XLV Апостольська подорож Папи Франциска у Папуа-Нову Гвінею та Тимор-Лешті. День восьмий

10 вересня 2024

Завершилася друга частина Апостольської подорожі Папи Франциска в Азію та Океанію 9 вересня 2024 року зустріччю із молоддю Папуа-Нової Гвінеї. Відбувалася бесіда на стадіоні імені Сіра Джона Ґіза в столиці країни Порт-Морсбі. Після цього Святіший Отець від’їхав до аеропорту, звідки відправився до Ділі, столиці Тимору-Лешті. Там на нього вже чекають люди та третій етап подорожі.

XLV Апостольська подорож Папи Франциска у Папуа-Нову Гвінею та Тимор-Лешті. День восьмий

Папа до молоді: байдужість гірша від ненависті

«У житті не є важливим не падати, в житті важливо не залишатися лежати під падіння!» — наголосив Папа Франциск, зустрічаючись у понеділок, 9 вересня 2024 року, з молоддю Папуа-Нової Ґвінеї. Ця зустріч, що відбувалася на стадіоні імені Сіра Джона Ґіза в столиці країни Порт-Морсбі, стала завершальною велелюдною зустріччю цього етапу його 45-ї Апостольської подорожі. У своєму слові Святіший Отець запропонував молоді, яку назвав надією на майбутнє, роздумати над будуванням цього майбутнього. Про це інформує українська редакція «VaticanNews».

Створені для гармонії

На початку Папа пригадав біблійну історію про Вавилонську вежу. «Тут ми бачимо зіткнення двох моделей, двох протилежних способів життя і побудови суспільства: одна веде до плутанини й відчаю, інша — до гармонії зустрічі з Богом і братами», — сказав він. За його словами, Бог, не скасовуючи відмінностей між людьми, дав їм спосіб спілкуватися і об’єднуватися, адже «уся земля мала одну мову» (Бут. 11,1). «А це означає, що Господь створив нас для того, щоб ми мали добрі стосунки з іншими. Зверніть увагу: Він створив нас не для непорозумінь, а для того, щоб ми мали добрі стосунки. І це дуже важливо», — наголосив Святіший Отець.

Танець прийняття від папуасів для Папи ФранцискаТанець прийняття від папуасів для Папи Франциска

Байдужість гірша від ненависті

Як зауважив далі Наступник святого Петра, перед обличчям розмаїття мов, які розділяють, потрібна одна лише мова, «яка допомагає нам бути поєднаними». У цьому контексті Папа перейшов до діалогу з учасниками зустрічі, запитуючи: «Що це за мова, яка сприяє дружбі, яка розбиває стіни поділів і відкриває нам усім шлях до братерських обіймів?». Коли ж хтось відповів, що це любов, він зазначив, що протилежністю любові є ненависть. «Але є ще одна річ, можливо, гірша за ненависть: байдужість до інших. Ви зрозуміли, що існує ненависть і що таке байдужість? Розумієте? (Молодь відповіла: „Так!“). Ви знаєте, що байдужість — це дуже погана річ, тому що в дорозі ти залишаєш інших, ти не зацікавлений в тому, щоб допомогти іншим. Байдужість має своє коріння в егоїзмі», — підкреслив Святіший Отець, додаючи, що молода людина повинна мати неспокій у серці, переймаючись тим, щоб піклуватися про інших.

«Ви повинні непокоїтися тим, щоб творити дружні стосунки між собою. І ви повинні піклуватися про те, що я зараз скажу, і що, можливо, здасться вам трохи дивним. У житті молодої людини є дуже важливі стосунки: це близькість з бабусею і дідусем», — додав Папа, запитуючи присутніх, чи вони погоджуються з цим.


Кожен може помилитися

Повертаючись до біблійної розповіді, Святіший Отець зазначив, що кожен почав говорити іншою мовою. Це видна також і в цій країні, де існує понад 800 мов. «Але чи ви маєте спільну мову?» — запитував він, вказуючи на те, що такою є «мова серця, мова любові, мова близькості, а також мова служіння».

«Дорогі юнаки та дівчата, я радію вашим ентузіазмом і радію з усього, що ви робите, з усіх ваших задумів. Але хочу запитати — будьте уважні: чи може молода людина помилятися? (Молодь відповідала: „Так!“). А доросла людина, вона може помилятися? (Молодь відповіла: „Так!“). А такий старий чоловік, як я, може помилятися? (Молодь відповіла: „Так!“). Ми всі можемо помилятися. Кожен з нас. Але головне — усвідомити помилку. Це дуже важливо. Ми не надлюди. Ми можемо помилятися. І це також дає нам впевненість: що ми завжди повинні виправляти свої помилки», — наголосив далі Папа, навівши слова пісні, які співає молодь, коли мандрує Альпами: «В мистецтві сходження вгору важливим не є не впасти, але не залишатися лежати після падіння».

Наступник святого Петра знову запросив юнаків і дівчат до діалогу, заохочуючи повторити цю думку та вказуючи на те, що коли хтось падає, потрібно не насміхатися, а допомогти підвестися. «Затямте: ми лише в одній ситуації можемо дивитися на іншого згори. Лише для того, щоб допомогти йому встати», — наголосив він.

Завершення візиту в Папуа-Нову Ґвінею

Зі стадіону Папа Франциск від’їхав до аеропорту, звідкіля, після церемонії прощання, відлетів до Ділі, столиці Тимору-Лешті. Так завершився другий етап цієї Апостольської подорожі, що триває від 2 до 13 вересня.

Папа: вкоріненість у вірі дозволяє прямувати з надією до світанку миру і свободи

Після короткого відпочинку в Апостольській нунціатурі, Папа Франциск, який у понеділок, 9 вересня 2024 року прилетів до Ділі, столиці Тимору-Лешті, ввечері приїхав до президентського палацу, де відбулася церемонія привітання та візит ввічливості до Глави Держави. У цьому комплексі відбулася зустріч з представниками влади, дипломатичного корпусу та громадянського суспільства, під час якої Святіший Отець виголосив свою першу промову, в якій наголосив на важливості того, щоби бути вкоріненими у вірі та з надією дивитися в майбутнє.

Надія, яка привела до свободи

«Тут Азія й Океанія дотикаються одна до одної і, в певному сенсі, зустрічаються з Європою, далекою географічно, але близькою через ту роль, яку вона відігравала в цих широтах протягом останніх п'яти століть», – сказав на початку Папа. Він зазначив, що християнство, народжене на цих землях, прийшло сюди завдяки європейським місіонерам, «засвідчивши своє універсальне покликання і здатність гармоніювати з найрізноманітнішими культурами». За його словами, вкоріненість у вірі також допомогла державі пережити майже тридцятиріччя випробувань й напруженості від проголошення незалежності у 1975 році до її остаточного встановлення в 2002 році.

«Ми дякуємо Богові за те, що, переживаючи такий драматичний період у вашій історії, ви не втратили надії, і за те, що після темних і важких днів, нарешті, настав світанок миру і свободи», – зазначив Святіший Отець. Торкаючись того періоду, який був позначений насильством, він високо оцінив наполегливі зусилля й поставу, спрямовані на досягнення повного примирення з братами і сестрами в Індонезії, зусилля, які знаходять «своє первинне й найчистіше джерело в євангельському вченні».


Крім того, Наступник апостола Петра подякував за рецепцію як національного документа Декларації про загальнолюдське братерство, яку він 4 лютого 2019 року підписав у Абу-Дабі з Великим Імамом Ахмадом Аль-Таїбом. Він закликав надалі розбудовувати й зміцнювати інститути республіки, «щоб громадяни почувалися ефективно представленими» та «повністю готовими служити народові Тимору-Лешті».

Критерії цілісного розвитку

«Тепер перед вами відкрився новий горизонт, очищений від темних хмар, але з новими викликами і новими проблемами, які потрібно вирішувати. Тому я хочу сказати вам: нехай віра, яка просвічувала й підтримала вас у минулому, продовжує надихати ваше сьогодення і ваше майбутнє», – вів далі Святіший Отець, вказуючи на явище міграції, «яке завжди є свідченням недостатнього або неадекватного використання ресурсів», на бідність, «яка присутня в багатьох сільських місцевостях» та інші соціальні лиха.

Для вирішення цих проблем необхідно належним чином підготувати тих, хто «в недалекому майбутньому буде покликаний стати правлячим класом країни». У свою чергу, Церква пропонує соціальне вчення як основу для цього процесу формування. «Воно є незамінним стовпом, на якому можуть бути побудовані конкретні знання і на який завжди слід покладатися, щоб перевірити, чи ці подальші надбання справді сприяють цілісному підходу, чи, навпаки, є перешкодою, породжуючи неприйнятний дисбаланс і значну частку відкинутих, залишених на узбіччі», – зазначив Папа.

Союз поколінь, який відкриває надію завтрашнього дня

Святіший Отець заохотив з надією дивитися в майбутнє, оскільки приблизно 65% населення країни є молодшими за 30 років. «Ця цифра говорить нам про те, що першою сферою, в яку слід інвестувати, є освіта й виховання», – зауважив Папа, додаючи, що освіта повинна ставити в центрі дітей й молодь та сприяти розвитку їхньої гідності. «Ентузіазм, свіжість, спрямованість у майбутнє, сміливість, винахідливість, характерні для молодих, у поєднанні з досвідом і мудрістю старших, утворюють необхідну суміш знань і великодушних поривів, спрямованих у завтрашній день», – додав він.

Глава Католицької Церкви відзначив зусилля місцевої Церкви на користь спільно блага суспільства та розвиток добрих взаємин між Церквою й Демократичною Республікою Тимор-Лешті. «Ввіряю Тимор-Лешті та весь його народ захисту Непорочного Зачаття Діви Марії, Небесної Покровительки, Яку ви призиваєте як “Virgem de Aitara”. Нехай же Вона завжди супроводжує вас і допомагає вам у місії побудови вільної, демократичної, об'єднаної та радісної країни, де ніхто не почуватиметься виключеним і де кожен зможе жити в мирі та гідності», – сказав на завершення Святіший Отець.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae