«Наша щоденна молитва є простором зцілення ран усіх людей», — Блаженніший Святослав зустрівся зі священниками Київської архиєпархії

28 березня 2024

28 березня Блаженніший Святослав зустрівся зі священниками, дияконами та семінаристами Київської архиєпархії, які в ці дні проходили щорічні великопосні реколекції.

«Наша щоденна молитва є простором зцілення ран усіх людей», — Блаженніший Святослав зустрівся зі священниками Київської архиєпархії

Під час зустрічі Глава УГКЦ звернув увагу душпастирів на звернення Папи до священників у Великий Четвер, де він цитує фразу Ісаака Ніневійського, який повчав: «Більшим є той, хто бачить свої власні гріхи та немочі, від того, хто має силу молитви воскрешати померлих. Більшим є той, хто бачить і плаче над власними гріхами та немочами, від того, хто здатний споглядати Бога. Більшим є той, хто бачить і знає справжнім себе, від того, хто бачить ангелів». Це дуже глибокі та повчальні слова, адже ми часто знаємо і дбаємо про всіх, а деколи не дбаємо та не розуміємо, що діється у власній душі», — підсумував Блаженніший Святослав. Про це повідомила пресслужба Київської архиєпархії.

Він також розповів про іншу рису духовенства, на яку звернув увагу Папа. Це бачення себе, знання особистих ран та неміч власного серця. «Хто має таку здібність, той є строгим до себе, а поблажливим до тих, хто є довкола. Коли хтось навпаки є поблажливим до себе, такий не все прощає і є дуже вимогливим до всіх, які є поруч. Такий проєктує усе, що занедбав у собі, на тих, хто є поруч». Відтак Глава УГКЦ закликав священників бути строгими до себе, а милосердними до інших та дбати про свій духовний і внутрішній стан. «Щоб бути розчуленими до сліз, коли бачимо неміч та гріх іншої людини, а також запитувати себе: Чи я знаю того, кого я намагаюся проповідувати іншим».


Патріарх запевнив усіх священників Київської архиєпархії, що кожного дня особливо пам’ятає про них у своїх молитвах. А також закликав до постійної молитви щоденного молитовного правила, яке підтримує духовенство на дусі та допомагає краще служити своїм парафіянам. «Молитва є дуже важливим елементом нашого духовного здоров’я та простором, де ми черпаємо свої сили. Наша щоденна молитва є простором зцілення ран усіх людей. Коли хтось молиться молитовне правило, він ніколи не є сам. Адже хто молиться молитвословом, той завжди молиться у Церкві та з Церквою, навіть коли він є на самоті. Тому перебувайте в цьому просторі. Бо коли спілкуєшся зі священником, одразу відчутно, чи він молиться, чи ні. Люди це бачать!», — наголосив Глава УГКЦ.


На завершення Блаженніший Святослав висловив подяку усім священникам за їхнє сумлінне служіння: «Більшість із вас активно собою жертвує, служачи Богу і людям навіть тоді, коли цього ніхто не бачить. Тому, хочу усім вам за це подякувати в імені Папи Франциска та своєму».

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae