Владика Богдан Дзюрах: Довіра у підніжжі Хреста Господнього

2 жовтня 2022

Апостольський екзарх для українців візантійського обряду у Німеччині та країнах Скандинавії владика Богдан Дзюрах продовжує ділитися своїми духовними роздумами на власній сторінці у фейсбук. Цього разу єпископ запрошує застановитися над довірою до Бога, яка часто плекається біля підніжжя Хреста.

Владика Богдан Дзюрах: Довіра у підніжжі Хреста Господнього

«У Євангелії ми бачимо, що всі кажуть Ісусові зійти з хреста. Вони насміхаються з Нього, але ці їхні насмішки — це також спосіб зняти зі себе вину, мовляв: ми не винні, що ти там на хресті; це тільки твоя вина, тому що якби ти справді був Сином Божим, Царем юдейським, ти б не залишився там, а врятувався б, зійшовши з цієї сумнозвісної шибениці. Отже, якщо ти залишишся там, це означає, що ти неправий, а ми праві.

Драма, що відбувається під хрестом Ісуса, є універсальною драмою; це стосується всіх людей перед обличчям Бога, який відкриває себе тим, ким він є, тобто як любов. У розіп’ятому Ісусі божественність спотворена, позбавлена всієї видимої слави, але вона присутня і реальна. Лише віра вміє це розпізнати: віра Марії, яка поєднує у своєму серці навіть цей останній шматочок мозаїки життя свого Сина; Вона ще не бачить усього, але продовжує довіряти Богові, знову повторюючи з тією самою відданістю: «Ось я — слуга Господня» (Лк. 1, 38)» (Папа-емерит Венедикт XVI).

Як непросто буває вистояти під хрестом — ворожої ненависті, власного страждання, невиліковної хвороби, безвихідної, як здається, ситуації. Як дуже нам потрібно у таких хвилинах дару безмежної довіри до Бога, навіть тоді, коли, здається, Бог «затримується» з відповідями на наші молитви, прохання і благання. Від Богородиці можемо вчитися витримувати Божі «затримки» та безумовно і безоглядно довіряти Богові аж до кінця. Лише так зможемо дочекатися світанку Воскресіння, коли і до нас будуть скеровані слова пасхальної благовісті, що їх церковна традиція вкладає в уста Ангела, який «звістив Благодатній: „Чистая Діво, радуйся! І знову кажу: Радуйся! Твій Син воскрес на тертій день із гробу!“ Люди, веселіться! Світися, світися, новий Єрусалиме, слава бо Господня на тобі засіяла!»

У нинішніх часах страждання нашого народу просімо в Господа дару витривалості у доброму аж до кінця, дару чуйного серця, яке вірою побачить присутність Бога посеред земного пекла і відчує наближення Ангела, який несе до нашого Єрусалиму-Києва пасхальну благовість спасіння, радості і миру.

† Богдан Дзюрах,
апостольський екзарх у Німеччині та Скандинавії

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae