Великий різдвяний концерт «NOEL» об’єднав у прославі народженого Спасителя сотні львів’ян та гостей міста

29 січня 2020

24 січня у Львові вже вдруге відбувся спільний різдвяний концерт «NOEL». Організатори дійства: гурт «Lux Mundi», римо-католицька парафія Святого Івана Павла ІІ м. Львів-Сокільники, християнський гурт «Кана», великий збірний оркестр та хор Тезе-Львів, що діє при Молодіжній комісії Львівської архиєпархії УГКЦ.

Великий різдвяний концерт «NOEL» об’єднав у прославі народженого Спасителя сотні львів’ян та гостей міста

Загалом близько сотні музикантів одночасно виступили на одній сцені, виконавши всім відомі та маловідомі колядки і різдвяні пісні з усього світу. Впродовж усього дійства поруч з артистами була присутня «Пресвята родина».

«Як Никодим почув від Ісуса: „Тобі треба заново народитись“, так мені здається, що сьогодні нам, християнам, треба заново народитися у Святому Дусі. Сьогодні ми всі є різні, але ми разом збираємося, щоб прославляти Бога, щоб, колядуючи, відчути Божу присутність і Його любов. Ми є спраглі Бога. Сьогодні Бог дає нам світло. Бо „так Бог полюбив світ, що дав Сина свого єдинородного, щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне. Тому бажаю, щоб не тільки ті, хто буде співати чи акомпанувати різними інструментами, але щоб усі ми, тут присутні, досвідчили Божу любов, яку ми шукаємо, якої ми є спраглі сьогодні. Просімо Божого благословення і присутності Бога“, — такими словами всіх присутніх привітав Едвард Кава, єпископ-помічник Львівської архидієцезії РКЦ, уділивши Боже благословення.


«Цей концерт був особливий для нас. Передусім тим, що ми змінили трішки формат, і заграли ще більше цікавих творів. Деякі з них звучали вперше українською. Також до нас долучилися особливі гості, зокрема гурт КАНА, які підтримали нас, і допомогли у проведенні цього дійства. А особливо вразили нас глядачі, ми ніколи б не подумали що матимемо вісімсот п’ятдесят глядачів на нашому концерті, це справді нас вражає і надихає до праці. Бо коли ми бачимо плоди, і зацікавленість публіки, то з`являється більше бажання до праці. Унікальністю цього концерту були наші гості: дитячий хор „Надія“, який тішив нас дитячими голосами та усмішки, також семінарист Франческо з Мексики, який заспівав Feliz Navidad мовою оригіналу і прекрасні Йосиф та Марія з Дитятком Ісус, які перебували на сцені разом з музикантами, це додавало життя цьому концерту. NOEL 2021 — буде! Ми хочемо кожного року ставати кращими, думаю це видно у порівняннях двох концертів. Наступного року плануємо оживити більше українських різдвяних творів, адже є багато забутих, тому ми можемо дати їм нове дихання і зробити їх у цікавій обробці», — поділився враженнями і планами на майбутнє ініціатор концерту Павло Ковальчук.


«Такі концерти — це чудовий приклад того, що християнство живе, що воно сучасне і актуальне як ніколи. Музика, яка близька молоді, велика кількість тієї ж молоді на сцені, які творять цю музику і проживають кожне слово — це великий приклад того, що ти не сам у своїй вірі. І це надихає! І, може, змушує когось подумати — ЧОМУ? Чому люди безкорисливо дарують свій час, з’їжджаючись з різних куточків України, щоб співати про Бога?! Тому що це для Нього. Чим для мене є концерт? Чесно?! Здійснення нереальної мрії. Адже не кожен диригент має змогу брати участь у такому дійстві. Тим паче — на славу Божу. А в мене завжди було шалене прагнення власне такого самовираження в творчості. Але виглядало це нездійсненним. Де знайти стільки людей на одній хвилі, зі спільною метою, стільки коштів, щоб це реалізувати? … Виглядало справді нездійсненним для юної мрійниці. Але переконуюся, що якщо стараєшся йти за Ним, то твої мрії завжди збігаються з Його планами», — зазначила Анастасія Щирба, диригент хору «Тезе-Львів», що діє при Молодіжній комісії Львівської архиєпархії УГКЦ.

«Велика Різдвяна містерія „NOEL“ — це не просто концерт. Це дійство, яке за допомогою музики пригадало нам про народження Спасителя. Цю подію слід сприймати не як одноразову „історичну“, тобто Христос народився раз і все, а таку, в якій Він „рождається“ у кожному з нас повсякчас. Містерія „NOEL“ вже стала невеличкою традицією для мене. Цей концерт я відвідую вдруге та щоразу відкриваю для себе містерію Різдва. Враження просто неймовірні… це нелегка справа зробити таке дійство, тому дякую всім, хто долучився, щоб подарувати нам цю містерію», — поділився враженнями на своїй фейсбук-сторінці Ігор Потерейко, учасник концерту.

Насамкінець концерту всі присутні гучно і дзвінко спільно колядували традиційні українські колядки.

Фото: Андрій Бомчик
За матеріалами релігійного інтернет-ресурсу «Духовна велич Львова»
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae