«Покров Пречистої Діви Марії є знаменням рятунку людини від загрози задля її спасіння», — владика Тарас Сеньків

15 жовтня 2021

14 жовтня 2021 року, в день свята Покрови Пресвятої Богородиці, преосвященний владика Тарас Сеньків, єпарх Стрийський, відвідав село Репехів Новострілищанського деканату, де очолив Архиєрейську Божественну Літургію та звершив Чин освячення нового престолу. На подвір’ї храму з найкращими привітаннями, владику зустрічала численно зібрана громада на чолі з парохом о. Андрієм Соколовським.

«Покров Пречистої Діви Марії є знаменням рятунку людини від загрози задля її спасіння», — владика Тарас Сеньків

У своїй проповіді владика Тарас зазначив, що свято Покрови Пресвятої Богородиці немовби єднає усі богородичні свята, щоб ще раз запевнити, що наша Небесна Мати чуває над спасінням кожної людини. «Люди були у небезпеці і зібралися у храмі благати про порятунок. А колись кожна небезпека вважалася карою, Божим упімненням за злочини, за гріхи. Тому, коли люди збиралися, вони благали передусім не „рятуй“, але „прости“ і це волання означало „врятуй“, „змилосердися“. Бо якщо кара, якою Бог хоче упімнути свій народ, була небезпекою для їхнього життя, то Пречиста Діва Марія приходила насамперед врятувати життя, котре волає до Бога „прости“, саме для того, щоб воно мало час на навернення, покаяння та примирення з Богом. Тому Покров Пречистої Діви Марії є знаменням рятунку людини від загрози задля її спасіння, а не просто для продовження її життя тут на землі. Це своєрідний Божий кредит, який Пресвята Богородиця випрошує для людини, щоб вона мала час для особистого покаяння і навернення», — мовив архиєрей.

Таким чином, Пресвята Богородиця чуває насамперед над нашим спасінням, вічним, а не дочасним життям. «Свято Покров Пресвятої Богородиці вказує, що Діва Марія чуває над нашим спасінням, рятуючи нас від небезпек, коли ми усвідомлюємо, що потребуємо Бога, потребуємо Божого прощення. А Вона на цій дорозі нашого туземного життя дає нам час своїм покровом і рятунком не тільки від дочасних небезпек, але від вічної загибелі», — сказав проповідник.

Про неправильне розуміння свята Покрови

За словами єпископа, коли уважніше подивимося на сучасне розуміння свята Покрови, то віднайдемо дуже багато чужих для нього елементів: «Пречисту Діву Марію часто вважають як покров від небезпек і запевнення перемоги, передусім у політичних або військових діях. Коли люди молилися в храмі, вони розуміли, що небезпека є наслідком їхніх гріхів, а причиною появи Пречистої Діви Марії не була небезпека, а їх волання „Господи, прости“. До тих пір, доки народ не усвідомить свою історію як лише маленьку частину історії Божого плану спасіння та дороги до вічності, коли завжди буде обмежувати свою віру в Бога лише в рамках свого короткочасного земного життя — сьогоднішнє свято буде незрозумілим, буде потрактоване зовсім неправильно».


Переживати це свято не як історичну подію, а як теперішню дійсність

Саме тому так важливо побачити, за словами владики, історію свого народу як частину історії спасіння. «Тому, сьогоднішнє свято є дуже важливе для цілого нашого народу, бо його глибина полягає не лише у тому, що це є наше національне свято і свято захисників України. У цьому святі Господь нагадує, що дає нам кредит довіри нашого життя, щоб ми мали час за молитвами Пречистої Діви Марії навернутися до Бога. Щоб ми усвідомили, що покров і рятунок, який дає Богородиця кожному з нас і цілому людству, не полягає у продовженні життя чи усуненні ворогів, але в рятунку від ворога вічного і від гріха задля нашого вічного спасіння», — підкреслив архиєрей.

«Це свято спонукує нас читати сторінки нашої історії не очима історика-аналітика, але богослова, читати його літерами нашої віри. Лише цей шлях запевнить нам і наше історичне майбутнє, і наше дочасне, і вічне щастя. Тільки тоді вона, наша Небесна Мати буде поспішати рятувати нас, коли в нашому серці буде бодай маленька іскра каяття, потреба Бога, котрий прощає. Тоді можемо сміливо взивати і мати стовідсоткову впевненість в тому, що сьогоднішнє свято, це не є свято історичне, але дійсність котра відбувається тут і зараз, з кожним, хто взиває до неба про заступництво своєї Небесної Матері, адже Вона є та, що рятує від смерті вічної», — сказав владика Тарас Сеньків, єпарх Стрийський, завершуючи проповідь.

За матеріалами Стрийської єпархії УГКЦ
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae