Глава УГКЦ у другу неділю Великого посту: «Потрібно шукати Христа через покаяння»

1 квітня 2024

Що нам потрібно робити в момент, коли вважаємо, що все валиться з рук, а той світ, у якому живемо, начебто розпадається? Нам потрібно шукати Христа через покаяння. Бо покаяння — це шлях до оздоровлення, шлях віднайдення Того єдиного, на якого можна і потрібно опертися в нашому житті. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді 31 березня, у другу неділю Великого посту.

Глава УГКЦ у другу неділю Великого посту: «Потрібно шукати Христа через покаяння»

Передовсім Глава Церкви зазначив, що час Великого посту — це час правдивого покаяння та добра нагода для кожного перевірити свої життєві орієнтири та стан духовного здоров’я. Про це розповідає Департамент інформації УГКЦ.

Блаженніший Святослав наголосив, що, можливо, найважливіші запитання, які ми повинні собі поставити в цей час: на що чи на кого опираємося в нашому житті? Хто є тим, хто надає нам певність у наших вчинках, планах, думках?

Він зазначив, що відповідь на ці запитання дає нам євангельська розповідь про розслабленого чоловіка, якого друзі принесли до Ісуса Христа.

«Вони переконані, що саме цей Учитель, який животворчим Божим словом воскрешає померлих, оздоровляє хворих, є Тим, до кого потрібно принести їхнього розбитого, розслабленого друга, — сказав Блаженніший Святослав. — І Христос, бачачи їхню віру, промовив: „Бадьорися, відпускаються тобі твої гріхи“».

Окрім цього, Глава УГКЦ наголосив на важливості в час Великого посту застановитися над тим, яке місце в нашому житті займає присутність Господа.

Блаженніший Святослав наголосив, що Христос сьогодні відкриває по-новому дійсність гріха та пов’язує стан здоров’я людини з її гріхами: «Гріх призводить до нашого внутрішнього розпаду, — пояснив він. — Коли людина віддаляється від Бога, вона втрачає життєві орієнтири й опору, яка дозволить їй стояти твердо на власних ногах».

«Боже милосердя, покаяння, повертає нам назад той наріжний камінь у наше особисте життя, — додав Блаженніший Святослав. — Щоразу, коли ми каємося, знаходимо не тільки себе, але й Господа».

Відтак Глава УГКЦ закликав шукати Христа через наше покаяння в момент безнадії: «Покаяння — це шлях до оздоровлення, шлях віднайдення Того єдиного, на кого можна і потрібно опертися в нашому житті».

Блаженніший Святослав закликав українців щиро каятися та просити Бога про допомогу в цей складний час війни.

«Господи, Ти силою свого милосердя сьогодні присутній між нами в Україні. Ми так нині шукаємо різних союзників, на силу яких можна було б опертися в нашій боротьбі. Господи, допоможи нам віднайти Тебе, єдиного, істинного Бога, який нам, українцям, нині скаже: „Сядьте праворуч Мене, Я покладу ворогів ваших підніжком ніг ваших“», — завершив Патріарх.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також

Живе Телебачення Мукачівська греко-католицька єпархія Релігійно-інформаційна служба України Український Католицький Університет Офіційний сайт Ватикану Новини Ватикану Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae