«Папа звертається до народу, якому заперечили право на існування», — Глава УГКЦ про лист Святішого Отця до українців

25 листопада 2022

Сьогодні, у 9 місяць після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, у ватиканській газеті «Оsservatore Romano» був опублікований лист Папи Франциска до українського народу. Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, назвав жест папи «безпрецедентним» та подякував йому за «батьківську близькість до українського народу».

«Папа звертається до народу, якому заперечили право на існування», — Глава УГКЦ про лист Святішого Отця до українців

Про це повідомляє Секретаріат Глави УГКЦ в Римі. Подаємо коментар Глави УГКЦ:

«Ми вдячні Святішому Отцеві за душпастирського листа, яким він звертається до українського народу після початку несправедливої та божевільної агресії Росії проти України.

Під час моєї зустрічі із Святішим Отцем, яка відбулась 7 листопада у Ватикані, я розповів йому про біль та страждання українського народу, представив йому жахливі наслідки злочинів російських солдат проти мирного населення, розповів про гуманітарну катастрофу і поручив його молитвам та опіці наш багатостраждальний народ. Я попросив у Святішого Отця виявити нашому народу жест його батьківської турботи та близькості.

Ми вдячні Його Святості за слова підтримки та вияв його солідарності із нами. Українська Греко-Католицька Церква продовжує своє служіння в умовах війни, є поруч з найбільш потребуючими. Віримо, що слова Папи огорнуть багатостраждальний народ, а також сподіваємося, що їх почують ті, хто розпочав цю «святотацьку» війну.

Для українців лист Папи має надзвичайно важливе значення, адже очільники держави-агресора заперечили наше право на існування, нашу ідентичність, культуру, мову, Церкву. І Папа Франциск звертається до цього народу, котрому хочуть відібрати таке право, визнає суверенність і суб’єктність нашої держави. Більше того, Святіший Отець висловлює своє захоплення стійкістю українського народу.

Але найголовніше — це душпастирський характер цього листа, якого Папа захотів написати до нашого народу саме на початку Різдвяного посту, який цьогоріч, за дивним Божим провидінням, розпочинається одночасно в григоріянському та юліянському календарях. І хоч ми будемо святкувати Різдво в дві різних дати, Різдво є святом миру, адже у світ приходить цар миру. В ніч його народження ми чуємо благовістування ангельського хору, котрий сповіщає: «Слава у вишніх Богу, і на землі мир, в людях благовоління». Ми щиро віримо, що скоро Україна почує цей ангельський спів».

Фото: Vatican Media. Зустріч Блаженнішого Святослава з Папою Франциском у Ватикані, 7 листопада 2022 року.
Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae