Папа: Господь — не лише наш провідник, ми — любов Його життя

22 квітня 2024

У неділю Доброго Пастиря Папа Франциск, промовляючи до паломників, наголосив на тому, що віддавши на за нас своє життя, Ісус говорить нам про те, що ми для нього — цінні та незамінні.

Папа: Господь — не лише наш провідник, ми — любов Його життя

Що означають Ісусові слова про те, що «добрий пастир віддає своє життя за овець»? Думками про це Папа Франциск ділився перед проказуванням молитви «Царице Неба» в неділю, 21 квітня 2024 року. Четверта неділя Пасхи в Церкві латинського обряду має назву «Неділя Доброго Пастиря» й цього дня в храмах звучить євангельський уривок, в якому Ісус так себе називає. Як зауважив Святіший Отець, у цьому читанні Спаситель аж тричі підкреслює цей аспект: віддавати життя. Про це розповідає українська редакція «VaticanNews».

«Любов Його життя»

Насамперед Наступник святого Петра пояснив, що бути пастирем, особливо в період коли жив Ісус, означало не просто професію, заняття, але стиль життя. Бо це було заняття, в рамках якого пастухи проводили цілі дні, а навіть ночі, серед отар. І Христос пояснює, що Він не наймит, якому байдуже до овець, але той, Хто їх знає. «Саме так і є: Він, Господь і пастир нас усіх, знає нас, кожного з нас, Він кличе нас на ім’я і, коли ми заблукаємо, шукає нас, поки не знайде. Ба більше: Ісус — не лише вправний пастир, який розділяє життя отари; Ісус — Добрий Пастир, Який за нас віддав своє життя і, воскреснувши, дарував нам Свого Духа», — сказав Папа, додаючи, що через образ Доброго Пастиря Господь хоче сказати нам, що Він не лише є нашим провідником, але що «думає про кожного з нас як про любов свого життя». Це спонукає замислитися над тим, що ми «важливі та незамінні для Ісуса», вартуючи «безмежну ціну Його життя». І це не просто гарні слова, «Він насправді віддав своє життя» за нас, умер і воскрес за нас.

Обійми, що повертають віру в себе

«Браття й сестри, як же багато людей сьогодні вважають себе невідповідними або навіть неправильними! Як часто ми думаємо, що наша цінність залежить від цілей, яких ми досягаємо, від нашого успіху в очах світу, від суджень інших! Як же часто ми розтрачуємо себе через дрібниці! Сьогодні Ісус каже нам, що ми для Нього дуже і завжди цінні», — наголосив Святіший Отець, зауваживши, що для того, щоб віднайти себе самих, ми повинні «стати в Його присутності», дозволити, щоб нас підняли та пригорнули «сповнені любові обійми нашого Доброго Пастиря».

Підсумовуючи, Папа заохотив слухачів відповісти на запитання про те, чи вміємо знаходити кожного дня час на те, щоби пригорнути ту певність, яка надає цінності нашому життю, тобто, час на молитву, адорацію, прославу, щоб перебувати в присутності Ісуса та дозволити Йому приласкати нас. «Брате, сестро, Добрий Пастир каже, що якщо ти це зробиш, то наново відкриєш для себе таємницю життя: згадаєш, що Добрий Пастир віддав за тебе, за мене, за кожного з нас своє життя і що для Нього всі ми важливі, кожен з нас й усі», — сказав він, побажавши: «Нехай же Богородиця допоможе нам віднайти в Ісусі те, що суттєвим для життя».

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae