«Нехай Господь навчить нас бути милосердними до грішників і небайдужими до їхнього порятунку», — Глава УГКЦ у 80-й день війни

14 травня 2022

Коли ми бачимо довкола себе людей, які загрузли в лабетах гріха — не будьмо до них байдужими та не спішімо їх осуджувати. Натомість подивімося на грішника Божими очима і намагаймося допомогти в його наверненні. До цього закликав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у воєнному відеозверненні у 80-й день повномасштабної війни Росії проти України.

«Нехай Господь навчить нас бути милосердними до грішників і небайдужими до їхнього порятунку», — Глава УГКЦ у 80-й день війни

«Кажуть, що навернення людини — це одне з найбільших чуд, яке чинить Бог. Це дар, благодать дії Святого Духа. Однак діло милосердя для того, щоб помогти навернути грішника, — це покликання кожного християнина», — пояснив Глава УГКЦ. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Предстоятель констатував, що у 80-й день війни маємо гарні новини — Україна обстояла Харків. Вдалося не просто захистити це історичне велике, мільйонне місто, але, як це було з Києвом, Черніговом і Сумами, показати, що Слобожанщина, край, який розташований на кордоні з Російською Федерацією, — це справді історична Україна.

«Ми сьогодні дякуємо всім оборонцям Харкова і тим, хто віддав життя за свободу цього древнього українського міста», — наголошує Глава Церкви.

Також він зауважив, що ворог не складає зброї. Він активно і масовано атакує, намагаючись повністю захопити території Луганської, Донецької та Херсонської областей, хоче закріпитися на Запоріжжі. Цієї ночі масованими ракетними, артилерійськими ударами була понівечена частина інфраструктури на Дніпропетровщині. Був обстріляний Миколаїв.

Цього дня Блаженніший Святослав розпочав серію роздумів над ділами милосердя для душі ближнього, роздумавши над першим з них — грішника навернути.

«Ми знаємо, — каже архиєрей, — що людська душа, зокрема її сили, якими є розум, воля та почуття, подібні до керма, котрим керується людина. І тому від нашого душевного стану і духовного здоров’я залежить наша доля, не тільки в земній частині нашої життєвої мандрівки, а й залежить життя вічне, можливість чи неможливість брати участь у вічному щасті, яке дарує нам Господь Бог».

Знаємо також, продовжив він, що коли Господь Бог споглядає на грішну людину, то передусім помічає не так гріх, який вона чинить, а бачить свою дитину, яка потрапила в лабети неволі гріха.

«Навернення грішника, визволення його із сітей зла, здатність людини бути вільною від зла — ознака справжньої свободи», — підкреслив Глава Церкви.

У нас іноді створюється враження, каже Предстоятель, що навертати грішника означає втручатися в його внутрішні справи, у його приватний простір. Часом людина в умовах крайнього індивідуалізму сучасної культури вважає, що ніхто інший не має втручатися до того, що відбувається в її серці.

Проте, за його словами, людина часом дуже потребує того, кого посилає Господь Бог, щоб врятувати її з рабства гріха.

«Якщо б ми всі чували над станом душі, не тільки своєї, а й свого ближнього, то, мабуть, у світі було б менше зла», — переконаний Блаженніший Святослав.

«Боже, порятуй Україну! Боже, наверни тих, що сьогодні нас убивають! Боже, відверни від гріха всіх тих, що задумують нечестиві задуми і є причиною лиха війни в сучасному світі! Боже, благослови українське військо, яке зупиняє грішного нападника! Боже, благослови дітей України, відверни всіх нас від гріха і дай нам справжню свободу, яка є свободою чинити добро!», — просить духовний лідер українців.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae