль, коли принесе плоди у нашому житті.

Аудіозапис передачі «Добра розмова» із владикою Богданом Дзюрахом можна прослухати тут.


Варто зазначити, що своїми рекомендаціями владика Богдан Дзюрах поділився у контексті презентації власної книги проповідей «Трапеза милосердя». Ця книга є збіркою проповідей і відгомоном актуальних подій, якими жили Церква і українське суспільство у попередні роки. Збірка містить вибрані проповіді на усі неділі церковного року, більшість з яких автор виголосив в Україні та на поселеннях упродовж минулих років свого єпископського служіння. Ця книжка є плодом особистої зустрічі автора з Божим Словом у роздумах і молитві та має на меті поділитися власним духовним досвідом з душпастирями, богопосвяченими особами та вірними мирянами. Кожна проповідь має свою назву, в якій виражена її основна думка, та всі вони пов’язані єдиною червоною ниткою, якою є Боже милосердя — серце усієї Христової Благовісті. Збірка розрахована на широке коло читачів, зацікавлених духовним зростанням через особисту участь у трапезі Божого Слова та може стати корисною рівно ж для сучасних проповідників Євангелія у їхньому служінні.

Придбати книгу владики Богдана Дзюраха «Трапеза милосердя» можна у видавництві «Свічадо» за цим посиланням.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae