Зустріч церковних екологів за участю владики Йосафата Мощича

4 березня 2019

28 лютого — 1 березня відбулася перша квартальна зустріч єпархіальних та екзархальних референтів Бюро УГКЦ з питань екології, а також освітній семінар «Керигма як основний інструмент служіння Церкви для збереження Божого створіння». Одним із основних учасників цієї зустрічі став владика Йосафат Мощич, єпарх Чернівецький.

Зустріч церковних екологів за участю владики Йосафата Мощича

Ключовим завданням екозустрічі була підготовка до проведення Великопосної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння», яка має за мету допомогти глибше й повніше пережити процес покаяння і навернення до Бога, завдяки поглибленню свідомості щодо відповідальності за створений Богом світ та шляхів її здійснення у повсякденному житті кожної людини.

«Любов Божа», «Гріх», «Спасіння в Ісусі», «Віра», «Навернення», «Ісус — Господь, мій Господь», «Плоди, дари і харизми Святого Духа», «Спільнота», — ключові теми звіщення та уприсутнення Ісуса Христа в сучасному світі, які представив Преосвященний владика Йосафат Мощич, єпарх Чернівецький УГКЦ. Згідно з переконанням Архиєрея: «Церква покликана проповідувати та уприсутнювати Ісуса Христа померлого, воскреслого і прославленого, однак свідченням життя у Христі є наша відповідальність один за одного та за весь створений у Христі світ».

Д-р Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології, сфокусував увагу на меті, головних завдання та інструментах реалізації Великопосної екоініціативи. Очільник Екобюро висловив радість з приводу екологічного подарунку Святішого Отця Франциска для всіх християн у формі звернення на Великий піст, яке присвячене темі відповідальності за Боже створіння — природу. Звернення має за мету допомогти більш цілісно і ефективно здійснити навернення відповідно до задуму Творця.

Окремим пунктом зустрічі було також обговорення звернення Екобюро УГКЦ з приводу проблеми топінгу, що часто стає причиною гибелі дерев.

О. Олег Кобель, референт Бюро УГКЦ з питань екології в Стрийській єпархії, презентував свою дебютну екоказку «Їжачок-рятівничок», яка є чудовим інструментом проповіді дітям щодо відповідальності за оточуючий світ. Казочка проблематизує негативне явище підпалів сухої рослинності, що завдає великої шкоди природному довкіллю та людям.

Під час засідань було встановлено скайп-зв’язок з д-ром. о. Володимиром Містерманом, заступником адміністратора Патріаршої курії УГКЦ, який подякував Екологічній міжєпархіальній мережі та Бюро УГКЦ з питань екології за дієве командне служіння, а також побажав плідної підготовки для проведення Великопосної екоініціативи 2019 року.

Великопосна екологічна ініціатива

«Екологічне навернення для порятунку створіння»

«Святий Дух робить нас реальними, а не віртуальними християнами»
Папа Франциск

«Екологічне навернення для порятунку створіння» — це ініціатива Бюро УГКЦ з питань екології, яка вже 7 років поспіль проводиться у часі Святої Чотиридесятниці в УГКЦ з метою допомогти глибше й повніше пережити процес покаяння і навернення до Бога, завдяки поглибленню свідомості щодо відповідальності за створений Богом світ та шляхів її здійснення у повсякденному житті кожної людини.

Ініціатива 2017 року Божого, як і кожного року, має за мету спонукати поодиноких християн і християнські громади до кардинального навернення до Бога, роблячи цього року особливий акцент на значенні Третьої Особи Божої — Святого Духа і Його Дарів у процесі преображення і порятунку Богом створеного світу.

Великий Піст — це час особливого діяння Пресвятої Тройці: коли Господь Духом Своїм Святим торкається покірних сердець, даючи правдиві відчуття синівства Божого, чинячи нас здатними до правдивого покаяння і примирення з Отцем Небесним, спрямовуючи наш погляд на Хрест Христовий, як доказ безмежної Божої любові до свого створіння.

Головними завданнями ініціативи є:

  • Привернути увагу віруючих людей та громадськості до екологічних проблем.
  • Сприяти поширенню екологічного вчення Церкви, а особливо першої в історії Церкви екологічної енцикліки Папи Франциска «Славен будь».
  • Допомогти краще усвідомити значення Святого Духа та Його дарів в нашому божественному житті та збереженні сотвореного Богом світу.
  • Ініціювати освітньо-виховні та молитовні заходи, а також практичні акції екологічного спрямування.
  • Заохочувати до діл милосердя стосовно ближніх та Божого створіння — природи.
  • Сприяти, щоб через поглиблення християнської віри і провід Святого Духа парафіяльні громади ставали місцем зустрічі з Живим Христом і могли більш автентично й цілісно свідчити про Нього своїм життям.

Яким чином можна долучитись до ініціативи?

Прохання до душпастирів:

  • Інформувати своїх парафіян про Великопосну екологічну ініціативу і спричинятися до осягнення її мети та головних завдань.
  • У своїх проповідях та підготовці вірних до святої тайни Сповіді у часі Великого посту звертати увагу на значення Дарів Святого Духа для нашого християнського життя
  • Допомагати віруючим людям усвідомити згубний характер екологічних гріхів сучасності та необхідність цілісного навернення до Бога.
  • Ініціювати та підтримувати освітні заходи та практичні акції, направлені на збереження Божого створіння — природи.

Прохання до віруючих людей:

  • Застановитися над значенням правди віри про третю Божу Особу — Святого Духа та Його дарів у своєму повсякденному житті.
  • Належним чином прийняти і примножити Дари Святого Духа: мудрість, розум, раду, кріпость, знання, побожність і страх Божий для блага ближніх і всього створіння Божого.
  • Молитись, постити і чинити діла милосердя у відповідності до духу Великого посту, який має за мету допомогти відновити наше цілісне й гармонійне життя з Богом Творцем і Спасителем.
  • Роблячи іспит сумління, особливо застановитись над питанням відповідності повсякденного життя до Божої волі у ставленні до ближніх та всього Божого створіння.
  • Покаятися за свої свідомі та несвідомі екологічні гріхи і постановити більше не грішити.
  • Віддатись проводу Святого Духа і по-божому ставитись до створеного світу в своєму повсякденному житті.

Що може зробити окрема особа на шляху навернення до Бога для добра ближніх та всього створеного світу в часі Великого посту (і не тільки!)?

  • Виявити свою християнську віру, почуття патріотизму та бажання кращого майбутнього через належне прийняття та примноження дарів Святого Духа для блага ближніх та всього Божого створіння.
  • Протиставитись споживацькому тиску та хворобливому бажанню «мати та володіти»!
  • Відмовитись від споживання алкоголю та цигарок!
  • Відмовитись від споживання м’яса!
  • Не купувати зайвого, адже при виробництві речей використовуються природні ресурси й завдається шкода довкіллю.
  • Обмежити використання електротехніки: комп’ютера, телевізора, музичного центру, МРЗ-плеєра, мобільного телефону… Спробувати хоча б на день відмовитись від НИХ цілком!
  • Вимикати «режим очікування» (від’єднувати від мережі) телевізорів, музичних центрів та інших електроприладів, особливо тих, які тривалий час не використовуються. Це дозволить заощадити до 50 % струму, який вони споживають.
  • Замість лампочок розжарювання використовувати світлодіодні, які дозволяють у 7–15 разів скоротити споживання електроенергії та зменшити негативний вплив на довкілля!
  • Під час чищення зубів та гоління закривати кран! Таким чином щодня можна заощадити не один десяток літрів води!
  • Встановити водозберігаючі насадки-аератори на змішувачі, що забезпечить понад 50 % економії води без втрати ефективності та комфорту.
  • Бережливо ставитись до одягу, взуття та інших речей повсякденного вжитку!
  • Розділяти відходи в оселі та здавати на вторинну переробку!
  • Йдучи до крамниці чи на ринок, використовувати торбинки з природних матеріалів, що дозволить відмовитись від пластикових пакетів, які є шкідливими для довкілля!
  • Не зривати та не купувати первоцвітів, щоб не спричинитися до їх цілковитого знищення!
  • Не підпалювати опалого листя та інших залишків рослинності, віддаючи перевагу їх компостуванню.
  • Частіше ходити пішки і, якщо змога, користуватись громадським транспортом.
  • Не прикрашати пластмасовими квітами та вінками Церкви і кладовища.
  • Виробити добру звичку пошуку все нових і нових можливостей дружнього ставлення до природи в нашому повсякденні.
  • Бути прикладом мудрого та бережливого ставлення до Божих природних дарів для своїх дітей та підростаючого покоління.
  • Об’єднувати свої зусилля в рамках спільних екоакцій, як наприклад «Година Землі» (25 березня 2017 р.), «Посади дерево миру» чи «Передпасхальна екологічна толока».
  • Ділитися особистим досвідом дарів Святого Духа та діл милосердя стосовно природи в своєму безпосередньому оточенні, через соціальні мережі тощо.

Не будьмо байдужими! На наше навернення і виявлення свободи синів Божих у Святому Дусі очікує Господь і все створіння!

PDF буклет Великопосної екологічної ініцітиви

Бюро Києво-Галицького Верховного Архієпископства УГКЦ
з питань екології

За матеріалами Інформаційної служби Бюро УГКЦ з питань екології

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae