З нагоди Року блаженного Миколая Чарнецького відбулася проща до його рідного села

28 травня 2024

25 травня у храмі Блаженного Миколая Чарнецького в селі Семаківці, що у Городенківській громаді, відбулася проща. Родинне село владики Миколая відвідали сотні прочан. Віряни віддали шану українському Миколаю Чудотворцю та молилися біля його мощей, які зберігаються у храмі.

З нагоди Року блаженного Миколая Чарнецького відбулася проща до його рідного села

Прочани, які прибули в Семаківці, та місцева громада зустріла єпископа-помічника Коломийської єпархії УГКЦ владику Петра Голінея, повідомив Василь Скрипка для пресслужби Коломийської єпархії УГКЦ.

«Подорожуючи до вашого села, до цього відпустового місця імені владики Чарнецького, ми бачили розлогі лани української землі. Я вірю, що на цих ланах буде благословенна праця українського хлібороба, буде Божа благодать, буде мир, який несе нам Христос. А ми під час нинішньої прощі будемо просити у Бога допомоги, підтримки, справжньої перемоги і справжнього миру», – звернувся до прочан владика Петро Голіней на початку молитовного святкування.


Духовенство разом із вірянами здійснили похід із мощами святого Миколая Чарнецького. Владика Петро Голіней очолив Архиєрейську Божественну Літургію.

Під час проповіді єпископ згадав про тернистий шлях Миколая Чарнецького, його переслідування й катування з боку більшовицької влади, жертовність на благо своєї Церкви і народу.

Також архиєрей наголосив на важливості підтримки українського війська – як молитовно, так і матеріально. «Біблійна історія знає, коли сильні повставали проти слабких. Ви знаєте про боротьбу Давида й Голіата. Коли слабший ішов на свого ворога іменем Господнім і зміг побороти його. Ми зараз далеко від фронту, тож підтримаймо наших «Давидів» своїми молитвами і пожертвами», – сказав владика Петро Голіней.

Опісля Літургії священники здійснили мирування, також прочани мали змогу вклонитися й помолитися біля мощей блаженного Миколая Чарнецього. Єпископ освятив воду і окропив нею вірян.

Настоятель храму святого Миколая Чарнецького у Семаківцях отець Василь Скрипка подякував владиці за візит і благословення, а також священникам й прочанам, які завітали сьогодні до рідного села святого.

Варто наголосити, що ця проща – це лише початок циклу паломництва до села Семаківці, що в Городенківській громаді. У 2024 році до храму Святого Миколая Чарнецького у його рідному селі відбудеться ще 4 прощі. Наступна – 8 червня. Паломництва приурочені 140-ої річниці від дня народження владики Миколая та 65-ої річниці від дня його смерті.

Фото: Василь Скрипка
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae