Папа: ми покликані бути відблиском Божої любові

1 листопада 2023

Навчившись любові в Божих обіймах, ми покликані стати її відображенням через любов до наших ближніх. На цьому наголосив Папа Франциск, роздумуючи про «найбільшу заповідь».

Папа: ми покликані бути відблиском Божої любові

Бог завжди випереджує нас у любові, а ми покликані бути відблисками Його любові, виявляючи її нашим ближнім. Думками про це Папа Франциск ділився перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 29 жовтня 2023 року. Спонукою для цих роздумів став євангельський уривок, в якому Ісус відповідає на запитання про «найбільшу заповідь», кажучи: «Люби Господа, Бога твого, всім твоїм серцем, усією твоєю душею і всією думкою твоєю […] і ближнього твого, як себе самого». «Любов Бога і ближнього, невіддільне одне від одного. Зупинімося, щоб роздумати про це», — запросив Святіший Отець, як зазначає українська редакція «VaticanNews».

Бог, Який випереджує

«Те, що любов до Господа стоїть на першому місці, нагадує нам, що Бог завжди випереджає нас, випереджає нас своєю безмежною лагідністю», — сказав Наступник святого Петра, зауваживши, що дитина вчиться любити на колінах у мами і тата, а ми — в Божих обіймах. В цих обіймах ми вбираємо в себе любов Господа.

Дзеркало любові

«Переходимо до другого аспекту, який випливає із заповіді любові. Вона пов’язує любов до Бога з любов’ю до ближнього: це означає, що, люблячи наших братів і сестер, ми, як у дзеркалі, відображаємо любов Отця», — вів далі Святіший Отець, наголошуючи, що саме в тому, щоби «відображати Божу любов» полягає ключовий момент: любити Його, Якого не бачимо, через ближнього, якого бачимо. Папа послався на слова святої Терези з Калькутти, яка зазначала, що ніколи не прагнула змінити світ, а «лише бути краплиною чистої води, в якій може сяяти Божа любов».


«І якщо часом, дивлячись на неї та інших святих, ми думаємо, що вони незрівнянні герої, згадаймо про цю маленьку краплину: любов — це краплина, яка може змінити багато речей. Як це чинити? Зробивши перший крок. Але іноді не є легко зробити перший крок», — додав Наступник святого Петра, запрошуючи, як звичайно, дати відповідь на кілька запитань, починаючи від того, чи ми вдячні Богові, що перший нас полюбив і чи стараємося відображувати цю любов, стараючись зробити необхідний крок. «Нехай же Пречиста Діва Марія допоможе нам у щоденному житті жити великою заповіддю любові: любити Бога й дозволити Йому любити нас, і любити ближніх», — побажав він.


Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae