Владика Богдан Дзюрах: Навернутися і стати євангельськими дітьми

5 лютого 2022

Владика Богдан Дзюрах, апостольський екзарх для українців візантійського обряду у Німеччині та країнах Скандинавії, пропонує застановитися у наступному своєму духовному роздумі над ставленням Ісуса до дітей. «Нам, „дорослим“ віком і ментальністю, потрібно справжнього навернення, щоб стати „євангельськими дітьми“ і таким чином увійти до Царства Божого!» — мовив він.

Владика Богдан Дзюрах: Навернутися і стати євангельськими дітьми

«І приносили до нього дітей, щоб доторкнувся їх, але учні забороняли їм. Бачивши Ісус те, виявив незадоволення і сказав їм: „Пустіть дітей приходити до мене, не бороніть їм: таких бо Царство Боже. Істинно кажу вам: Хто Царства Божого не прийме, як дитина, — не ввійде до нього“» (Мр. 10, 13–16).

Коли читаю ці слова Євангелія від Марка, перед моїми очима мимоволі постають сцени з наших церковних богослужінь, коли наша малеча поводиться у домі Божому дуже природньо і спонтанно, а ця спонтанність деяких парафіян часом дратує, а може — і обурює. Тоді вони роблять спроби, щоб відновити абсолютний спокій, тишу і «порядок» в церкві.

Припускаю, що Ісус на ці спроби дорослих теж би «виявив незадоволення». Він часто дивиться іншим поглядом на людей, ніж ми, та має свої, істинні критерії оцінки ближніх. Зокрема Його свята душа «виявляє гармонійну спорідненість зі світом простих і невинних. Ті, які з людської точки зору нічого не варті, часто займають перші місця в очах Ісуса, Який їх поважає і цінує» (Дж. Дзевіні, П. — Д. Кабри). В Його присутності кожна людина може бути собою: діти можуть бавитися і пустувати, хворі — відкрито признатися до власних болячок, грішники — розраховувати на те, що Він побачить в глибині їхнього єства Свій образ і приверне їм гідність Божої дитини…

Що більше — Ісус ставить дітей за приклад відкритості до Царства Божого. Мабуть, тому, що діти обдаровують батьків своєю повною і беззастережною довірою; вони цілими собою відчувають і приймають батьківську любов і опіку; вони свідомі, що їм потрібно ще рости, мужніти, дозрівати і почуваються щасливими на цій дорозі; вони із вдячністю і радістю приймають кожен дар; вони, — як всі ми знаємо із власного досвіду, — у ситуації конфліктів і непорозумінь з собі подібними, звертаються до авторитету батька-матері: «Скажу татові! Скажу мамі!» і ця їхня віра здатна залагоджувати непорозуміння і конфлікти (о. Т. Шпідлік).

Нам, «дорослим» віком і ментальністю, потрібно справжнього навернення, щоб стати «євангельськими дітьми» і таким чином увійти до Царства Божого!

† Богдан Дзюрах,
апостольський екзарх у Німеччині та країнах Скандинавії

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae