Владика Богдан Дзюрах: у молитві з Папою, щоб припинити це вбивство невинних

1 червня 2022

«Ми вдячні Святішому Отцю, який дозволяє нам по всьому світу ділитися цією мандрівкою до миру. Мир — це Божий дар, про який ми повинні благати разом і завжди. А на шляху до миру молитва займає привілейоване місце». Таким чином владика Богдан Дзюрах, апостольський екзарх для українців католиків візантійського обряду у Німеччині та Скандинавії, коментує вчорашню молитовну ініціативу Папи Франциска.

Владика Богдан Дзюрах: у молитві з Папою, щоб припинити це вбивство невинних

31 травня 2022 року Папа Франциск очолив молитву на вервиці з базиліки Санта Марія Маджоре в Римі, разом із відеозв’язком з деякими святинями світу, в тому числі з святинями Зарваницької Матері Божої в Україні, собором Богоматері Спасіння в Іраку та собором Богоматері Миру в Сирії. «Ми також вдячні Папі, — продовжує екзарх, — за те, що він звернув свій погляд на український народ, який більше трьох місяців стікає кров’ю під російською агресією, та за понад 8 років гібридної війни, яка розпочалася у 2014 році. Це ще раз показує батьківську турботу Святішого Отця за долю українського народу. Але ми, українці, також усвідомлюємо, що наш біль, на жаль, не є єдиним у світі, і Папа, маючи всесвітній погляд на Церкву та на світ, також хоче залучити всіх католиків до молитви за мир у різних частинах світу, щоб біль був припинений і Бог подав кожному народу, кожній нації полегшення і мир». Про це зазначає італійське інформаційне агенство «SIR».

Ця війна в Україні демонструє обличчя нескінченного звірства. Останнє зображення — трупи, звалені серед ящиків супермаркету в Сєвєродонецьку. Чи буде кінець жаху?

Напевно, ці образи торкаються серця і пробуджують совість. Вони є доказом геноциду українського народу, який відкрито проводять Путін та його режим. Для цього ми ще раз просимо єдності та злагодженості від міжнародної спільноти. Ми звертаємось насамперед до тих, хто має відповідальність і силу відновити мир у світі, зробити адекватні та послідовні кроки, щоб зупинити цю бійню невинних. Не можна терпіти і бачити ці образи. Якщо ми залишаємося байдужими і не робимо все можливе, то ми стаємо співучасниками цих злочинів.


Як можна побудувати мир, якщо переговори не просунулися?

Діалог є найважливішим засобом відновлення миру. Але діалог — це «dia-logos», це означає, що обидві сторони мають бути готові до стосунків. Якщо один із двох не хоче миру, шлях неможливий. І, на жаль, кілька разів Путін і його режим показали, що хочуть не миру, а війни. Тоді треба шукати інші засоби, щоб зупинити цю війну, інакше диктатор не зупиниться. Проте не від нас, людей Церкви, залежить ініціатива в політичному полі та вказування шляхів вирішення. Тому що це відповідальність Глав держав. Що ми можемо робити, це молитися. Моліться за тих, у кого зачерствілі серця, щоб відкрити діалог заради миру, і моліться за тих, хто шукає всіх найвідповідніших засобів, щоб припинити цю різню та відновити справедливий мир на українській території.


Чому Марія, чому Вервиця?

Бо Марія — Цариця Миру. В об’явленнях у Фатімі Богородиця просила особливо молитися за навернення Росії, щоб вона не була джерелом страждань у світі. Мені здається, що досі ми не були достатньо рішучими прийняти послання Марії у Фатімі. Воно залишається актуальним. Давайте всі зробимо це духовне зусилля, щоб стати на коліна перед Богом, щоб благати Його Милосердя для всіх нас, для тих, хто чинить злочини, щоб зупинити свої руки і для тих, хто зазнає несправедливого насильства, щоб настали дні миру. Ми робимо це разом зі Святішим Отцем і з вірою в небесний захист у Божій Матері.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae