«Христос переміг, і ми переможемо»: українці в ОАЕ відзначили Воскресіння Христове

24 квітня 2023

Цього року Великодні Божественні Літургії Української Греко-Католицької Церкви відбулися в трьох еміратах ОАЕ: Дубаї, Абу-Дабі та перша Великодня служба українською мовою в Рас-аль-Хеймі.

«Христос переміг, і ми переможемо»: українці в ОАЕ відзначили Воскресіння Христове

До церкви Святої Марії в Дубаї на вечірню службу напередодні Великодня з’їхалися більш як тисяча представників української громади з різних еміратів ОАЕ. Про це розповідає інтернет-видання «Емірати сьогодні».

На святковій Божественній Літургії з нагоди Великодня був також присутній Надзвичайний і Повноважний Посол України в ОАЕ Дмитро Сенік, представники Консульства України в Дубаї. Очолив Великодню службу священник УГКЦ отець Любомир Филипчак.

«Христове воскресіння — це свято перемоги, Христос воскрес, бо Він переміг, — сказав у своїй проповіді отець Любомир. — Дорога до воскресіння Ісуса була непростою. Той, який воскрес, — страждав, і ми страждаємо, несучи разом з ним той хрест. Чому ми мусимо страждати? Бо завжди є на світі зло, яке кожного дня потрібно переборювати: чи то в собі самому, чи назовні. І як би не було прикро, але щоб воскреснути, треба померти. Воскресіння Ісуса — це символ і фундамент нашої віри. Воскреслий Христос приходить до кожної родини, яка втратила близьких і рідних, яка мусила залишити свою домівку, до кожного, хто плаче й страждає. І наша віра допомагає нам повірити, що якщо Христос переміг, і ми переможемо, незважаючи на величезні випробування. Бо з нами Бог і з нами правда! Христос Воскрес!»

Великодні кошики українців з пасками, ковбасами, крашанками та писанками — то окремі витвори мистецтва, і в ОАЕ цей традиційний атрибут Великодня українці збирають і прикрашають так само сумлінно, як і в Україні.

Воскресіння Христове в Абу-Дабі та історії українців

Посвячення пасок у Дубаї тривало аж до одинадцятої години вечора, а вже близько четвертої години ранку отець Любомир очолив Великодню Божественну літургію в Абу-Дабі.

Хоча на початку служби в Абу-Дабі в храмі було не дуже багато прихожан, але близько пів на шостої ранку в соборі святого Йосипа зібралася повна зала українців.

29-річний Євгеній Семенов, який живе в Абу-Дабі вже десять років, допоміг організувати Великоднє богослужіння, під час якого церква ожила, адже десятки українців прийшли у традиційних вишиванках. «Українці в ОАЕ намагаються якомога більше підтримувати людей на Батьківщині», — розповів пан Семенов.

«Всі тут вдячні уряду та керівництву ОАЕ за підтримку, і для нас велика честь перебувати тут, у найбезпечнішій країні світу».

Євгеній Семенов, який приїхав до ОАЕ ще студентом, зараз організовують громадські заходи, що допомагають біженцям адаптуватися до життя в еміратах, включаючи суботні школи та мовні курси для дітей, а також сеанси психолога для тих, хто потребує додаткової підтримки. «Ми всі за кордоном, і у кожного є родичі вдома, тому ми розуміємо біль», — каже пан Семенов, вся сім’я якого залишилася в Україні. «Допомога іншим, які опинилися в гірших умовах, об’єднує нас і робить цей біль більш терпимим».

Однією з найновіших парафіянок, яка приєдналася до громади св. Йосифа, є 29-річна Лілія Дацина зі Львова, яка переїхала до Абу-Дабі з України в грудні, щоб приєднатися до свого нареченого Андрія Опанащука, 30 років, який проживає в еміраті вже три роки. У лютому пара музикантів повінчалася у сусідній церкві Святої Терези, подарувавши такий необхідний момент радості у неймовірно похмурий рік.

«Я молюся за закінчення війни, — каже пані Дацина. „Наші батьки, родичі та друзі в Україні, і те, що там відбувається, дуже сумно. Тут, в Абу-Дабі, інший світ, і коли ти дзвониш додому, а твоя мама плаче від новин, це дуже важко“, — ділиться своїми пережиттями Лілія.

Відтак продовжує: «Великдень — це велике свято в Україні, але якщо ми повернемося, наші чоловіки не зможуть знову поїхати. Ми не знаємо, чого очікувати, але молимося, щоб війна скоро закінчилася».

Священник привітав зі світлим святом Воскресіння Христового українців Абу-Дабі. Він був вражений толерантністю та теплотою місцевих жителів. «Я не був готовий до того, наскільки гостинно ми почуватимемося в мусульманській країні, але зараз ми потребуємо цього більше, ніж будь-коли», — сказав він інтернет-виданню «The National».

«Українці не можуть бути вдома, вони не можуть бачити своїх батьків або бути зі своїми близькими, тому церква стала тим місцем, де вони шукають розради». За останній рік священик бачив, як збільшилася кількість парафіян у зв’язку з розгортанням війни. «До війни церковна громада тут була набагато меншою, але коли у тебе є щось, з чим ти не можеш впоратися сам, тобі потрібна атмосфера прийняття і довіри», — каже він.

«Наша громада зростає, і підтримка є не лише духовною, але й соціальною. Ми тут для всіх, хто нас потребує», — підсумував отець Любомир.

Великоднє богослужіння у Рас-аль-Хеймі

Опівдні отець Любомир Филипчак розпочав Божественну літургію в Рас-аль-Хеймі, де зібралося понад сто українців з Аджману, Шарджі та Рас-аль-Хейми. Цього року тут уперше проводилася Великодня служба українською мовою.

«Кожен, хто прийшов сюди й хоче святкувати Великдень радісно й світло, мусить розуміти, що в тяжкі часи для нашого народу можемо святкувати радісно й світло тільки разом з Ісусом, беручи участь у Божественній літургії, коли ми єднаємося з Богом, і він бере на себе наші рани й допомагає нам триматися, — сказав у проповідіотець Любомир. — Кожен із присутніх, хто переживає горе, смуток, біль утрати, має зустрітися з воскреслим Христом. Нехай сьогоднішнє свято буде фундаментом нашої віри, і нехай надія буде в кожному вашому домі. Бог воскрес і став переможцем, бо правда завжди воскресає. За нами воскресіння й за нами перемога!»

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae