«Віримо, що добрий Господь наближає мир до нас», — владика Максим Рябуха про участь молоді Донецького екзархату на СДМ

4 серпня 2023

Владика Максим Рябуха, перебуваючи в Лісабоні з групою молодих людей із Донецького екзархату УГКЦ, говорить про надію на швидке закінчення війни: «Я є голосом українського народу і його страждань, народу, який хоче поділитися зі світом своїм болем і трагічною реальністю, в якій він живе».

«Віримо, що добрий Господь наближає мир до нас», — владика Максим Рябуха про участь молоді Донецького екзархату на СДМ

Молодь, яка приїхала з України до Португалії на Світові дні молоді, є голосом українського народу та його страждань через несправедливу, жорстоку і безглузду війну, яка не має причини і сенсу. Ці молоді люди відчувають, що вони є голосом народу, який потребує говорити про себе, який хоче поділитися зі світом своїм болем і трагічною реальністю, яку він переживає, і який шукає друзів, які зможуть його надалі супроводжувати і які знають, як своїм голосом захистити слабших. Так описує присутність своєї молоді у Лісабоні владика Максим Рябуха, єпископ-помічник Донецького екзархату УГКЦ, що знаходиться на сході України. Про це розповідає італійська редакція «VaticanNews».

Він супроводжує групу з близько п’ятдесяти осіб, частину з 500, які прибули з усіх куточків України, включаючи п’ятнадцятьох, із якими нещодавно зустрівся Папа Франциск. Єпископ разом зі своїми молодими людьми розпочав Світові дні молоді у Фатімі 1 серпня, куди багато з них прибули вперше.


Вервиця українською мовою у Люрді та Фатімі

Однією із святинь, яку ця група відвідала по дорозі до Лісабону, був Марійський санктуарій у Люрді. Це місце особливо вразило Юлю з Кам'янського, що на Дніпропетровщині. Там, за її словами, відчувалась особлива атмосфера святості. Дівчина була приємно здивована тим, що в Люрді є український греко-католицький храм, який вони відвідали відразу після прибуття. «А після того була вервиця різними мовами, – розповідає дівчина, вражена молитовною атмосферою, – і нашою мовою також молилися: в одному десятку було дві “Богородице Діво” українською. Також співали наші пісні, і це було дуже приємно».

У вівторок, 1 серпня, група Київської митрополії прибула до Марійського санктуарію у Фатімі. Це місце стало першим етапом програми української молоді, яка прибули на СДМ не тільки з України, але й з усього світу. «Для нас приїзд до Фатіми був дуже зворушливим, – підкреслив владика Максим, –тому що для більшості з нас це був перший візит до цього святого місця, і кожен з нас переживав це як особисте паломництво і паломництво всієї України. Ми розуміємо, що попри те, що нас не є багато – лише приблизно п'ятсот осіб, – кожен з нас сьогодні є гучним речником всієї України, численних хлопців, які хотіли би тут бути, але через війну вони фізично просто не можуть сюди приїхати».

«Молитва у Фатімі була для нас дуже важливою, — розповідає єпископ, — ми почули український голос. Ми всі знаємо, що Богородиця запрошує нас молитися за мир, за навернення грішників і запрошує нас до жестів умиротворення, щоб ми також були співучасниками цього миру у світі». У святині, коли ми почали молитися на вервиці українською мовою, «ми почули, як храм наповнився цим голосом, який здіймався до неба, до Богородиці, просячи її заступництва, її захисту, її допомоги, її сприяння, щоб якнайшвидше побачити перемогу над злом і мир, мир, якого ми всі так чекаємо».

Фатімський санктуарій, за словами ієрарха, став також місцем, де зустрілися різні групи української молоді. «Потім на площі перед санктуарієм ми всі разом також молитися вервицю за Україну, за перемогу, за мир, за утвердження справедливості. І таким чином, ми офіційно розпочали цей Світовий день молоді 2023 року», – підкреслив він.


Думки про тих, кого зупинила війна

Саме з Фатіми для цих молодих людей розпочався Світовий день молоді, «момент великого братерства, дружби та спільних роздумів, світлий момент не лише для сонця Фатіми, яке обіймало всіх, але й для почуття спільноти, християнської спільноти, Божої спільноти, Божої сім’ї». Перебування в Португалії для участі у СДМ для цих молодих людей «є великим даром», з думками, зверненими до всіх тих, для кого ця поїздка не була можливою, скасована війною.

«Ми всі прагнемо миру, — продовжує владика Максим Рябуха, — і дуже віримо, що добрий Господь наближає цей мир до нас».


Перебування в Лісабоні, продовжує він, дає цим молодим людям впевненість у житті, «бо коли ти знаєш, що ти не один і знаєш, що тебе супроводжує Бог, тоді твої кроки, твої погляди, твої мрії стають чимось іншим, вони стають сильними, твердими і великими».

На завершення владика Максим Рябуха висловив глибоке переконання, що молодь, яка перебуває на СДМ, «буде героями сьогоднішнього дня, а також майбутнього, яке ми хочемо побудувати красивішим, здоровішим, гіднішим».

Відповідальність свідчити

Ділячись своїми враженнями про перші дні в Лісабоні, Катерина з Одеси зазначила, що Світовий День Молоді також став нагодою зустрічі для українців, які через війну опинилися в різних країнах світу. «І ми зустрілися тут як справжня родина, – наголошує молода одеситка. – Навіть із знайомими, з якими ми, перебуваючи в Україні, не могли зустрітись, тут побачили одне одного. І тут відчувається такий незвичайний дух любові».

Окрім молитви, яку молоді українці постійно підносять за свій рідний народ, вони також усвідомлюють свою відповідальність свідчити про те, що відбувається в їхній країні. «Мені здається, що ми, зокрема і наша група, дуже відповідально ставимося до того, що маємо свідчити наші всі переживання, які ми відчули в Україні. І ми впевнені, що наші голоси будуть почуті. І це може нам допомогти наблизити нашу перемогу і допомогти зрозуміти, що правда все одно стане очевидною для всього світу», – наголосила Катерина.

Переклад з італійської мови
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae