«Господи, скажи тільки слово, і Твій народ Твоєю силою переможе», — Блаженніший Святослав

2 липня 2023

Приклад святих українського народу сьогодні кличе кожного з нас. Кличе запитати самих себе сьогодні, як ви чуєте Боже слово, наскільки ви готові його виконати? Наскільки ви готові його послухати і взяти глибоко до свого власного серця? Геройські подвижники християнського життя нашого народу сьогодні кличуть кожного з нас до прикладу віри цього сотника. Кличуть нас сказати Христові подібні слова: «Господи, скажи тільки слово». А ми готові його прийняти, готові підчинити йому усе наше життя, готові силу Твого слова зробити цілющою силою для зцілення ран нашого народу.

«Господи, скажи тільки слово, і Твій народ Твоєю силою переможе», — Блаженніший Святослав

Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у проповіді в неділю Всіх святих українського народу під час Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві, як зазначає Департамент інформації УГКЦ.

Блаженніший Святослав зазначив, що сьогоднішній євангельський уривок благовістує добру новину про лікувальну силу Божого слова. Сотник приходить до Ісуса і починає просити про зцілення свого слуги. І чуючи його прохання, Ісус Христос каже, що прийде до його дому. Сотник, начебто відгукуючись на рух Христа до нього, починає просити чогось глибшого і більшого, ніж лише здоров’я свого слуги. Він просить про слово Ісуса.

«Сьогодні в контексті цього євангельського тексту ми чуємо, що Боже слово — це не щось, якась сила, якої потребує людина для того, щоб доповнити нестачу здоров’я, добробуту, інших видів нестачі повноти життя. Боже слово — це Хтось. Божим словом є Син Божий Ісус Христос. Той, хто готовий прийти до твого дому. Те Боже слово, про яке ми просимо, яке слухаємо, вслухаючись у слова Священного Писання, є ніщо інше, як прихід до нас особи нашого Спасителя Ісуса Христа», — сказав Патріарх.

Він наголосив, що сотник виявляє у своїй відповіді ще одну умову для того, щоб це творче Боже слово, наш Спаситель, міг прийти до людини. Це Боже слово потрібно не тільки чути, але й виконувати.

«Про це говорить нам апостол Яків у своєму посланні, — сказав архиєрей. — Бог шукає не тільки слухачів, але виконавців Свого слова. Хто слухає Боже слово, але його не виконує, каже апостол Яків, подібний до людини, яка розглядає своє обличчя в дзеркало — як тільки відійде, одразу забуває, яким він є. Нам треба, каже апостол Яків, постійно вглядатися у Боже слово, його виконувати, щоб воно стало частиною мого особистого життя».

Предстоятель згадав про спостереження Івана Золотоустого: «Небо і земля, усі стихії цього світу, не роздумуючи, підчиняються Божому слову, все слухає свого Творця, окрім людини. Людина — це істота, яку Господь Бог, сотворивши на свій образ і подобу, наділив окремим даром свободи. Людина може слухати слово, але його не виконувати».

«Коли ми слухаємо Боже слово, ми потребуємо стати на сторону цілющої сили, яка нам подається, ми потребуємо віри в Того, хто до нас приходить, і тоді стається чудо. Бог промовляє і зцілюється та людина, яка з вірою його приймає», — сказав Блаженніший Святослав.

«Ми просимо сьогодні: усі святі нашого народу, моліться за нас! Випросіть для нас того руху нашого Спасителя до кожного з нас, який страждає у тих обставинах жахливої війни. А ми сьогодні разом одним голосом, одним серцем і устами хочемо сказати: Господи, скажи тільки слово, і твій народ твоєю силою переможе. Переможе свій біль, переможе навіть причину того болю. Скажи тільки слово і врятуй нас від тління», — завершив проповідь Патріарх.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae