Владика Богдан Дзюрах: «Божий закон вимогливий, але це — закон Отця, Який нас безмежно любить»

3 лютого 2022

У своїх духовних роздумах над євангельським уривком від 1 лютого 2022 року про можливість розлучення між чоловіком і жінкою владика Богдан Дзюрах, апостольський екзарх для українців візантійського обряду у Німеччині та країнах Скандинавії, наголошує на вірності Божому законі. Адже наші бажання його змінити є проявами жорстокого серця.

Владика Богдан Дзюрах: «Божий закон вимогливий, але це — закон Отця, Який нас безмежно любить»

«Що, отже, злучить Бог, людина хай не розлучає.» Удома ж учні знов його про те запитали. А він сказав їм: «Хто відпускає свою жінку й бере другу, чужоложить з нею. І коли жінка покине свого чоловіка й вийде за іншого, — чужоложить» (Мр. 10, 9–12).

Хоч учні були свідками розмови Ісуса з фарисеями, під час якої Ісус неоднозначно виклав їм Божу науку про первісну красу подружнього союзу чоловіка і жінки, прийшовши додому, вони знову повернулися до цього питання. Можливо, хотіли глибшого роз’яснення, а, можливо, наука Божа видавалася їм надто вимогливою. Вони хотіли б, щоб Ісус, подібно як Мойсей, взяв до уваги слабкість людської природи, зраненої гріхом, і «дозволив» в деяких випадках обійти Божий закон, не рахуватися із ним.

Проте, Ісус не дає себе переконати сумнівними аргументами людей. Він сягає до першопричини викривленого тлумачення Божого закону, якою є «склерокардія» — «жорстокість», або «запеклість» людського серця: «То через жорстоке серце ваше написав він [Мойсей] вам той припис» (Мр. 10, 5). Як часто люди намагаються «нахилити» Божий закон до рівня свого зраненого гріхом серця, щоб таким чином виправдати свою слабкість і непослідовність у питаннях віри! Однак, лише у відновленій вірності первісному Божому задумові щодо людини і людської спільноти криється правдиве наше щастя.

Так, Божий закон вимогливий, але це — закон Отця, Який нас безмежно любить, то ж для людини справді віруючої «ліпший закон уст Божих, ніж гори золота і срібла» (пор. Пс. 119, 72). У вірності Божому Законові — джерело радості, миру і щастя для кожної людини: «Щасливі ті, що ходять за Господнім законом… Глибокий мир тим, що закон твій люблять…» (Пс. 119, 1.165). В Його законі — «радість мого серця», то ж я нахилю своє серце виконувати Божі установи повіки й на кожнім кроці (пор. Пс. 119, 111–112).

† Богдан Дзюрах,
апостольський екзарх у Німеччині та країнах Скандинавії

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae