Папа: хто служить Ісусові в потребуючих, той гідний зватися Його другом

28 листопада 2023

Чи є ми друзями Царя Ісуса? Відповісти на це запитання Папа Франциск в урочистість Христа Царя запросив учасників молитви «Ангел Господній», яку очолив із каплиці «Дому святої Марти».

Папа: хто служить Ісусові в потребуючих, той гідний зватися Його другом

Тронний зал нашого Царя там, де перебувають стражденні й потребуючі допомоги, які і є Його «почтом». Про це нагадав Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 26 листопада 2023 року, в яку Церква латинського обряду відзначала урочистість Господа нашого Ісуса Христа Царя Всесвіту. Про це пише українська редакція «VaticanNews».

Як повідомлялося напередодні, Папа захворів, а тому він очолив молитву з каплиці «Дому святої Марти». Він зазначив, що через запалення легень він не може промовляти з вікна Апостольського палацу, а слова катехизи зачитає монсеньйор Паоло Брайда з Державного Секретаріату. Вони транслювалися на площу Святого Петра у Ватикані, де зібралися паломники, які мали можливість бачити Папу на встановлених телеекранах. Наступник святого Петра коментував уривок з 25-ї глави Євангелії від Матея, в якому Ісус розповідає притчу про Страшний суд, критерієм судження на якому буде милосердна любові.

Благословенні при «дворі»

Як зауважив Папа, притча представляє нам немовби царську палату, де «Син людський» сидить на троні, а навколо зібрані всі народи, між якими цар, тобто, Ісус, виокремлює тих, кого називає «благословенними». Хто є це оті друзі Царя? Що такого особливого вони здобули в Господній очах? «Згідно з критеріями світу, друзями короля мають бути ті, хто дав йому багатство і владу, хто допоміг йому завоювати території, виграти битви, вивищитися серед інших правителів, можливо, з’явитися як зірка на перших шпальтах газет чи в соціальних мережах, і їм він мав би сказати: „Дякую, бо ви зробили мене багатим і знаменитим, якому заздрять і якого бояться“», — зазначає Єпископ Риму, підкреслюючи, що такими є критерії світу, однак Ісус по-іншому визначає своїх друзів, називаючи ними тих, „хто послужив Йому в особах найслабших“.

Цар, який називає братами вбогих

Це, як пояснив далі Святіший Отець, тому що Син людський є «зовсім іншим Царем», Який називає вбогих «братами», Який ототожнюється з голодними, спраглими, чужинцями, хворими та в’язнями, кажучи: «Щоразу, коли ви зробили це одному з цих моїх братів найменших, ви це зробили мені». Це Цар, Який чутливий до проблеми голоду, потреби домівки, до хвороби й до ув’язнення, що є, за словами Наступника святого Петра, «завжди актуальною дійсністю».


Приєднатися до Господнього почту

Підсумовуючи, Папа зауважує, що в Євангелії «благолословенними» названі ті, хто на ці форми вбогості відповідає любов’ю та служінням, «не відвертаючи погляд, а нагодувавши й напоївши, одягнувши й виявивши гостинність, відвідавши», тобто, «стаючи ближніми для того, хто перебуває у потребі». А це тому, що Ісус, наш Цар, Який називає себе «Синод людським», має за своїх улюблених братів і сестер «найуразливіших чоловіків і жінок». «І стилем, яким покликані вирізнятися Його друзі, ті, хто має Ісуса за Господа, є Його власний стиль: співчуття, милосердя, лагідність», — підкреслює Святіший Отець, запрошуючи замислитися над тим, чи ми дійсно віримо в те, що справжня царськість полягає в милосерді, чи віримо в силу любові, і чи є ми «друзями Царя». «Нехай же, Марія, Царице Неба і Землі, допоможе нам любити Ісуса, нашого Царя, в Його найменших братах і сестрах», — таким побажанням завершується неділька катехиза Папи.

Привітання для молоді

Після проказування молитви «Ангел Господній», яке очолив Святіший Отець і завершив уділенням благословення, монсеньйор Брайда прочитав також і заклики, перший з яких був присвячений відзначенню на дієцезіальному рівні Світового дня молоді. «Благословляю всіх, хто бере участь в ініціативах, які здійснюються в дієцезіях у продовження СДМ у Лісабоні. Обіймаю молодь, теперішнє і майбутнє світу, і заохочую її бути радісними протагоністами в житті Церкви», — йдеться у вітанні, зверненому до юнаків і дівчат.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae