Папа: Пророк — це той, хто свідчить про Бога, до цього покликаний кожен з нас

3 липня 2023

Роздумуючи над Христовою обітницею про те, що той, хто приймає пророка, той отримає пророчу нагороду, Папа Франциск вказував на те, що всі ми є пророками, свідками Ісуса, покликаними дбати про те, щоби сила Євангелія сяяла в щоденному житті.

Папа: Пророк — це той, хто свідчить про Бога, до цього покликаний кожен з нас

Хто такий пророк? Замислитися над цим запросив слухачів Папа Франциск у своєму недільному повчанні. Промовляючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» 2 липня 2023 року, він зупинився на Христових словах: «Хто приймає пророка, тому що він пророк, той одержить пророчу нагороду» (Мт. 10, 41). За словами Святішого Отця, коли говориться про пророка, то хтось уявляє собі чарівника, що віщує майбутнє, однак, «це забобонна ідея, а християнин не вірить у забобони». Інші описують пророка як постать з минулого, що передвіщала Христовий прихід, однак, «сам Ісус говорить про необхідність приймати пророків». То існують вони, чи ні? Про це повідомляє українська редакція «VaticanNews».


Живий знак Божої присутності

«Пророком, браття і сестри, є кожен із нас: насправді, з Хрещенням всі ми отримали дар і місію пророцтва», — сказав Папа, цитуючи Катехизм Католицької Церкви й пояснюючи, що пророком є той, хто силою Хрещення допомагає розглядати теперішність у світлі діяння Святого Духа, розуміти Божі задуми та відповідати на них. Іншими словами, ним є той, «хто вказує іншим на Ісуса, свідчить Його, допомагає проживати сьогодення та будувати завтрашній день згідно з Його планами». Отож, як підкреслив Наступник святого Петра, «всі ми є пророками, свідками Ісуса», покликаними дбати про те, щоби сила Євангелія «засяяла в щоденному, родинному та суспільному житті». «Пророк — це живий знак, який вказує Бога іншим, відбиток Христового світла на дорозі ближніх», — мовив Папа, заохочуючи слухачів замислитися над тим, наскільки ми, що були «обрані пророками» в Хрещенні, говоримо та живемо як свідки Ісуса, чи вносимо трохи Його світла в чиєсь життя.

Кожен заслуговує бути вислуханим

Тож повертаючись до того, що Ісус закликає приймати пророків, Святіший Отець підкреслив, що це вказує на важливість того, щоби «приймати одні одних як таких», тобто, «як носіїв Божого послання», кожен згідно зі своїм станом і покликанням, на тому місці, де живемо: в сім’ї, на парафії, в чернечій спільноті, в інших середовищах Церкви та суспільства. «Святий Дух роздав дари пророцтва серед святого Божого люду: ось чому вартує вислухати всіх», — сказав Єпископ Риму, зауваживши, що коли, наприклад, потрібно прийняти важливе рішення, то варто, насамперед, молитися, призиваючи Святого Духа, а далі — слухати та спілкуватися, вірячи, що «кожен, навіть найменший, має щось важливе сказати, має пророчий дар, яким може поділитися».


«Таким чином шукається істина і поширюється атмосфера слухання Бога і ближніх, в якій люди почуваються бажаними не лише тоді, коли говорять те, що нам подобається, але відчувають, що їх приймають і цінують як дар за те, ким вони є», — підсумував Папа, пропонуючи замислитися над тим, скільком конфліктам вдалося би запобігти та вирішити їх, «слухаючи інших зі щирим бажанням зрозуміти один одного». «Насамкінець запитаймо себе: чи вмію я приймати братів і сестер як пророчі дари? Чи вірю, що вони мені потрібні? Чи слухаю їх з повагою, з бажанням вчитися? Бо кожен з нас потребує вчитися від інших», — підкреслив Святіший Отець, побажавши: «Нехай же Марія, Цариця Пророків, допоможе нам бачити і приймати добро, яке Святий Дух посіяв в інших людях».

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae