Папа Франциск про три виміри Євхаристії: подяка, пам’ять та присутність

5 червня 2024

Євхаристія вчить нас жертвувати отримані таланти та підносити подяку, даруючи своє життя іншим. Про це проповідував Папа Франциск під час Святої Меси з нагоди урочистості Пресвятих Тілі і Крові Христових в катедральному соборі Римської дієцезії, що завершилася євхаристійною ходою вулицями міста.

Папа Франциск про три виміри Євхаристії: подяка, пам’ять та присутність

Ми не робимо це для того, щоб виставити на показ нашу віру, а для того, щоб запросити всіх брати через Євхаристійний Хліб участь у новому житті, яке нас дарував Ісус. Такими словами, підсумовуючи свою проповідь, Папа Франциск пояснив значення процесійної ходи з Найсвятішими Тайнами, якою завершилася Свята Меса, яку він у неділю, 2 червня 2024 року, очолив у базиліці святого Івана на Латерані. Про це зазначає українська редакція «VaticanNews».

В день, коли в Італії відзначалася урочистість Пресвятих Тіла і Крові Христових, Єпископ Риму прибув до катедрального собору Римської дієцезії, щоб очолити відзначення цього свята в місцевій Церкві. Проповідуючи під час Святої Меси, він зупинився на таких темах як подяка, пам’ять і присутність.

Не марнувати таланти

Проповідник нагадав, що слово «Євхаристія» означає «дякую», тобто, дякувати Богові за Його дари, в чому особливу роль відіграє знак хліба, який є «щоденною поживою, в якій ми приносимо на вівтар все те, ким ми є і що ми маємо». Таким чином, Євхаристія навчає нас «з подякою приймати Божі дари». «Наприклад, не марнувати речі і таланти, які нам дав Господь. Але також прощати і піднімати тих, хто помиляється і падає через слабкість чи помилку: адже все — дар і нічого не можна втратити, бо ніхто не може бути кинутий напризволяще, і кожен повинен мати шанс піднятися і повернутися на правильний шлях», — сказав Святіший Отець.

Справжня свобода

Далі Наступник святого Петра зазначив, що благословляти хліб означає «творити пам’ять». Для давнього Ізраїля це означало згадувати вихід з єгипетської неволі, для нас — «наново переживати Христову Пасху», якою він «визволив нас від гріха та смерті». «Є такі, що кажуть, що вільним є той, хто думає лише про себе, хто насолоджується життям, хто з байдужістю, а можливо, й зарозумілістю, робить все, що хоче, незважаючи на інших. Це не свобода, це приховане рабство, рабство, яке робить нас ще більшими невільниками», — мовив Папа, підкреслюючи, що «свободу не зустрінемо в сейфі того, хто нагромаджує для себе, ані на дивані того, хто ліниво насолоджується бездіяльністю й індивідуалізмом».


Поширювати аромат любові

Врешті, як зазначив проповідник, Євхаристійний хліб — це присутність. А це нагадує нам про Бога, «Який є не далеким і заздрісним, але близьким і солідарним з людиною», супроводжуючи нас настільки що «беззахисно вкладає Себе в наші руки». «І ця Його присутність також спонукає нас бути близькими до наших братів і сестер там, куди нас кличе любов. Дорогі браття й сестри, як же в нашому світі бракує цього хліба, його аромату, запаху, що має присмак вдячності, присмак свободи, присмак близькості! Щодня ми бачимо надто багато вулиць, які, можливо, колись пахнули свіжоспеченим хлібом, та перетворилися на купи руїн через війну, егоїзм та байдужість! Потрібно невідкладно повертати у світ добрий і свіжий аромат хліба любові, щоб і надалі надіятися і невтомно відбудовувати те, що руйнує ненависть», — наголосив Папа.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae