Владика Богдан Дзюрах: Не опускаймо рук, бо Бог сильніший від усього зла!

9 жовтня 2024

Святий Павло покладається лише на Бога і просить рівно ж адресатів свого листа підтримати його і скріпити його надію їхньою молитвою до Бога. Про це роздумує владика Богдан Дзюрах, апостольський екзарх для українців візантійського обряду у Німеччині та Скандинавії, у черговому духовному роздумі із серії «Слово на дорогу».

Владика Богдан Дзюрах: Не опускаймо рук, бо Бог сильніший від усього зла!

«Браття, не хочемо, щоб ви не знали про нашу скорботу, яку ми пережили в Азії: ми були надміру й над силу так пригнічені, що не мали вже надії жити. Ми мали самі в собі присуд смерти, щоб надіялися не на самих себе, а на Бога, який воскрешає мертвих. Він визволив нас від такої смерти, і визволяє далі. Маємо надію, що він ще визволить нас, якщо й ви допоможете вашою молитвою за нас…» (2 Кор, 1, 10–11).

Ловлю себе на думці, що ми настільки звиклися з читанням Євангелія та Послань апостолів, що навіть не зауважуємо драматичності, яку виражає той чи інший опис. Втім, більшість з написаного в Новому Завіті — це реальні історії, які трапилися з реальними людьми: самим Ісусом, Його учнями та іншими дійовими особами історії первісної Церкви.

Вчитаймося лише у вище наведені слова апостола Павла: «скорбота», «надміру і над силу пригнічені», «не мали вже надії жити», «присуд смерти»… Чи відчуваємо, чи передчуваємо, через що мусив пройти Павло з товаришами під час своєї місії в Азії?

У цих обставинах св. Павло скеровує свою і нашу увагу на єдине джерело спасіння і надії: на Бога, Який сильніший від самої смерті, що її вирок він та його друзі носили «у собі самих». Він покладається лише на Бога і просить рівно ж адресатів свого листа підтримати його і скріпити його надію їхньою молитвою до Бога.

Скільки-то наших рідних, близьких і знайомих могли б зробити своїми слова апостола Павла, описуючи ті неустанні загрози і небезпеки для життя, серед яких їм доводиться щоденно перебувати! Скільки-то родин сьогодні в Україні отримують подібні вістки з фронту, з прифронтових районів за посередництвом коротких смс чи розмов по телефону. Часто отримуємо прохання про одне: «Моліться!», «Потребуємо вашої молитовної підтримки». А часом навіть без слів усім все зрозуміло.

Єдиною надією для нас усіх у цих страшних обставинах є і має залишитися Господь. Не опускаймо рук, бо Бог сильніший від усього зла! Його любов сильніша від самої смерті! Молімося, щоб захоронив усіх, хто переживає скорботу серця і душі, від розпачу, зневіри і загибелі. Молімося, щоб Господь у своєму милосерді скріпив нашу надію і «визволив нас від усякої скорботи, гніву і нужди»!

† Богдан Дзюрах,
апостольський екзарх у Німеччині та Скандинавії

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae