Папа Франциск: щоб наші спільноти дедалі більше ставали місцями зустрічі з Богом

17 квітня 2024

Про значення ділення вірою говорив Папа Франциск під час недільної молитви з паломниками, що відбулася опівдні на площі Святого Петра у Ватикані.

Папа Франциск: щоб наші спільноти дедалі більше ставали місцями зустрічі з Богом

Нам чи не найважче розповідати іншим про найпрекрасніше, що з нами сталося — про нашу зустріч з Ісусом. На це звернув увагу Папа Франциск у своїй катехизі перед проказуванням молитви «Царице Неба» в неділю, 14 квітня 2024 року, коментуючи євангельський уривок про те, як учні з Емауса повернулися до спільноти учнів у Єрусалимі, розповідаючи про те, як зустріли Ісуса в дорозі. Й у той час, як вони говорили, Воскреслий явився усій спільноті. Тож зауваживши, що Ісус приходить саме в той момент, коли вони діляться розповіддю про зустріч з Ним, Святіший Отець заохотив замислитися над «важливістю того, щоб ділитися вірою». Про це розповідає українська редакція «VaticanNews».

У вирі повідомлень

Наступник святого Петра звернув увагу на те, що кожного дня нас «бомбардують» тисячі повідомлень. Чимало з них є поверхневими й непотрібними, інші є проявом нетактовної цікавості, або й навіть, що гірше, «народжуються із пліток та лукавства», і «це новини, які ні на що непридатні, ба більше, завдають шкоди». «Але є й хороші, позитивні та конструктивні новини, і всі ми знаємо, як приємно чути хороші речі, і наскільки краще ми почуваємося, коли таке трапляється», — сказав Папа, додаючи, що також гарним є ділитися тими речами, які «чи в доброму, чи в лихому», торкнулися нашого життя, щоб таким чином «допомагати іншим».

Найважливіший досвід

Проте, як зазначив далі Святіший Отець, є одна річ, про яку нам важко говорити, а йдеться про те, що маємо найпрекраснішого, щоб розповідати — про нашу зустріч з Ісусом. За словами Папи, кожен з нас міг би багато розповісти про це, «не поводячись з іншими як учитель, але ділячись унікальними моментами, в яких ми відчули, що Господь живий і близький, що запалював у серці радість та втирав сльози, вливаючи довіру та розраду, сили й ентузіазм, або ж прощення, лагідність». І важливо ділитися цим «у сім’ї, в спільноті, з друзями». Так само варто ділитися «добрими спонуками, які спрямували нас у житті», як також про «зусилля та труднощі, в тому, щоб збагнути життя віри й чинити у ньому поступ».

«Якщо ми так робитимемо, Ісус, подібно як Він зробив це з учнями з Емауса у Великодній вечір, учинить нам несподіванку та зробить ще прекраснішими наші зустрічі та середовища», — мовив Святіший Отець, заохотивши слухачів пригадати собі якийсь промовистий момент з життя віри, вирішальну зустріч з Ісусом, замислившись над тим, чи колись комусь про це розповідали, а також над тим, чи ми готові вислухати від інших те, що вони хочуть сказати про свою зустріч з Христом. «Нехай же Богородиця допоможе нам ділитися вірою, щоб дедалі більше робити наші спільноти місцями зустрічі з Господом», — побажав Папа.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae