#НазустрічВоскресінню 50. «Господи і Владико життя мого, духа чистоти даруй мені!»

20 березня 2023

#НазустрічВоскресінню — це медійний духовно-пізнавальний проєкт апостольського екзарха для українців візантійського обряду у Німеччині та країнах Скандинавії владики Богдана Дзюраха. У ньому єпископ ділиться своїми духовними роздумами над словами Євангелія задля ефективного духовного приготування до світлого празника Воскресіння Христового. Роздуми розпочалися із Неділі про Закхея та триватимуть до самої Пасхи. Тож дозвольмо Божому Слову доторкнутися нашого серця та наповнити його Божою силою і благодаттю для переміни власного життя у цей період Великого посту!

#НазустрічВоскресінню 50. «Господи і Владико життя мого, духа чистоти даруй мені!»

Друга частина молитви Святого Єфрема Сирійського присвячена набуттю чеснот, про які молільник просить Господа. І це не дивно, бо християнська праведність не полягає передовсім на боротьбі з гріхами, а в першу чергу — на поступі у чеснотах, без яких ніхто не може наблизитися до Бога. І на першому місці в переліку чеснот, яких бажає собі подвижник, стоїть прохання про «духа чистоти».

Церковнослов’янський варіант молитви говорить на цьому місці про «духа ціломудрія», грецькою «софрозіне» — від кореня «софрон» — мудрий і суфікса — зіне, який означає якість, прикмету, чесноту. Отож, первісне значення цього терміну дуже широке і багате: «розумність», «розважливість», «стриманість», «розсудливість», «самоконтроль», «поміркованість», «скромність». Як бачимо, зводити це поняття лише до чистоти у сфері статевості, є не цілком правильним і слушним звуженням розуміння цього слова.

Тут радше йдеться про практичну мудрість, про чистоту, щирість і доброзичливість у відносинах з іншими людьми, про здатність відділити основне від другорядного, важливе від дріб’язкового. Для цього нам потрібно саме тієї євангельської розсудливості, стриманості, скромності в думках і у словах, яка допомагає нам дивитися на іншу людину чистим поглядом, без упередження і заздрості, без пожадливості і страху. Людина ціломудренна здатна про все судити неупереджено, дивитися на людей, обставини, життя чистим поглядом, вільним від пристрастей, висловлювати свої думки і припущення стримано і скромно.

Святий Павло в Посланні до Римлян заохочує нас дбати про обновлення розуму у світлі волі Божої: «І не вподібнюйтеся до цього світу, але перемінюйтесь обновленням вашого розуму, щоб ви переконувалися, що то є воля Божа, що добре, що вгодне, що досконале. Ласкою, яка мені дана, я кажу кожному з вас: не думати понад те, що треба думати, а думати скромно, мірою віри, як Бог наділив кожному» (Рим. 12, 2–3).

Насамкінець слід зауважити, що попри те, що ціломудреність є ширшим поняттям, ніж чистота у статевій сфері, все ж і про цей аспект поняття «ціломудреності» не варто забувати. Це особливо важливо в наших часах, коли мас-медіа накидають редукований образ людської особи, надмірно наголошуючи на зовнішній привабливості, занедбуючи, або повністю ігноруючи цілісну красу людини, вмістилищем і джерелом якої є чисте серце. Невипадково Господь Ісус застерігає, що «кожний, хто дивиться на жінку з пожаданням, той вже вчинив перелюб з нею в своїм серці» (Мт. 5, 28) і називає блаженними тих, хто має чисте серце, «бо вони Бога побачать» (Мт. 5, 8).

Людина чистого серця не тільки бачить навколо себе Божу красу і доброту, але й сама випромінює Божу красу навколо себе. Хтось слушно зауважив, що добрі люди завжди красиві. Розповідають про такий випадок з життя св. Матері Терези з Калькутти: вона мала брати участь в якійсь телевізійній програмі, але через тисняву на дорозі дещо запізнилася на прямий ефір. Редактори, щоб заповнити паузу, вирішили включити показ моди. Після струнких дівчат у сучасних модних шатах на екрані в студії з’явилася Мати Тереза — маленька, дещо похилена жіночка в індійському білому одязі сарі з блакитним обрамленням, з лагідною усмішкою на устах. Закінчилася передача, і хтось спитав ведучого, як він сприйняв цей контраст між модельками, які проходжувалися на подіумі, і Матір’ю Терезою, на що той відповів: «Модельки були привабливі, натомість Мати Тереза була красивою».

Дух ціломудреності робить людину мудрою, доброю і красивою всередині і назовні. Господи, даруй нам такого духа ціломудреності! Амінь.

† Богдан Дзюрах,
апостольський екзарх у Німеччині та Скандинавії

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae