«Христос воскрес!» Проповідь Блаженнішого Святослава у свято Воскресіння Христового

7 травня 2024

«Святкуючи Воскресіння Христове, ми відчуваємо, що все змінилося. Вдивляючись у світло воскреслого Спасителя, починаємо по-іншому ставитися до самих себе, наших рідних і близьких, до Батьківщини, до нашого сьогодення і майбутнього. Відчуваємо, що Христове Воскресіння визволяє нас від наших особистих немочей, страхів і непевності. Воно надає нового сенсу нашому життю». Про це мовив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у Великодній проповіді у Патріаршому соборі Воскресіння Христового, 5 травня 2024 року.

«Христос воскрес!» Проповідь Блаженнішого Святослава у свято Воскресіння Христового

З цієї проповіді Блаженнішого Святослава ви довідаєтеся:

  • у чому полягає особливість ранку празника Христового Воскресіння?
  • яким чином віра у Воскресіння позбавляє страху перед смертю?
  • яким повідомленням позначене привітання «Христос воскрес»?
  • що значить святкувати Воскресіння Христовове у період війни?
  • і, зрештою, якою силою наповнює людину відзначення події Воскресіння?

Тарас Новак, Воскресіння ХристовеТарас Новак, Воскресіння Христове

«Як Христос воскрес із мертвих славою Отця,
і ми теж жили новим життям»

(Рим. 6, 4)


Високопреосвященний владико Вісвальдасе,
Апостольський нунцію в Україні!
Преосвященні владики!
Преподобні та всечесні отці!
Дорогі в Христі брати і сестри!
Дорога Україно!

Христос воскрес!

Чим особлива ця ніч? Чим особливий цей ранок? Це питання, яке ставила дитина своєму батькові на кожній пасхальній вечері старозавітного Божого народу. Тоді батько відповідав: цієї ночі ми стали вільними. Це був старозавітний спомин виходу Ізраїлю з Єгипту, який нагадував про чудесний порятунок всемогутньою Божою рукою народу з рабства. Це клич Бога, який визволяє і веде до свободи, до обітованої землі.

Чим особливий цей ранок?

Але цього пасхального ранку таке питання стає цілком іншим. Чим особливий цей світанок, який розбудив нас, підняв із теплих ліжечок наших діточок і привів їх до цього світлого храму Воскресіння? На це питання ми сьогодні чуємо відповідь, яка лунає могутнім голосом Божого слова.

Рано-вранці жінки-мироносиці йдуть плачучи, зі страхом, до гробу свого розп’ятого і поспішно похованого Учителя, несучи пахощі, щоб віддати Йому останні почесті. Але Його там нема — Він воскрес! Порожній гріб, глибини підземні й ангельські хори на небесах відповідають жінкам: «Воістину воскрес!». Жінки йдуть до Христових учнів, які перелякані й за зачиненими дверима тримаються у страху у своїх домівках у Єрусалимі, і кажуть їм: «Христос воскрес!». Всесвіт відповідає: «Воістину воскрес!».

Потім апостоли розійдуться по всьому світу, і змістом їхньої апостольської проповіді будуть тих два могутніх і визвольних слова: «Христос воскрес!». Усе людство до сьогодні в цей особливий ранок, не схожий на інші ранки, говорить: «Воістину воскрес!»

Андрій Сивак, Воскресіння ХристовеАндрій Сивак, Воскресіння Христове

Перемога над страхом смерті

Святкуючи Воскресіння Христове, ми відчуваємо, що все змінилося. Вдивляючись у світло воскреслого Спасителя, починаємо по-іншому ставитися до самих себе, наших рідних і близьких, до Батьківщини, до нашого сьогодення і майбутнього. Відчуваємо, що Христове Воскресіння визволяє нас від наших особистих немочей, страхів і непевності. Воно надає нового сенсу нашому життю.

Апостол розповідає нам, що тиран, диявол, який тримає у своєму рабстві людину, донині має особливий інструмент поневолення людства. Тими кайданами неволі, які ворог людського роду накидав колись і продовжує накидати тепер, є страх перед смертю. Про звільнення від страху, яке відбулося в Христових стражданнях, смерті й воскресінні, чуємо сьогодні таке: «А що діти були учасниками тіла і крови, то й Він подібно участь у тому брав, щоб смертю знищити того, хто мав владу смерти, тобто диявола, і визволити тих, що їх страх смерти все життя тримав у рабстві» (Євр. 2, 14–15). І ось переможний клич «Христос воскрес!» визволяє людину від цього страху. Сьогодні апостол Павло каже, насміхаючись над смертю: «Де твоя, смерте, перемога? Де твоє, смерте, жало?» (І Кор. 15, 55). Іван Золотоустий говорить нам: «Воскрес Христос і попадали демони. Христос воскрес і життя вільно пливе».

Один просвічений старець, пояснюючи людині дорогу до звільнення та перемоги над гріхом і страхом перед ворогом людського роду, сказав такі слова: ворога не треба боятися, його треба перемагати! Ключем справжньої, істинної перемоги є тільки сила, світло воскреслого Христа, який смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував.

Святослав Владика, Воскресіння ХристовеСвятослав Владика, Воскресіння Христове

Нове життя, позбавлене страху

Сила воскреслого Господа сьогодні подається кожному з нас. Бо привітати іншу людину «Христос воскрес!» означає звільнити її від страху, відкрити її життєві горизонти та покликати її за собою до життя вільної людини. Тому продовжує апостол: «Христос, воскреснувши з мертвих, вже більше не вмирає: смерть над ним більше не панує» (Рим. 6, 9). Так само і «ми поховані з Ним через хрищення на смерть, щоб, як Христос воскрес із мертвих славою Отця, і ми теж жили новим життям» (Рим. 6, 4). Те нове життя означає, що кожному нашому страхові, особистій фобії ми можемо в день Пасхи сказати: я тебе більше не боюся, ти втрачаєш силу наді мною, бо Христос воскрес!

Ми бачимо, як страх паралізує та поневолює людину. Кажемо, що він є поганим порадником. У це свято Христового Воскресіння ми святкуємо перемогу над всіма тими, хто нас залякує. Клич «Христос воскрес!» визволяє, оновлює наші сили. Він є джерелом нашої віри, надії та змістом нашої любові.

Нині так багато страху в Україні!

У цей історичний момент людство переповнене страхом. Хтось боїться глобальної екологічної катастрофи, хтось сповіщає, що наближається третя світова війна. Хтось боїться майбутнього, бо не знає, на що може опертися… Тому сучасна людина дуже потребує цього всепереможного слова про Христове Воскресіння, щоб знову отримати силу до життя, щоб мати нове життя, ба більше, щоб не тільки цього життя бажати, а й бути здатною щодня його будувати, перемагаючи саму себе.

Тетяна Думан, Воскресіння ХристовеТетяна Думан, Воскресіння Христове

Нині так багато страху в Україні! Якщо хто твердить, що не боїться під час війни, то говорить неправду. Хтось боїться за своє життя під час бомбардувань та обстрілів. Хтось боїться евакуюватися з небезпечних міст і сіл, бо їде в невідоме, покидаючи не лише свою домівку, а й усе дотеперішнє життя, особисту історію. Хтось боїться мобілізації, страхається прийняти доленосне рішення, чи залишатися за кордоном, чи повертатися і боронити Батьківщину. Сьогодні, у це свято Пасхи, як один Божий народ, скажімо своїм страхам: Христос воскрес — мій страх перед смертю більше не є кайданами, якими диявол хоче тримати мене в рабстві! Україна, яка вірить і святкує Пасху, яка живе пасхальною культурою з давніх-давен, є інструментом доброї звістки про звільнення від рабства страху для Європи і світу. Адже сучасний експортер війни знову залякує їх своєю так званою могутністю.

Скажімо в обличчя агресорові, який нас убиває, хоче застрахати різними психологічними спецопераціями: Христос воскрес — твій страх більше ніколи не зможе поневолити моє серце! Ми віримо в перемогу України, тому що віримо у воскреслого Христа. Кожен тиран, якого перестають боятися його поневолені, втрачає свою владу. Перемогою України Христос звільнить Європу і світ від страху смерті, який хоче посіяти на цілий світ сучасний терорист.

Ворога не треба боятися, його треба перемагати. Про це кажуть наші захисники, воїни, які щодня дивляться у вічі смерті і та її сіячів. Нині з нашого Патріаршого собору, із серця нашої Церкви, кажемо: дівчата, хлопці, Христос воскрес! Ми віримо у вас, у перемогу України, тому що вона буде перемогою Христа над сіячами страху і смерті третього тисячоліття.

Привітання із Воскресінням Христовим

Скеровую слово «Христос воскрес!» до наших братів і сестер на окупованих територіях, куди сьогодні не можуть дійти наші священники, щоб освятити кошики та разом заспівати цей могутній пасхальний клич. Кажемо їм: не бійтеся окупантів, бо Христос воскрес!

У наших серцях хочемо принести всіх тих, які караються у російському полоні, у російських тюрмах. Просимо Господа, щоб заклик Святішого Отця Франциска про звільнення та обмін «всіх на всіх» став пасхальною дійсністю. Кажемо цим нашим братам і сестрам: не дайте себе залякати ані тортурам, ані погрозам смерті, бо Христос воскрес!

Вітаю з цим великим святом усіх, хто сьогодні плаче через втрати, духовні, душевні й тілесні рани. Ми часом не можемо змінити обставин, але здатні змінити ставлення до цих обставин у світлі Христового Воскресіння. Тим моментом перетворення смутку на радість, плачу на силу перемоги є клич «Христос воскрес!», який дає нам воскреслу силу Господа.

Вітаю всіх із цим святом, хто його святкує в Україні чи на поселеннях, розпорошених по світу! Зрозуміймо, що з цього свята ми черпаємо сили перемагати, зцілювати наші рани, — черпаємо силу для нашого оптимізму. Той, у кому Христос воскрес із мертвих, переповнений оптимізмом до життя. Усміхнімося всі сьогодні! Нехай наш смуток буде переможений радістю, яка походить не від землі, а з небес, яка випливає з опорожнілого гробу. Нашим страхам перед майбутнім каже ангел: нема їх тут, бо Христос воскрес!

Усім вам зичу веселих свят Пасхи Господньої, радості, усіх гараздів, здійснення ваших мрій і молитов. Зустрічайте воскреслого Спасителя! Хай Він постукає до ваших сердець, родин і домівок. Усім вам зичу смачного пасхального сніданку, освяченого яйця. Хай переможний клич про Воскресіння Христове лунає Україною і світом, бо Христос воскрес!

† СВЯТОСЛАВ,
Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae