Папа Франциск: Ми покликані стати «євхаристійними»

4 червня 2024

В урочистість Пресвятих Тіла і Крові Христових Папа Франциск заохотив паломників замислитися над нашим покликанням перетворювати своє життя у дар для ближніх.

Папа Франциск: Ми покликані стати «євхаристійними»

У неділю, 2 червня 2024 року, в Італії та в деяких інших країнах відзначалася урочистість Corpus Domini. З цієї нагоди перед проказуванням молитви «Ангел Господній» разом з паломниками, що опівдні зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, Папа Франциск поділився думками про один «важливий аспект», який підкреслює євангельський уривок від святого Марка, що розповідає про Тайну Вечерю. Під час неї Ісус «робить жест вручення Себе»: в розламаному хлібові та в чаші, переданих апостолам, Христос «дарує Себе Самого всьому людству, приносить Себе в жертву за життя світу». Про це зазначає українська редакція «VaticanNews».

Вимір дару

«Дав їм», — пише святий Марко, й у світлі цих слів Святіший Отець підкреслив, що Євхаристія, насамперед, покликається на «вимір дару». «Ісус бере хліб не для того, щоб самому його спожити, але щоб розламати й дати учням, виявляючи таким чином свою ідентичність та свою місію», — пояснив Наступник святого Петра, зазначивши, що Ісус «не затримав своє життя для себе, але дарував його нам, не сприймав своє Божественне буття як завидний скарб, а скинув із себе свою славу, щоб розділити з нами нашу людськість та ввести нас у вічне життя».

Ставати тим, що споживаємо

«Відтак ми розуміємо, що звершувати Євхаристію і споживати цей Хліб, як ми це робимо, передусім, у неділю, не є актом поклоніння, відірваним від життя, чи просто моментом особистої розради; ми повинні завжди пам’ятати, що Ісус взявши хліб, переломив його і дав їм, а отже, сопричастя з Ним робить нас здатними також ставати хлібом, переломленим задля інших, здатними ділитися тим, ким ми є, і тим, що маємо», — вів далі Папа, підкресливши, що ми покликані «ставати тим, що споживаємо», тобто, ставати «євхаристійними». Це означає «ставати людьми, які вже не живуть для себе самих», керуючись логікою володіння та споживання, а людьми, «які вміють зробити своє життя даром для інших».

За словами Святішого Отця, завдяки Пресвятій Євхаристії ми стаємо «пророками й будівничими нового світу». В цьому контексті він заохотив замислитися над тим, чи затримуємо своє життя лише для себе, а чи даруємо його як Ісус, чи вміємо ділитися тим, що маємо, а чи завжди шукаємо власні інтереси. «Нехай же Діва Марія, Яка прийняла Ісуса, Хліб, що зійшов з неба, і повністю дарувала себе разом з Ним, допоможе і нам ставати даром любові, єднаючись з Ісусом Євхаристією», — побажав на завершення Папа.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae