Владика Богдан Дзюрах: Не змарнувати шансу спасенної зустрічі з Ісусом

7 лютого 2022

6 лютого 2022 року, у Неділю про Закхея, владика Богдан Дзюрах, апостольський екзарх для українців візантійського обряду у Німеччині та країнах Скандинавії, запрошує усіх вірних та людей доброї волі роздумати над тим, що насправді означає «прийняти Ісуса до свого дому» та удостоїтися спасіння. Сьогодні нам у цьому допомагає навернений Закхей.

Владика Богдан Дзюрах: Не змарнувати шансу спасенної зустрічі з Ісусом

«Прийшовши на те місце, Ісус глянув угору і сказав до нього: „Закхею, притьмом злізай, бо я сьогодні маю бути в твоїм домі.“ І зліз той швидко і прийняв його радо… Ісус сказав до нього: „Сьогодні на цей дім зійшло спасіння, бо й він син Авраама. Син бо Чоловічий прийшов шукати і спасти те, що загинуло“» (Лк. 19, 5–6.9–10).

Зустріч Ісуса з Закхеєм відбувається тоді, коли Ісус перебуває в дорозі до Єрусалиму. Там, у столиці, Його шлях осягне свій апогей, свою вершину, а цієї вершиною стане гора Голгофа, гора Його хресної смерті задля нашого спасіння. Саме задля цього Він і прийшов на світ: «Він задля нас, людей, і нашого ради спасіння зійшов з небес». І Ісус неухильно та дуже цілеспрямовано йде дорогою, бажаючи сповнити до кінця Свою спасенну місію.

З іншого боку, однак, Ісус, хоч має перед очима ціль свого життя, не допускає, щоб ця ціль закрила Йому очі на дійсність, що навколо. Часом про декого говорять, мовляв, він «йде до мети по трупах», тобто, не зважаючи і не дивлячись ні на кого. Ісус поступає навпаки: йдучи назустріч своїй спасенній смерті, перебуваючи в дорозі, Він використовує кожну нагоду, щоб обдарувати спасінням кожного, хто цього прагне і хто відкритий усім своїм єством на Божий дар. Таким був і оцей грішник Закхей, який шукав нагоди, щоб побачити Ісуса, а почувши Його спасенне слово, «швидко і радо прийняв Його». То ж удостоївся почути з уст Спасителя: «Сьогодні на цей дім зійшло спасіння!» На превеликий жаль, багато сучасників Ісуса змарнували свій унікальний шанс, втратили нагоду пережити по-справжньому зустріч із Господом, прийняти Його до свого життя, до свого «дому», щоб удостоїтись спасіння.

Коли ми з вами цією неділею вирушаємо в дорогу назустріч Великому постові і Великодню, Слово Боже запрошує нас до чуйності, щоб ми, бува, не змарнували цьогорічного шансу спасенної зустрічі з Ісусом, який нам ще дарує Господь Бог. Адже багато хто не матиме такого шансу вже НАВІКИ, бо вже зустрів Ісуса не як Спасителя, а як свого Суддю у вічності.

Але також і ми самі, поки ще перебуваємо «в дорозі», наслідуймо Ісуса, який, крокуючи дорогою життя, «прийшов, добро творячи та зціляючи всіх» (Діяння 10, 38). Не втрачаймо жодної нагоди, щоб творити добро, служити ближнім в дусі Христової любові! Щоб так, творивши Божу волю, і ми осягнули ціль життя: спасіння, святість, єднання з Господом навіки.

† Богдан Дзюрах,
апостольський екзарх у Німеччині та країнах Скандинавії

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae